Cum putem mari, aparent, o baie?

17 aprilie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fie ca locuim la bloc sau la casa uneori problemele sunt comune. Mai ales in situatia in care locuinta a fost cumparata (deci nu ati influentat cu nimic realizarea proiectului sau constructia propriu-zisa) pot aparea inconveniente mai ales la distribuirea spatiului. In general nu apar discutii in situatia in care spatiul depaseste limita suficientei ci atunci cand 
baie
acesta nici macar nu se apropie de respectiva limita. O bucatarie prea mica ori o baie neincapatoare va pot indispune pe termen lung. Daca pentru unii dintre noi spatiile mici sunt echivalente cu senzatia de intimitate pentru altii acestea inseamna claustrofobie. Daca nu vreti sa afectati rezistenta cladirii puteti recurge la niste trucuri simple, care tin de tehnica amenajarii, ce ar putea sa va dea satisfactia dorita.
Noi va propunem de aceasta data cateva subtilitati ce ar putea crea impresia de mai mult spatiu in baie. Totul este sa fiti dispus la ceva efort fizic si financiar. Investitiile banesti vor fi minime; de asta va putem asigura de pe acum.

Cat mai multa lumina
Pentru inceput va trebui sa reganditi sistemul de iluminat baia. Renuntati la vechiul bec cu incandescenta si montati spoturi luminoase in tavan focalizandu-le pe zonele cele mai expuse. O lampa (fluorescenta) in plus, montata in asa fel incat sa lumineze uniform toata incaperea va oferi suplimentar o iluzie de spatialitate. Variantele ceva mai costisitoare pentru iluminatul baii pot fi niste ferestre mai generoase ori plafoanele cu lampi incorporate. Incercati sa eliminati orice zona umbrita din interior. Sa dispara definitiv colturile lipsite de lumina naturala.

Oglinzile sunt esentiale
Optati pentru amplasarea mai multor oglinzi. Si dimensiunea acestora este importanta. Le puteti pozitiona paralel, in asa fel incat lumina spoturilor sa pice cat mai avantajos pe suprafata lor. Oglinzile se potrivesc foarte bine cu accesoriile nichelate sau cu cele din inox. Combinatia rezultata va genera cu siguranta atat un efect estetic impresionant cat si iluzia de mult mai mult spatiu.
Puteti alege chiar niste dulapioare pentru cosmetice pe usile carora sa fie amplasate oglinzi. Unele dulapuri de acest tip sunt prevazute cu lampi incorporate, lucru care contribuie inca o data la obtinerea efectului scontat.

Alegeti placi ceramice cat mai lucioase
Atat textura cat si culoarea placilor ceramice contribuie decisiv la inducerea impresiei de spatiu larg. Montarea de gresie si faianta portelanata, lucioasa, de culoare deschisa va determina o sporire evidenta a aspectului general al baii. Si dimensiunile pieselor sunt foarte importante in acest sens. Daca optati pentru elemente de marime ceva mai redusa nu veti face decat sa estompati efectul celorlalte imbunatatiri aduse baii pana acum. Numai placarile cu piese de mari dimensiuni reusesc sa creeze efectul mult dorit. La fel si chitul de rosturi; va trebui sa alegeti unul de o nuanta foarte apropiata de cea a placilor. Pastrati niste rosturi de dilatatie cat mai fine pentru a da impresia de uniformitate.

Culoarea conteaza
Largirea aparenta a spatiului se poate realiza prin utilizarea unor game diverse de tonalitati si intensitati cromatice. Nuantele deschise si pastelate au un efect iradiant sporit. Prin urmare veti trai senzatia de dilatare a mediului inconjurator. Culorile acestea invadeaza spatiul, il impinge la extreme, pe cand cele inchise dau impresia de claustrare mai ales daca sala de baie este deja neincapatoare. Placati-va deci peretii si pardoseala baii cu placi ceramice in tonuri deschise de albastru.
In acelasi scop pe care ni l-am propus va recomandam vopsirea tavanului cu alb sau cu o nuanta rece dar cat mai deschisa. Culorile reci au un efect relaxant garantat.

Ultimele retusuri
Cele mai importante elemente au fost deja lamurite. Daca nici dupa ce ati urmat indicatiile de mai sus nu vi se pare ca ati furat suficient spatiu mai puteti realiza cateva retusuri: montati in locul clasicei chiuvete cu masca una cu picior, care va ocupa mai putin loc. Daca va faceti probleme in ceea ce priveste locul pentru depozitarea anumitor obiecte pentru igiena se pot gasi si alternative in exteriorul baii. De asemenea puteti renunta la anumite accesorii: rafturi, cuiere ori stative inutile.
Daca v-ati conformat si cu ultimele idei atunci cu siguranta ati obtinut rezultatul scontat. Va punem in vedere faptul ca unele din aceste principii isi gasesc valabilitatea si in amenajarea bucatariei.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Design de baie personalizat, cu gama de culori GROHE Design de baie personalizat, cu gama de culori GROHE
Amenajarea baii – Idei si sfaturi utile Amenajarea baii – Idei si sfaturi utile
Amenajare baie Amenajare baie
Cum poți înlocui faianța cu tapetul pentru baie? Cum poți înlocui faianța cu tapetul pentru baie?
Bateria de chiuveta cu senzori - avantaje si dezavantaje Bateria de chiuveta cu senzori - avantaje si dezavantaje
Cum prevenim aparitia mucegaiului in baie Cum prevenim aparitia mucegaiului in baie

Vezi mai multe articole