on

Cum poti curata singur aparatul de aer conditionat

03 aprilie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi nu ne bucuram inca de temperaturile placute ale lunilor de vara si nici nu ne plangem de caldura extrema, consideram ca este un moment potrivit pentru curatarea aparatului de aer conditionat.

Dupa o lunga perioada in care a fost nefolosit, in momentul in care este pus in functiune poate deveni periculos pentru sanatatea locuitorilor dintr-o casa ori apartament. Pentru ca in tot acest timp, in aparatul de aer conditionat s-a depus o cantitate semnificativa de praf operatiunea de curatare si igienizare a unitatii interioare a acestuia este obligatorie.

Se recomanda cel putin o data pe an sa:

  • Se verifice presiunea freonului in instalatia frigorifica;
  • Se curete filtrele unitatii interioare;
  • Se verifice scurgerea condensului catre exterior (tubul de scurgere se mai poate infunda);
  • Se pulverizeze o solutie antibacteriana pe vaporizator (unitatea interioara);

Cum se poate curata aparatul de aer conditionat in regie proprie?

Pasul 1: Scoate aparatul de aer conditionat din prize

Ca orice alt aparat alimentat de la o sursa de electricitate, aparatul de aer conditionat trebuie deconectat de la sursa de curent electric. Pentru a elimina riscul de electrocutare si chiar posibilitatea ca aparatul sa se defecteze in timpul operatiunii de igienizare, orice interventie se va realiza abia dupa ce aparatul de aer conditionat a fost deconectat.

Pasul 2: Curata unitatea interioara

Aparatele de aer conditionat sunt compuse din doua parti:

  • Unitate exterioara – montata afara, pe peretele casei sau al blocului.
  • Unitate sau unitati interioare – montata/montate in interiorul locuintei.

In timpul folosirii, in interiorul unitatii interioare se formeaza condens, fapt care permite dezvoltarea unor bacterii si ciuperci periculoase pentru sanatate locuitorilor casei. Din acest motiv, aceasta trebuie curatata temeinic cu ajutorul unei carpe (laveta) inmuiate intr-o solutie formata din apa, otet sau bicarbonat de sodiu, insa aplicata cu grija, pentru a nu raspandi praful.

Pasul 3: Igienizeaza si masca aparatului

Masca unitatii interioare este detasabila, iar curatarea acesteia este o parte foarte importanta a operatiunii de igienizare a aparatului de aer conditionat. Aceasta poate fi scoasa si spalata in cada sau chiuveta. Este suficienta folosirea de apa si detergent, dar poate fi utilizat si spirt, pentru o mai buna dezinfectare. Nu monta masca inapoi daca aceasta nu este complet uscata. Pana atunci, poti folosi aspiratorul pentru a indeparta si praful ramas in interiorul unitatii.

Pasul 4: Inlocuieste sau curata filtrele

Filtrele de aer sunt realizate, de obicei, din plastic, si pot fi curatate sau inlocuite cu usurinta. Pentru a le scoate, este necesara rabatarea mastii frontale pana in momentul cand se blocheaza. In acel moment, filtrele pot fi desprinse si curatate sub un jet de apa sau cu apa si otet. De asemenea, acesta poate fi curatat si cu un spray special pe care il vei gasi in magazinele de bricolaj. Dupa uscare, filtrul va trebui fixat in locasul sau, dupa care va fi inchisa masca frontala.

Totusi, interventia profesionista e necesara

Singura interventie care nu poate fi realizata in regie proprie este schimbarea freonului, operatiune pentru care este necesar sa apelezi la o echipa specializata. De altfel, o data la doi ani este recomandata o interventie profesionista, datorita metodelor si solutiilor de curatare folosite de expertii in domeniu.

Daca echipamentele de aer conditionat au fost instalate corect si au reviziile efectuate la timp, atunci durata lor de viata ar trebui sa fie cuprinsa intre 10 si 15 ani. Aparatul de aer conditionat trebuie urmarit si intretinut periodic cu toata grija, de catre un personal tehnic specializat.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Aerul conditionat: care sunt parametri de folosire recomandati pentru sanatate Aerul conditionat: care sunt parametri de folosire recomandati pentru sanatate
Ventilator sau aer conditionat? Ventilator sau aer conditionat?
Aparatul de aer conditionat Aparatul de aer conditionat
Iarna iti iei aer conditionat mai ieftin cu reduceri de Black Friday Iarna iti iei aer conditionat mai ieftin cu reduceri de Black Friday
Cum alegi aparatul de aer condiționat pentru acasă: un ghid complet pentru cumpărătorii care își doresc cel mai bun aer condiționat Cum alegi aparatul de aer condiționat pentru acasă: un ghid complet pentru cumpărătorii care își doresc cel mai bun aer condiționat
Avi Compact te ajuta sa folosesti eficient aparatul de aer conditionat. Avi Compact te ajuta sa folosesti eficient aparatul de aer conditionat.

Vezi mai multe articole