on

Cum sa ai grija de hainele tale preferate

06 noiembrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fie ca e vorba de bluza ta preferata, de blugii norocosi sau de rochia cea noua, toate hainele tale au nevoie de o atentie ceva mai deosebita, astfel incat sa le poti pastra si utiliza o perioada cat mai mare de timp.

Oricat de avansata ar fi din punct de vedere tehnologic o masina de spalat, aceasta nu isi poate adapta singura ciclul de spalare la toate tipurile de tesatura introduse in cuva. Din acest motiv este necesar sa pastrezi etichetele hainelor, sa le citesti si mai ales, sa respecti indicatiile producatorului. Eticheta iti va oferi toate indiciile necesare, de la temperatura maxima, pana la programul de calcat.

Dar sa o luam pe rand. :)

  1. Spalarea hainelor

Inainte de a porni masina de spalat trebuie sa te asiguri ca hainele au fost sortate corect. Pentru a sti care este cel mai potrivit program de spalare, dar si temperatura adecvata, hainele trebuie sortate in functie de culoare, dar si de materialul din care sunt confectionate.

Daca nu doresti sa iti distrugi hainele, inchide mereu fermoarul hainelor. Nasturii nu trebuie sa fie inchisi, altfel risti sa se rupa.

Chiar daca esti tentat sa setezi o temperatura mai mare pentru a obtine o curatare mai eficienta, trebuie sa stii ca imbracamintea isi va pastra mai bine forma, culoarea si aspectul, daca este spalata la o temperatura mai scazuta.

Setarea temperaturii

  • 20°C – este temperatura potrivita pentru spalari rapide, a unei cantitati mici de haine, cu un grad redus de murdarie;
  • 30°C – este temperatura potrivita pentru rufe cu un grad redus de murdarie, haine colorate sau delicate;
  • 40°C – este temperatura recomandata pentru o varietate de tesaturi: bumbac, viscoza, sintetice etc.;
  • 50°C – este temperatura indicata pentru articolele din amestec poliester/bumbac;
  • 60 - 90°C – aceste temperaturi sunt potrivite pentru rufele foarte murdare sau pentru cele care trebuie dezinfectate, precum: hainele bebelusilor, lenjeria de corp, lenjeria de pat si prosoapele.

 

Articolele din lana sau matase este indicat sa fie spalate la temperaturi sub 30°C, uneori chiar si cu apa rece. Daca doresti sa le speli in masina de spalat, iti recomandam sa folosesti un saculet special. De asemenea, evita sa folosesti uscatorul de rufe.

  1. Calcarea hainelor

 

Pentru a arata cat mai bine o perioada cat mai lunga de timp, intoarce hainele pe dos atunci cand le calci. De asemenea, ai grija si la temperatura.

Panza: 230 °C - este permis aburul, iar materialul se calca mai bine pe dos, cat este inca umed;

Bumbac: 204°C, se recomanda calcarea materialului umed, cu utilizarea aburului;

Lana: 148 °C - calcat de dos, fara abur;

Matase: 148 °C - calcat pe dos, material uscat, fara abur;

Poliester: 148 °C - hainele trebuie sa fie umed si nu este permisa utilizarea aburului;

Acetat: 143 °C - haine uscate, pe dos, fara abur;

Nylon: 135°C - haine uscate, pe des, la temperatura joasa si fara abur;

Acril: 135 °C - hainele trebuie sa fie uscate, calcate pe dos si fara a utiliza aburul.

  1. Depozitarea hainelor

 

Nu inghesui hainele in sifonier, aseaza-le cat mai frumos si ai grija sa le aerisesti pe cat de des posibil.

Daca vrei sa te bucuri o perioada cat mai mare de hainele tale preferate, atunci iti recomandam sa fii atent la felul in care le speli, calci si depozitezi.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ai terminat de renovat casa? Atunci, meriti sa-ti cumperi rochii de seara superbe si alte haine noi! Ai terminat de renovat casa? Atunci, meriti sa-ti cumperi rochii de seara superbe si alte haine noi!
Beneficiile uleiurilor vegetale presate la rece Beneficiile uleiurilor vegetale presate la rece
Pulovere cu guler inalt - 3 motive pentru care fiecare barbat ar trebui sa detina unul Pulovere cu guler inalt - 3 motive pentru care fiecare barbat ar trebui sa detina unul
Activitati sportive pentru a petrece timpul impreuna Activitati sportive pentru a petrece timpul impreuna
Studiu: 54% dintre pensionarii din Romania se simt exclusi din punct de vedere financiar si social Studiu: 54% dintre pensionarii din Romania se simt exclusi din punct de vedere financiar si social
Cum iti creezi o garderoba capsula pentru a economisi spatiu in casa? Cum iti creezi o garderoba capsula pentru a economisi spatiu in casa?

Vezi mai multe articole