Cum sezonul rece intarzie sa se instaleze, ai inca timpul necesar pentru o ultima verificare a instalatiei de incalzire a casei si punerea in functiune a sistemului pentru testarea functionarii la cald. In afara de revizia obligatorie a centralei, se recomanda si realizarea unor verificari anuale pentru a te asigura ca toate partile componente ale instalatiei, pornind de la centrala/cazan si pana la corpurile de incalzire (calorifere), sunt in stare buna de functionare si nu pot aparea probleme care sa duca la lipsa agentului de incalzire atunci cand vremea geroasa este instalata.
In momentul de fata exista un numar semnificativ de centrale/cazane puse in functiune cu ani buni in urma, unele cu o vechime mai mare de 10 ani. Vechimea acestora impune la un moment dat necesitatea inlocuirii, mai ales ca noile centrale se produc in mod obligatoriu in variante „cu condensatie”, asa cum este prevazut in legislatia europeana. Asta insemna ca noile centrale sunt superioare din punct de vedere al eficientei energetice, fiind dotate cu noi tehnologii de realizare a componentelor, modalitati imbunatatite de automatizare si control, dar si posibilitati de conectivitate cu alte echipamente ce aduc un aport semnificativ la eficienta sistemului (a se vedea componentele solare). Toate aceste au un singur scop, asigurarea necesarului termic al locuintei, atat incalzirea pe timp de iarna, cat si prepararea apei menajere cu cele mai bune tehnici si solutii, eficienta, durabilitate, usurinta in instalare si exploatare, si nu in ultimul rand, reducerea costurilor de exploatare pe care le va suporta beneficiarul pe toata durata de viata a echipamentelor.
Tipul centralei/cazanelor este ales in primul rand dupa sursa de combustibil disponibila in locatia fiecarei locuinte, iar segmentul cel mai important (conform vanzarilor inregistrate de producatorii de centrale) este reprezentat de centralele/cazanele alimentate cu gaz.
Variantele cele mai simple sunt reprezentate de centralele legate direct la sistemul de distributie al energiei termice pentru incalzire, iar prepararea apei sa fie realizata in regim instant. Aceasta solutie de baza este deficitara din punct de vedere al debitului de apa calda disponibil, deoarece se va constata ca la deschiderea simultana a doua robinete (baie si bucatarie) beneficiarul nu se va putea bucura de o temperatura si un debit suficient de apa calda. Cu cat necesarul de apa calda este mai mare, cu atat puterea termica a centralei va trebui sa fie mai mare, dar cel mai indicat este sa se apeleze la solutii cu boilere incorporate sau boilere bivalente suplimentare, eventual sa fie adoptate solutii verzi - ce inseamna aport de energie cu echipamente solare.
O astfel de solutie are in centrul sistemului termic al casei cazanul UltraGas, un cazan in condensatie cu o eficienta de pana la 109,9% - raportat la PCI (Putere Calorifica Inferioara).
Cazanul in condensatie pe gaz UltraGas garanteaza o rentabilitate excelenta si o amortizare rapida si va conduce la realizarea unor economii semnificative datorita:
- tehnologiei de combustie si a eficientei de neegalat, care vor economisi cantitati importante de energie;
- eficientei ridicate datorita capacitatii mari de apa;
- tehnologiei de condensare, care este cu pana la 6% mai mare datorita retururilor separate de temperatura inalta si scazuta.
Cazanul este disponibil intr-o gama mare de puteri (15 la 2300kW) care permite realizarea unor sisteme de incalzire cat mai eficient posibil, fie pentru un sistem colectiv de incalzire rezidentiala al unei cladiri (poate fi o provocare pentru blocurile in care toti dorim sa avem un confort ridicat fara a face deranj si instala cate o centrala in fiecare apartament), fie pentru incalzirea unei cladiri industriale mari, cum ar fi o hala de productie sau un depozit.
Fata de un cazan de joasa temperatura, un cazan in condensatie pe gaz, cum este UltraGas, va permite sistemului de incalzire sa optimizeze la maxim consumul de energie, datorita schimbatorului de caldura patentat AluFer. Acesta permite recuperarea a inca 10-20% din energia utilizata pentru o eficienta superioara! Utilizarea unor materiale durabile (otelul inoxidabil si aluminiul) optimizeaza transmiterea energiei termice. Corpul de incalzire al cazanului pe gaz UltraGas are un volum mare de apa, actionand ca un vas de acumulare pentru o incalzire si mai eficienta.
Emisiile reduse ale cazanului in condensatie pe gaz UltraGas sunt posibile datorita tehnologiei UltraClean, a arzatorului modulant care adapteaza in mod continuu puterea in functie de cerintele de incalzire. Din punct de vedere al controlului de la distanta, cazanul este echipat cu ultima generatie a sistemului TopTronic, sistemul de automatizare ce permite integrarea tuturor componentelor necesare asigurarii energiei termice pentru incalzire si preparare apa calda menajera. El coordoneaza cu usurinta sisteme bazate pe unul sau mai multe surse de energie, cu incalzire sau racire, cu unitati singulare sau in cascada cu pana la opt unitati, este foarte usor de utilizat, permite controlul de la distanta al sistemului si optimizeaza consumul de energie al instalatiei.
Indiferent de locul in care este instalat, cazanul de pardoseala in condensatie pe gaz UltraGas permite un grad ridicat de flexibilitate: el poate fi foarte usor combinat cu toate tipurile de generatoare de caldura si sisteme solare, cum ar fi panourile solare Hoval UltraSol. Aceasta flexibilitate a gamei de cazane de pardoseala in condensatie pe gaz, o fac ideala pentru renovarea unui sistem de incalzire. Mai mult, daca se realizeaza lucrari de renovare, dar camera tehnica are dimensiuni reduse si exista limitari ale accesului, Hoval ofera un cazan de pardoseala in condensatie pe gaz ce poate fi montat la fata locului, desi este livrat in parti separate.
Pentru ca discutam de solutie cazan si boiler bivalent plus aport de energie solara, realizarea unei solutii de acest gen va insemna asigurarea urmatorului necesar de echipamente si a unui mod de functionare adaptat nevoilor de energie ale beneficiarilor.
Cazanul UltraGas este piesa de baza a sistemului ce va asigura in mod direct prepararea agentului termic ce este livrat instalatiei de incalzire. Alaturi de cazan regasim un rezervor de acumulare, un boiler cu doua serpentine cu o capacitate de 200 l, 300 l sau o alta capacitate adaptata necesarului de apa calda menajera al imobilului. Din punct de vedere functional, colectorul solar este legat la serpentina inferioara a boilerului si va asigura incalzirea apei atat timp cat energia solara este disponibila, iar serpentina superioara este legata la cazan si asigura diferenta de temperatura pentru incalzirea apei calde menajere. Circulatia din colectorul solar este asigurata de un grup de pompare. Pentru ca serpetina inferioara a boilerului nu este alimentata direct de agentul din panoul solar, ci prin intermediul unui schimbator de caldura, este posibila utilizarea apei atat pentru a realiza circulatia prin serpentina solara in boiler, dar este posibil si aportul solar direct in cazanul UltraGas. In acest fel, varianta complexa de sistem termic in care se utilizeaza cazanul UltraGas, sistemul solar UltraSol si rezervorul de acumulare poate folosi caldura primita de la soare pentru a ridica temperatura agentului termic in cazan, pentru incalzirea casei sau pentru apa calda menajera. Sunt posibile si alte scheme de functionare, acestea pot fi realizate de inginerii Hoval in functie de specificul fiecarei aplicatii si nevoile beneficiarilor.
Colectorul solar UltraSol de la Hoval poate fi instalat atat pe orizontala, cat si pe verticala. Are o inaltimea de constructie redusa si impreuna cu cadrul de aluminiu turnat ultra-subtire si sticla solara antireflectanta, constituie o solutie discreta si aspectuoasa. Unul dintre avantajele inaltimii reduse este integrarea remarcabila atunci cand este montat pe acoperis, avand aspectul unor ferestre de acoperis. De asemenea, prin reducerea inaltimii, se reduce temperatura maxima atinsa de colector, fara a compromite productia de energie pentru incalzirea spatiului si aplicatiile de apa calda menajera. Din punct de vedere al suprafetei, acestea au o suprafata de absorbtie de 2,5 metri patrati - una din cele mai mari de pe piata la ora actuala.
Sticla anti-reflexie a panoului solar nu are doar scop estetic, ci este si o imbunatatire tehnologica esentiala, functia de baza fiind aceea de a asigura o reflexie minima a razelor solare. Astfel, se maximizeaza randamentul solar. Prin acoperirea cu antireflex a panoului solar, lumina se reflecta mai putin, permitandu-i acestuia sa stocheze mai multa caldura.
Nu mai este nicio indoiala ca un sistem care utilizeaza energia solara atat pentru incalzirea apei si aportul la necesarul de incalzire al cladirii, este un sistem economic. In plus protectia mediului este un motiv solid pentru a alege si implementare un sistem Hoval in locuinta ta, asezand la baza necesitatea utilizarii energiei solare ce presupune cheltuieli de exploatare reduse, dar si cazane in condensatie cu eficienta ridicata.
Comentarii
Nu exista comentarii.