on

Cum reconditionam mobila veche – Ghid practic

26 septembrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Te-ai apucat de renovat casa, insa iti este greu sa te desparti de piesele vechi de moblier? Daca mobilierul se afla intr-o stare prezentabila si iti doresti sa il integrezi in noul decor il poti cu usurinta reconditiona. Procedeul nu este unul foarte dificil, insa ai nevoie de putina rabdare, indemanare si materialele corespunzatoare.

Mobilierul vechi isi poate recapata stralucirea de ala data fara a apela la specialisti. Iata ce trebuie sa faci.

1. Curatarea mobilierului

Pentru un aspect cat mai reusit iti recomandam sa cureti obiectul de mobilier cu grija. De cele mai multe ori, mobila veche acumuleaza praf si mizerie, iar o curatare superficiala nu este suficienta. Cu o carpa moale sterge praful de pe mobila, apoi inmoaie carpa in alcool pentru a indeparta impuritatile sau alte substante care s-ar putea afla pe suprafata acesteia. Daca nu iti doresti sa folosesti alcool, poti folosi o solutie realizata din apa – in proportie de 80% si amoniac – in proportie de 20%. Foloseste aceasta solutie cu grija, caci in functie de tipul lemnului amoniacul poate schimba aspectul acestuia, il poate inchide sau deschide. De asemenea, pe piata vei gasi si solutii special concepute pentru curatarea mobilierului.

2. Slefuirea mobilierului

Se intampla uneori sa nu putem reconditiona obiectele vechi de mobilier fara a indeparta vopseaua sau lacul aplicate anterior. Acest pas este unul important, deoarece te va ajuta sa iti dai seama in ce conditie se afla lemnul si ce defecte ar putea avea. Vopseaua poate ascunde crapaturi putregai, mucegai, pete si alte imperfectiuni.

Daca piesa de mobilier prezinta zgarieturi este necesar sa o slefuiesti, foloseste un smirghel abraziv care sa asigure o slefuire in profunzime, apoi unul fin pentru a obtine o suprafata neteda.

Daca vopseaua nu cedeaza sub actiunea smirghelului iti recomandam sa folosesti un diluant, iar apoi sa continui slefuirea suprafetei.

Daca dupa slefuire obiectul prezinta crapaturi adanci sau denivelari poti folosi o pasta epoxy sau alte materiale similare pentru aceasta operatiune. Dupa slefuire, mobila trebuie curatata din nou. Apoi acopera suprafata cu un strat de grund.

Daca obiectul de mobilier nu mai prezinta aceeasi stabilitate ca in trecut, este posibil ca imbinarile dintre diferitele piese de lemn sa se fi slabit in timp. In aceasta situatie, ele trebuie lipite din nou, altfel obiectul de mobilier poate ceda. Acesta este un proces complex care necesita mult timp si unelte specializate. De asemenea, piesele trebuie indepartate cu grija, deoarece lemnul vechi poate deveni fragil. In cazul in care nu exista spatiul si uneltele necesare iti recomandam sa soliciti ajutorul unui profesionist.

3. Vopsirea si lacuirea

Dupa ce ai reparat toate defectele si te-ai asigurat ca obiectul tau de mobilier este suficient de robust pentru a putea fi folosit in siguranta, dar si dupa ce acesta a fost curatat, este timpul sa aplici un strat nou de lac. De asemenea, mobila poate fi revopsita, dar este indicat sa pastrezi aspectul natural al lemnului. Foloseste o perie cu par fin pentru a te asigura ca lacul si vopseaua patrund in striatiile lemnului.

Pentru o rezistenta indelungata iti recomandam sa folosesti o vopsea si un lac de calitate. Ai grija si la praful, insectele si impuritatile care se pot depune pe suprafata proaspat vopsita sau lacuita.

Daca doresti un luciu mai accentuat, dupa ce lacul este complet uscat, pot sterge suprafata mobilierului cu ulei de lamaie.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Azi este "Ziua Sefului" - Sfaturi pentru alegerea unui scaun de birou de top Azi este "Ziua Sefului" - Sfaturi pentru alegerea unui scaun de birou de top
Mobilier - Stiluri traditionale Mobilier - Stiluri traditionale
5 culori in trend pentru un living modern 5 culori in trend pentru un living modern
Masute de cafea neobisnuite - Partea I Masute de cafea neobisnuite - Partea I
Mobilier din piele naturala Mobilier din piele naturala
Adauga eleganta atemporala casei tale cu mobilier si elemente din fier forjat Adauga eleganta atemporala casei tale cu mobilier si elemente din fier forjat

Vezi mai multe articole