Chiar daca lamaile pe care le cumparam de la supermarket sunt aduse din tari cu o clima mult mai calda decat tara noastra, lamaiul poate sa creasca si sa infrumuseteze orice casa din Romania. Iata cum poti cultiva si ingriji chiar tu acest arbust. Nu-i greu deloc.
Plantarea lamaiului.
Alege semintele din 3-4 lamai. Spala-le bine apoi lasa-le 4 ore intr-un pahar cu apa calduta, asezat la fereastra, in lumina. Acest lucru va stimula incoltirea rapida a semintelor.
Cumpara de la magazinele de specialitate pamant special pentru citrice. Acest tip de pamant este format in mare parte din lut si nisip, ceea ce asigura o buna drenare. Umple cateva pahare din plastic cu acest tip de pamant. Realizeaza un orificiu in fundul paharului si planteaza cate o saminta in fiecare pahar. Uda cu putina apa.
Aseaza paharele pe balcon sau pe pervazul ferestrei. Dupa aproximativ 4 saptamani, mica tulpina va scoate capul din pamant. Ulterior, dupa ce planta creste, va trebui sa o muti intr-un ghiveci unde sa se poata dezvolta corespunzator.
Ingrijirea lamaiului.
Incepand cu varsta de 1 an, lamaiul are nevoie de fertilizare. Ii poti oferi un produs sintetic sau un compost format din gunoi de grajd , frunze si fructe uscate.
Atunci cand il uzi, ai grija sa nu-l ineci cu apa. In timpul iernii, uda lamaiul o data la 4 zile, cu o cantitate mica de apa, la temperatura camerei. Tot iarna, tine lamaiul langa fereastra si calorifer, pentru a avea lumina si caldura suficiente.
In ceea ce priveste daunatorii, lamaiul are putini daunatori: acarienii si puricii de plante., mai rar afidele si rugina frunzelor. Acarienii ataca de obicei plantele uscate si care nu au fost fertilizate corespunzator. Este destul de usor sa tii acesti daunatori la distanta.
In concluzie, daca esti iubitor al plantelor, un lamai nu ar trebui sa lipseasca din casa ta si nici nu-ti va fi greu sa-l ingrijesti.
Comentarii
Nu exista comentarii.