on

Cum protejam culturile de temperaturile inalte?

08 iunie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In ultimii ani s-a remarcat o crestere a temperaturilor din timpul verii. Mai mult decat atat, incalzirea globala se accentueaza atat de rapid, incat extrem de multe specii de plante si animale nu mai gasesc puterea de a se adapta noilor conditii.

 

Stim cu totii ca valurile de caldura, o consecinta a incalzirii globale, implica riscuri si pentru sanatatea populatiei. Dar daca noi oamenii ne putem proteja de razele puternice ale soarelui, ce se intampla insa cu plantele din gradinile noastre, cum le putem proteja astfel incat sa se mentina sanatoase si sa ne asigure o recolta bogata?

 

Arsura solara – Cum afecteaza aceasta plantele?

 

Arsura solara este o problema des intalnita la culturile horticole. Aceasta afectiune este declansata de temperaturile ridicate, de lipsa apei si de radiatiile puternice de lumina. Arsura solara poate produce pagube economice semnificative caci poate afecta atat plantele din camp, cat si pe cele din sere si solarii, influentand cresterea si dezvoltarea armonioasa a plantei, dar si fructificarea.

 

Mai precis, temperaturile ridicate depreciaza calitatea fructelor, spre exemplu:

 

  • La ardei se poate observa o zona alba, moale, scufundata care se necrozeaza cu timpul;
  • La rosii zona afectata este alba, basicata, devenind scufundata si incretita;

 

      

In general, aceste arsuri apar pe partile laterale ale fructelor sau la peduncul, unde masa foliara este mai redusa. In spatiile protejate cele mai afectate sunt cultura de ardei California si cea de tomate, iar in camp cele mai afectate culturi sunt: cultura de pepene verde, cultura de ardei capia, gogosar si cultura de tomate.

 

Cum protejam culturile de temperaturile inalte?

 

Orice gradinar isi doreste o recolta bogata si gustoasa, insa sunt extrem de multi factori care pot afecta calitatea roadelor. Daca si tu iti doresti sa iti protejezi culturile de temperaturile inalte, iata cateva metode eficiente pe care le poti pune in aplicare.

 

  1. Monteaza o plasa de umbrire

 

Plasa de umbrire este una din cele mai utile inventii din domeniul agricol, ea poate fi folosita cu usurinta atat in sere, solarii, cat si in camp si are scopul de a diminua cantitatea de raze solare care ajunge la plante, ajutand la diminuarea temperaturii pana la un nivel ce nu creeaza stres termic legumelor sau florilor.

 

Plasa de umbrire se monteaza odata cu cresterea in intensitate a luminii solare, la sfarsitul primaverii ori chiar la inceputul verii. Daca ne referim la un solar, plasa poate fi montata atat la interior, cat si la exterior.

 

Daca optezi pentru montarea la interior trebuie sa ai in vedere o distanta de cel putin 2 metri intre plasa si plante. Este recomandat sa tii cont de acest lucru, astfel incat sa nu intervii asupra modului in care plantele se dezvolta in timp.

 

Datorita procentului mare de aditiv UV (4%), plasa de umbrire comercializata de Partenerul Nostru de Incredere, Marcoser, are o garantie data de producator de 1 an si o durata de viata in solar de 5-6 ani!

 

 

  1. APLICA WITVAST - SOLUTIE (VAR) PENTRU UMBRIREA SOLARIILOR

 

O alta modalitate de a proteja plantele din sere si solarii este reprezentata de WITVAST.

 

Aceasta solutie de umbrire witvast se aplica prin stropire directa pe folia de acoperire, pe partea exterioara a solarului si nu afecteaza durata de viata a foliei sau elementele de fixare ale acesteia.

 

Carbonat de calciu micronizat mixat (Witvast) sau varul pentru umbrirea solarului sau serei se aplica prin pulverizare. Durata activa a acestui produs este de aproximativ 4 luni, dar aceasta poate fi influentata de conditiile meteorologice.  Dupa aceasta perioada, solutia aplicata se curata singura, fara eforturi suplimentare din partea ta.

 

 

  1. Aplica o solutie de protectie la nivelul plantei si al fructelor

 

Agrowhite - este un amestec concentrat lichid de calciu si magneziu pentru aplicare foliara, ce ofera plantei protectie fizica impotriva stresului cauzat de boli si temperaturi ridicate. Produsul poate fi aplicat atat la culturile din solar, cat si din camp (legume, livezi si vii). De asemenea, protejeaza fructele de arsurile solare si creste rezistenta acestora dupa recoltare.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum atragem fluturii in gradina? 5 recomandari pentru o gradina primitoare Cum atragem fluturii in gradina? 5 recomandari pentru o gradina primitoare
Arbusti vedeta - Lagerstroemia indica Arbusti vedeta - Lagerstroemia indica
Ce sa iei in calcul cand amenajezi o alee de acces auto. Ce sa iei in calcul cand amenajezi o alee de acces auto.
Află unde găsești cărți de grădinărit și care sunt beneficiile acestei activități Află unde găsești cărți de grădinărit și care sunt beneficiile acestei activități
Luna iulie in gradina si livada Luna iulie in gradina si livada
Begoniile: sfaturi complete de ingrijire si inmultire Begoniile: sfaturi complete de ingrijire si inmultire

Vezi mai multe articole