Cum recunosti un polistiren performant energetic?

Cum recunosti un polistiren performant energetic?

19 noiembrie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

“Si bun, si ieftin”. Exista produse care sa se incadreze in paradigma aceasta? Uneori da, de cele mai multe ori, nu. Indiferent de tipul de produse sau de piata, este aproape imposibil sa obtii un rezultat foarte bun din punct de vedere calitativ si sa-l vinzi la cel mai mic pret de pe piata. Si asta din simplul motiv ca, pentru a obtine calitate, este nevoie de multa cercetare, de materii prime de cea mai buna calitate precum si de linii de productie si procesare performante. Iar toate astea implica cheltuieli suplimentare.

In prezent, si piata polistirenului din Romania se confrunta cu aceasta situatie. Exista foarte multi producatori mici, unii dintre ei chiar sezonieri, care realizeaza produse ce nu respecta standardele de calitate sau actele normative aflate in vigoare, care nu sunt controlati de catre organismele menite sa reglementeze piata. Iar polistirenul acestora este cel mai ieftin, dar nu ofera nici macar standardul minim de termoizolare impus de normativele Uniunii Europene. In astfel de situatii, cei care au de pierdut suntem noi, clientii, beneficiarii lucrarii de termoizolare. Lucrarea ne va costa doar putin mai putin, dar costurile cu incalzirea, respectiv racorirea locuintei pe timpul verii vor fi departe de ce ar trebui sa fie.

Ce este de facut intr-o astfel de situatie? Folosirea pentru lucrarile de termoizolare a fatadei imobilelor doar a polistirenului ce provine de la producatori afiliati ROMEPS (Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania). Aceasta asociatie isi propune sa promoveze pe piata din Romania un standard de calitate pentru producatorii si importatorii de polistiren expandat precum si sa realizeze reglementari ale pietei, astfel incat consumatorii finali sa nu aiba de suferit de pe urma produselor necorespunzatoare calitativ. Mai mult decat atat, ROMEPS a elaborat si un ghid de utilizare si punere in opera a polistirenului, ghid ce cuprinde toate informatiile importante referitoare la: tipurile de materiale termoizolante existente si destinatia lor, caracteristicile tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca produsele destinate fiecarui element de constructie in parte, precum si modalitatile de aplicare a materialelor termoizolante. Acest ghid se afla in prezent in analiza specialistilor la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, urmand a se agrea o varianta finala ce va fi supusa dezbaterii publice.

Companiile producatoare de polistiren care figureaza pe website-ul ROMEPS sunt urmatoarele: Austrotherm, Arcon, Isopor, Hirsch si Swisspor. Dupa cum vedeti, sunt doar 5 companii in Romania pentru care exista in momentul de fata garantia calitatii: polistiren expandat ce corespunde din toate punctele de vedere standardelor din domeniu.

In concluzie, alegerea produselor cele mai ieftine nu este de cele mai multe ori si alegerea corecta, iar daca nu vrei sa faci rabat de la calitate, in primul rand, informeaza-te.

Adauga un comentariu


6 Comentarii

Teodor

08 august, 10:46

De ce nu ii reclamati pe cei mincinosi? Eram si eu mirat de inscriptiile adp.
Trebuie reclamati si facuta reclama proasta !

carl

22 noiembrie, 22:00

Am pus anul trecut pe casa polistiren de la Hirsh, eps F, sortimentul care trebuie nu rahaturi ieftine. Sunt foarte multumit si nu-mi pare rau deloc de alegerea facuta, desi am platit mai multi bani. Am platit mai mult pentru ca nu sunt dispus sa risc sa cumpar pentru casa mea ceva ieftin si "bun". Locuiesc in alta tara de multi ani si stiu ca "ieftin si bun" nu exista. Carl

angelo

20 noiembrie, 20:18

Astea da sfaturi, acum stiu ce tip de polistiren este si ieftin si bun . Si nu numai ca stiu care dar o sa-mi pot da seama in functie de granulatie, densitate si culoare sau ce alte proprietati organoleptice mai are conform sfaturilor primite din grija pentru consumator, nu pentru producatorii cu preturi mari care incep sa piarda piata in favoarea celor care vand ieftin.
Asta da grija pentru consumator, mai rar.

gheorghe Gigi

20 noiembrie, 11:58

Oare cata prostime mai trebuie pacalita cu panarama de polistiren pentru a sa trezi la viata. Acum, in Germania ies la iveala pericolele de izolare cu polistiren: casele pline de alge, de mucegai. Cca 42% din nemti sunt alergici. Este asa greu sa deschizi ochii la oameni? Romania a avut candva oameni destepti. Unde este MATIZOL, MACON HITROM? Toate aceste fabrici care faceau vata minerala BAZALTICA, nu porcarie de praf de sticla. Izolatia este o PACALEALA. Daca aj peste 40 de ani nu recuperezi investitia, daca ai mai putin oricum in 10 -20 de ani reinvestesti in uscarea si retencuirea peretilor. Oameni buni, nimeni nu va da GARANTIE! Sunteti furati si de ultimul banut.

george

20 noiembrie, 08:35

Normal, poate sa accepte cel fraierit ca a fost fraierit? Sincer!

eu

19 noiembrie, 21:58

vrajeala, eu am pus pe casa izolatie de la alta firma si este foarte buna

Alte articole

Solutii pentru o camera friguroasa Solutii pentru o camera friguroasa
Alegeti un acoperis ventilat! Alegeti un acoperis ventilat!
Panouri cu izolatie pentru termoizolarea la interior Panouri cu izolatie pentru termoizolarea la interior
Mai multa caldura la mansarda Mai multa caldura la mansarda
Polistirenul potrivit la locul potrivit Polistirenul potrivit la locul potrivit
Termoizolarea podelei - ordinea corecta a straturilor Termoizolarea podelei - ordinea corecta a straturilor

Vezi mai multe articole