on

Cum poti construi o casuta in copac

11 iulie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu siguranta multi dintre noi ne-am dorit si am visat, cand eram copii, sa avem propria noastra casuta in copac. Un loc de joaca unde sa ne ascundem impreuna cu prietenii nostri.

Daca vrei sa le oferi celor mici locul lor de poveste sau pur si simplu sa iti insufletesti gradina cu spatiu mai deosebit, astazi iti vom prezenta cum poti construi o casuta in copac.

Chiar daca este prevazut ca un loc de joaca, construirea unei casute in copac necesita o planificare atenta.

1. Alegerea copacului

Daca vrei sa construiesti o casuta rezistenta si mai ales sigura, ai nevoie de un copac (sau chiar mai multi) matur, sanatos, robust, sigur si cu radacini bine infipte in pamant. Este foarte important sa fie sanatos, fara scorburi si fara termite, carii sau alte insecte care sa-l paraziteze si sa-i slabeasca rezistenta. Copacul trebuie sa aiba ramurile crescute aproximativ paralel cu solul.

De asemenea, daca pomul este prea batran sau prea tanar, casuta in copac nu va avea parte de sprijinul necesar, mai mult decat atat, oricine va sta in interiorul ei ar putea fi in mare pericol.

Copacii cei mai potriviti pentru acest proiect sunt: stejarul, paltinul, bradul, nucul, marul etc. Daca pomul nu s-a oprit din crestere, este important sa prevezi un spatiu amplu in jurul trunchiului pentru a-i permite acestuia sa creasca in voie.

2. Planul si design-ul casutei

Orice proiect, indiferent de dimensiunile lui, are nevoie de o proiectare. Poti apela la o persoana de specialitate, dar daca ai cateva cunostinte in domeniu poti realiza si singur planul. Ai grija la dimensiunea, rezistenta, structura si inaltimea copacului, caci in functie de acestea vei determina si inaltimea casutei, dar si tipul materialelor pe care le vei folosi. Inaltimea perfecta pentru o casuta in copac se incadreaza intre 2,5 – 3 m. Distanta ideala dintre casa si sol ar fi de 4 metri.

3. Metoda de sprijin

Modalitatea de sprijin pentru casuta poate fi:

- Metoda de post – aceasta metoda este cea mai putin daunatoare copacului si presupune fundarea unor stalpi de sprijin in sol aproape de arbore.

- Metoda bulon – desi este cea mai daunatoare metoda de sustinere, este si cea mai folosita, ea presupune ca platforma cu grinzile de sustinere sau de podea sa fie prinse direct in copac.

- Metoda de suspendare – aceasta metoda presupune suspendarea casutei de ramurile cele mai puternice ale copacilor. Atentie aceasta metoda nu este potrivita pentru casutele care trebuie sa transporte o greutate semnificativa si nu se aplica oricarui design.

Pentru constructia unei casute in copac este indicata utilizarea unor sisteme de prindere culisante, care sa permita copacului sa se miste in vant. Astfel de cleme sunt disponibile in comert. Este de preferat ca bolturile sa nu strapunga trunchiul copacului, pentru a nu-I provoca acestuia daune mai mari decat este cazul. De asemenea, pe cat posibil, este oricand de preferat montarea unor astfel de suporturi in detrimentul scandurilor de sustinere fixate in partea de jos a structurii.

4. Metoda de acces

Scara de acces in casa poate fi din franghie sau o poti face cu trepte din scanduri, care urca in spirala, de jur imprejurul trunchiului.

Atentie la riscuri:

Construirea unei case in copac este oricand o idee buna, dar este foarte important de avut in vedere faptul ca experienta vine la pachet si cu anumite riscuri. De aceea, am alcatuit o lista cu pericolele care pandesc locuitorii unui asemenea refugiu:

•  Daune aduse copacilor – Acesta este un efect real. In primul rand, traficul de la baza arborelui va conduce la tasarea solului si la afectarea radacinilor acestuia. De asemenea, greutatea aplicata asupra crengilor poate stresa radacinile copacului, in timp ce in punctele de fixare ale sistemelor de prindere se pot dezvolta infectii. Din fericire, cei mai multi copaci pot supravietui unui astfel de tratament, insa decizia construirii tot trebuie evaluata responsabil.  De asemenea, este de preferat ca in jurul crengilor sa nu existe cabluri sau franghii, pentru a nu roade crengile in urma frecarii.

•  Pericolul de accident – Chiar daca se vor bucura enorm sa aiba o casuta in copac, copiii sunt expusi la accidente. De aceea, inaltimea constructiei nu ar trebui sa depaseasca 2,5 - 3 metri inaltime si nici nu ar trebuie frecventate pe vant puternic sau in timpul unei furtuni cu descarcari electrice.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Propriul furnizor de plante aromatice Propriul furnizor de plante aromatice
Idei de decorare altfel a oualelor de Paste Idei de decorare altfel a oualelor de Paste
Ce trebuie sa stii despre ingrijirea bonsaiului Ce trebuie sa stii despre ingrijirea bonsaiului
Velcro – de la pantofi sport, la echipamente militare si plimbari in spatiu! Velcro – de la pantofi sport, la echipamente militare si plimbari in spatiu!
Adaptarea decorului interior la perioada verii Adaptarea decorului interior la perioada verii
Oua de Pasti - tehnici de incondeiere Oua de Pasti - tehnici de incondeiere

Vezi mai multe articole