Cum puteti scapa de aparatele vechi

23 octombrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vi s-a stricat frigiderul si meseriasul v-a spus ca nu il mai puteti repara? Daca va ganditi sa va cumparati altul, trebuie sa aveti in vedere si ce-o sa faceti cu cel nefunctional. Foarte multi cititori sunt in aceasta situatie si ne-au sunat la redactie sa ne intrebe ce trebuie sa faca in acest caz cu electrocasnicele vechi.
 
Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) pot fi colectate astfel:
 
- prin predarea la magazine in momentul achizitionarii unor aparate noi. Magazinele impreuna cu producatorii organizeaza sistemul \'take back free\'. Astfel, cand un cetatean isi achizitioneaza un echipament nou, il poate aduce pe cel vechi la schimb, iar magazinul este obligat sa il accepte. Neacceptarea se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 7.500 lei. Numai in cazul in care deseurile prezinta forme evidente de contaminare cu substante chimice periculoase sau suprafete exterioare care in timpul manipularii pot produce accidentari pot fi refuzate de conducerea magazinului, cu conditia ca refuzul sa se faca pe loc, in scris.
 
- prin apelarea unui numar verde (care apartine firmelor de salubritate ce au contract cu primariile pentru colectarea DEEE). Echipamentul este ridicat contra cost sau gratuit, in functie de politica fiecarei firme.
 
- prin organizarea unei zile din saptamana, in care cetateanul poate scoate in fata blocului echipamentele vechi, iar firmele care au contract cu primariile pentru colectare trec si le ridica. In data de 3 noiembrie 2007 se va desfasura o campanie na-tionala de colectare a DEEE de la cetateni. Acestia pot pune in fata blocului sau a casei echipamentele vechi fara a exista riscul sa primeasca amenda.
 
- prin predarea lor la punctele de colectare special amenajate. Exista 217 centre de colectare, organizate de Administratia Publica. Dintre acestea, 182 sunt functionale si 35 nefunctionale.
 
O lista a punctelor de colectare a deseurilor exista pe site-ul Ministerului Mediului(http: //www.mmediu.ro /dep_mediu/deseuri/Tabel_puncte_colectare.pdf), aceasta urmand a fi actualizata in conformitate cu situatia prezenta.
 
Predarea echipamentelor electrice se face gratuit
 
Preluarea la punctele de colectare se face gratuit de catre cetatean. Nu sunt necesare anumite acte pentru predarea deseurilor de echipamente electrice si electronice vechi la aceste puncte de colectare. Amenda pentru aruncarea acestor tipuri de deseuri in alte locuri decat punctele de colectare special amenajate este de 500-1.000 lei pentru persoanele fizice si 2.500-5.000 lei pentru persoanele juridice. Procedura este valabila pentru toata tara.
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Fiskars doneaza lemnele de iarna pentru gradinita din Balotesti Fiskars doneaza lemnele de iarna pentru gradinita din Balotesti
Capcanele asigurarilor de bunuri casnice Capcanele asigurarilor de bunuri casnice
Primul department store Meli Melo, deschis in Bucuresti Mall Primul department store Meli Melo, deschis in Bucuresti Mall
Veranda Mall are trei noi chiriasi: Nedelya, Sevda, VEER Veranda Mall are trei noi chiriasi: Nedelya, Sevda, VEER
tranzactii tranzactii
Rowenta Premium Care Silence AC, uscatorul pentru un par de poveste Rowenta Premium Care Silence AC, uscatorul pentru un par de poveste

Vezi mai multe articole