on

Cum pregatim instalatiile din casa pentru sosirea iernii

20 august, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Toamna este momentul ideal pentru pregatirea casei pentru sosirea iernii. Bineinteles ca locuinta noastra are nevoie de o atentie deosebita in aceasta perioada, putem incepe prin pregatirea alimentelor pentru iarna, prin inlocuirea lenjeriilor de pat racoroase cu unele dintr-un material ceva mai calduros, prin inlocuirea hainelor de vara cu cele de iarna si asa mai departe. Insa trebuie sa avem in vedere si alte lucrari precum cele de intretinere si reparatie a tuturor instalatiilor din locuinta.

 

Iata care sunt cele mai importante lucrari pe care trebuie sa le ai in vedere chiar din primele zile de toamna:

 

  1. Verificarea instalatiei termice

 

In sezonul cald, sursa de incalzire este in foarte multe locuinte oprita, dar pentru a ne asigura ca ea va functiona fara probleme in timpul iernii, trebuie sa lasam specialistii sa o verifice. Indiferent ca vorbim de o centrala electrica, pe gaz sau pe combustibil solid, atat caloriferele cat si centrala termica trebuie verificate chiar in primele zile de toamna. Nu trebuie sa uitam ca o exploatare corecta a centralei termice pe timp de iarna, alaturi de operatiunile de revizie si verificarea tehnica periodica, contribuie semnificativ atat la reducerea costurilor lunare pentru incalzirea locuintei, cat si la prelungirea duratei de viata a echipamentului.

 

Daca locuinta noastra este echipata cu centrala pe gaz nu trebuie sa uitam si de Verificarea Tehnica Periodica. Aceasta verificare este obligatorie pentru acest tip de centrala, se realizeaza o data la maxim 2 ani si numai de un personal autorizat de catre ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat). In cazul in care aceasta lucrare nu se realizeaza putem fi amendai si locuinta noastra poate fi decuplata de la reteaua de combustibil gazos.

 

In cazul in care locuinta noastra  beneficiaza de un sistem de incalzire in pardoseala electrica sau cu apa, nu ar fi rau sa ii facem o verificare chiar inainte ca temperaturile sa inceapa sa scada, astfel incat sa ne asiguram ca sistemul functioneaza perfect si ca ne vom putea bucura de o casa calduroasa si confortabila pe tot parcursul iernii.

 

  1. Verificarea instalatiei sanitare

 

Instalatia sanitara trebuie verificata de mai multe ori pe an, inclusiv inaintea sezonului rece. Ce trebuie sa verificam?

  1. Verificam sa nu existe locuri prin care apa poate curge. Astfel, verificam sa nu existe tevi fisurate, robineti stricati si asa mai departe. Tevile le putem verifica o carpa uscata.
  2. Verificam peretii – daca observam pete pe perete sau locuri umede, inseamna ca pe undeva picura apa si avem nevoie de un instalator sector 3 sau unul cat mai aproape din zona in care se afla locuinta noastra.
  3. Verificam presiunea apei.
  4. Verificam imbinarile dintre tevi – acestea trebuie sa fie fixe.
  5. Daca auzim zgomote deranjate produse de instalatie, insemna ca garniturile sau armaturile trebuie urgent inlocuite.
  6. Verificam starea tevilor din toata locuinta.

 

 

  1. Verificarea instalatiei electrice

Instalatia electrica este una dintre cele mai complexe instalatii pe care le regasim intr-o locuinta. Unde mai pui ca defectele de natura electrica pot provoca incendii cu pagube materiale imense, dar si cu pierderi de vieti omenesti. Astfel ca, verificarea instalatiei electrice ar trebui sa fie o lucrare obligatorie pentru orice proprietar si ar trebui sa se realizeze cel putin o data pe an.

 

O instalatie electrica poate fi afectata de o serie de factori, precum:

  • Modul de exploatare - Incarcarea excesiva;
  • Mediul;
  • Uzura;

 

In cazul in care ne dorim o locuinta cat mai sigura este recomandat sa verificam si instalatia electrica si sa apeleam la un electrician autorizat pentru verificarea ei in profunzime. Inspectia de rutina o putem realiza si noi:

  • Verificam starea intrerupatoarelor si a prizelor;
  • Verificma modul in care functioneaza becurile din casa;
  • Efectuam o verificare dupa fiecare pana de curent.

 

Bineinteles ca pregatirea pentru iarna include si alte operatiuni, precum:

  • Verificarea acoperisului;
  • Verificarea subsolurilor;
  • Pregatirea gradinii pentru iarna;
  • Ingrijirea gazonului pentru sezonul rece;
  • Termoizolarea locuintei.

 

Citeste si Cele mai frecvente cauze pentru inundatia terasei circulabile.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Alegerea sursei de incalzire electrica: aeroterme, convectoare sau panouri radiante? Alegerea sursei de incalzire electrica: aeroterme, convectoare sau panouri radiante?
Sfaturi pentru alegerea si executia sistemului de incalzire Sfaturi pentru alegerea si executia sistemului de incalzire
Semineul decorativ te plaseaza senzorial in atmosfera vatrei traditionale pe lemne Semineul decorativ te plaseaza senzorial in atmosfera vatrei traditionale pe lemne
Cum alegi un semineu potrivit pentru camera de zi? Cum alegi un semineu potrivit pentru camera de zi?
Ce este o pompa de caldura si de ce este o investitie buna pentru casa ta Ce este o pompa de caldura si de ce este o investitie buna pentru casa ta
Ajutoare pentru incalzire sezonul rece 2012-2013 (partea a II-a) Ajutoare pentru incalzire sezonul rece 2012-2013 (partea a II-a)

Vezi mai multe articole