Terenurile, casele si apartamentele din zonele apropiate Capitalei au cunoscut, in ultimii doi ani, cele mai spectaculoase scaderi de preturi din tara, ajungand de doua ori mai ieftine.
Zonele limitrofe ale Bucurestiului, precum Branesti, Pipera sau Domnesti erau, in perioada de boom imobiliar, unele dintre cele mai vanate. Ele erau atractive atat pentru cei care doreau sa-si construiasca o casa departe de agitatia orasului, cat si pentru cei care dispuneau de bani si cumparau terenuri de mii de metri patrati cu speranta unui castig ulterior din revanzarea lor, in contextul in care preturile cresteau de la o luna la alta. Astazi, aceste zone se afla in topul ieftinirilor, iar cumparatorii lipsesc aproape cu desavarsire. Asta chiar daca proprietarii sunt dispusi sa negocieze ca nicaieri in alta parte.
In Branesti, spre exemplu, se pot cumpara, in prezent, parcele de teren la preturi chiar si mai mici de 45 de euro pe metru patrat. Ieftinirea este evidenta si drastica, daca avem in vedere ca pretul zonei depasea media de 100 de euro pe metru patrat, in urma cu trei ani.
Luni intregi de asteptare
Aceeasi situatie o intalnim si la Domnesti, unde proprietatile stau la vanzare si cate 7-8 luni. Diferentele dintre preturile de strigare, cerute de proprietari, si cele obtinute de acestia, in cazurile fericite in care apar clienti, sunt uriase.
Concret, daca sunteti interesati de achizitia unui teren aici, fiti siguri ca din pretul mediu de 50-60 de euro pe metru patrat cerut in anunturi veti obtine un discount de cel putin 15%, in urma negocierii.
Pipera, de la extaz la agonie
Zona Pipera este poate cel mai clar exemplu atunci cand vorbim de prabusirea preturilor proprietatilor imobiliare. Aici, unde in urma cu trei-patru ani se plateau sume care depaseau in multe cazuri 600-700 de euro pe metru patrat, proprietarii de astazi simt din plin efectul crizei.
"Foarte multe persoane care dispuneau de lichiditati au cumparat masiv terenuri in Pipera in perioada 2006-2008 in scopul vanzarii lor cu un castig ulterior, usor de anticipat in conditiile in care preturile cresteau intr-un ritm alert", ne-a spus Ovidiu Cazacu, consultant imobiliar.
Insa scaderea rapida a preturilor, declansata la inceputul lui 2009, le-a dat multora planurile peste cap si astazi se vad in situatia de a fi nevoiti sa vanda la preturi care nu le garanteaza nici macar recuperarea investitiei.
Mai mult, contrar asteptarilor, ieftinirea acestor proprietati nu a adus un numar mai mare de clienti. Asta deoarece zona are, in continuare, o infrastructura care lasa de dorit.
La fel este si cazul zonelor Branesti si Domnesti, unde accesul la utilitati este dificil.
Mai putine tranzactii
"Acum vorbim de preturi chiar si mai mici de 200 de euro pe metru patrat in Pipera si de o crestere a anunturilor de vanzare cu aproximativ 30% fata de primele luni din 2010, insa numarul de tranzactii in zona a scazut cu 80% comparativ cu debutul anului trecut", a mai spus consultantul.
Daca vorbim de valoarea terenurilor din Pipera, aceasta a revenit, potrivit Stefaniei Baldovinescu, manager Consulting Division in cadrul Colliers International, la nivelul aproximativ din 2005-2006, inregistrand scaderi medii de 40-60% fata de preturile din perioada de boom imobiliar.
In prezent, precizeaza expertul, preturile cerute variaza intre 200 si 350 de euro pe metru patrat, pentru loturile de case sau vile.
Sursa: Evenimentul zilei
Comentarii
Nu exista comentarii.