on

Cum reglez presiunea in vasul de expansiune al hidroforului?

28 august, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Hidroforul este un dispozitiv de pompare a apei frecvent intalnit in gospodariile care nu sunt alimentate la reteaua de apa curenta. Aparatul este ideal pentru locuinte, gospodarii, microferme, ferme, statii de spalare etc.

Insa multi achizitioneaza hidrofoare fara a cunoaste detalii cu privire la caracteristicile si capacitatile de functionare, ajungand sa constate ca piesele cumparate nu sunt cele potrivite. Pentru a evita astfel de neplaceri si pentru a beneficia de toate facilitatile furnizate de acesta ne-am propus sa facem cunostinta cu hidroforul. Totodata vrem sa venim cu cateva raspunsuri clare cu privire la tipurile de hidrofoare existente. Citeste randurile urmatoare si vei descoperi detalii legate de presiunea ideala, dar si cateva solutii care sa te ajute sa reglezi presiunea in vasul de expansiune. Ca treaba sa fie bine facuta pana la capat, ne-am propus sa iti dezvaluim si care sunt cele mai frecvente greseli realizate in timpul etapelor de reglare a presiunii.

 

Ce este un hidrofor si din ce se compune?

Hidroforul este un dispozitiv mecanic complex care faciliteaza ridicarea apei prin conducte pana la o anumita inaltime. Procedeul presupune expansiunea aerului dintr-un rezervor in care se introduce apa cu o pompa. 

Hidroforul este format din cinci componente principale care functioneaza ca un ansamblu - pompa, vas de expansiune, racord antivibrant, manometru, presostat.

Pompa - mai corect electropompa - este componenta electrica formata dintr-un motor in doi timpi si pompa propriu-zisa. Materialele din care este confectionata sunt foarte variate, de la metale, la plastic, inox si bronz. Acestea trebuie selectate in functie de locul de amplasare, frecventa de utilizare si volumul de apa pompata. Cu siguranta cele mai eficiente si mai versatile, dar si ideale pentru utilizari frecvente sunt cele realizate din inox. 

Vasul de expansiune - cunoscut si sub denumirile de vas de hidrofor, rezervor sau butelie - are rolul de a micsora consumul de energie electrica al pompei prin reducerea numarului de proniri-opriri. Vasul de expansiune are si functia de a proteja pompa de puseurile de presiune ale lichidului, ce pot afecta serios capacitatile de functionare ale piesei. Practic aceasta componenta regleaza viteza apei in sistemul de instalatie. In gospodarii, pentru uz casnic sunt recomandate vasele de expansiune de 24 l pentru 1-2 persoane, si cele de 50 l pentru 3-4 persoane. In gospodariile prevazute cu gradini in care se fac irigari periodice sunt recomandate rezervoarele cu capacitate mai mare de 50 l.

Racordul antivibrant este practic un furtun care face legatura intre electropompa si vasul de hidrofor. Acesta trebuie sa fie compatibil cu ambele iesiri.

Manometrul este instrumentul care masoara si indica presiunea apei in sistemul de alimentare.

Presostatul este dispozitivul care demareaza pornirea/oprirea pompei, in concordanta cu nivelul presiunii. Acestea sunt presetate din stadiul de productie si au interval cuprins intre 1.5 si 2.5 bar. Practic acesta este creierul intregului sistem si regleaza presiunea apei ca aceasta sa fie constanta in jurul valorilor setate. 

 

Cate tipuri de hidrofor exista pe piata?

Pe piata sunt disponibile trei tipuri de hidrofor, cele de suprafata, cele cu pompa cu ejector si cele submersibile. Modelul potrivit trebuie ales in functie de sursa de apa. Trebuie sa stii ca cel de suprafata este eficient din punct de vedere energetic, generand costuri reduse, insa are motorul mai slab si nu poate fi utilizat pentru adancimi mai mari de 10 m. Solutia potrivita pentru puturi cu adancime intre 10 si 30 m sunt cele cu pompa cu ejector. Hidroforul submersibil este varianta sustenabila pentru adancimi mai mari de 30 m. Este puternic si bineinteles este mai putin eficient energetic.

 

Care este presiunea ideala pentru diferitele tipuri de hidrofor?

Hidroforul montat la adancime mare necesita presiune mare pentru a putea pune apa in circulatie, deci presostatul trebuie reglat. Tipul de suprafata nu necesita presiune mare, in cazul in care sursa de apa se afla la mai putin de 5 m adancime, presiunea poate fi redusa pana la 1 bar.

 

Cum am mentionat anterior presostatul este presetat din fabrica la valorile de 1.5-2.5 bar. Totusi aceste valori trebuie modificate in functie de particularitati (presiunea pernei de aer din vasul hidrofor, adancimea si distanta instalatiei). Reglarea presiunii nu este o sarcina dificila, aceasta se realizeaza prin rotirea arcurilor din interiorul presostatului. Daca totusi intampini dificultati in reglarea presostatului, nu ezita sa ceri ajutor specializat, astfel vei evita suprasolicitarea pompei.

 

Cand il cumparam din magazin, este deja sub presiune?

Sistemul hidrofor nou achizitionat vine cu rezervorul cu presiune presetata. Valoare din interiorul buteliei este in general setata la 1.5-1.6 bar. Aceasta perna de aer trebuie sa ramana constanta, de aceea trebuie sa se realizeze si inspectii periodice la rezervorul hidrofor. Modificarile de presiune din interiorul vasului pot genera costuri energetice suplimentare si functionare defectuoasa.

 

Cateva sfaturi utile atunci cand realizam si reglam presiunea in hidrofor

Pentru a eficientiza costurile si pentru a beneficia de un sistem automatizat de pompare a apei trebuie sa tii seama de cateva aspecte. Reglarile de presiune trebuie realizate doar cand situatiile impun aceste operatiuni. Valorile pot fi modificate prin rotirea acului din interiorul presostatului. Acesta nu trebuie sa depaseasca indicii recomandati de producator, mentionati in cartea dispozitivului. Diferenta de valoare dintre presiunea de intrare si cea de iesire nu trebuie sa depaseasca 1 bar.

 

Totusi daca doresti sa eviti aceste variatii si derapaje de presiune poti alege sa achizitionezi un hidrofor cu functie de autoamorsare. Aceste dispozitive au capacitatea de a-si regla singure presiunea fara a mai necesita interventia utilizatorului.

 

Cateva greseli pe care le putem face si urmarile acestora

 

Amorsarea defectuoasa a hidroforului - este o problema frecventa, care apare din pricina etansarii incorecte. In acest caz trebuie verificate conexiunile si conductele de aspiratie. Remedierea se face prin inlocuirea pieselor defecte sau prin etansarea corecta a instalatiei.

Hidroforul nu se opreste - problema poate aparea cand prestatorul nu este setat corect (exista diferente mari intre valoarea de intrare si iesire). O alta cauza care face ca pompa sa nu se opreasca este generata de scurgeri, acestea trebuie remediate.

Hidroforul nu ridica apa - o alta problema ce poate fi generata de amorsare defectuoasa, prezenta unor bule de aer sau de nivel de apa scazut in put. Aceasta problema poate aparea si iarna cand conductele din sistem sunt inghetate. 

Hidroforul porneste des - o problema generata de presiune scazuta din vasul de expansiune, un rezervor plin cu apa sau presostat dereglat. 

Acestea sunt cateva dintre problemele care pot aparea la functionarea hidroforului, de obicei sunt generate de montare defectuoasa sau de lipsa inspectiei periodice, toate acestea pot duce la cresterea consumului energetic si chiar la defectarea pompei hidroforului.

 

Adauga un comentariu


1 Comentariu

calin diaconu

08 august, 13:40

Va recomand să parcurgeti acest topic din Forumul Misiunea Casa, extrem de util pentru cei care locuiesc la casa (cu put propriu) ... www.misiuneacasa.ro/forum/forum/instalatii-incalzire-ventilare-conditionare-instalatii-electrice-si-instalatii-sanitare/instalatii-de-alimentare-cu-apa/22646-hidroforul-scoate-apa-cu-aer-dar-nu-pierde-presiune/page2

Alte articole

Garantia sigurantei si calitatii instalatiilor sanitare Garantia sigurantei si calitatii instalatiilor sanitare
Alimentarea cu apa - o investitie absolut necesara Alimentarea cu apa - o investitie absolut necesara
Instalatii sanitare Instalatii sanitare
Cum montezi o chiuveta pe blat in 6 pasi simpli Cum montezi o chiuveta pe blat in 6 pasi simpli
Pompa submersibila pentru foraj: inainte de a da banii, e bine sa stii aceste detalii Pompa submersibila pentru foraj: inainte de a da banii, e bine sa stii aceste detalii
Fosele septice Fosele septice

Vezi mai multe articole