on

Cum sa ai grija de plantele tale pe perioada iernii ?

21 decembrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 

Te-ai mutat la curte și ai decis că vrei să îți amenajezi propria grădină de legume! Ori poate că toată viața ai locuit la casă, ceea ce înseamnă că ești un adevărat fermier! Oricare dintre variante este cea care se potrivește în cazul tău, sezonul rece este unul care îți dă multe dureri de cap. Trebuie să ai grijă așa cum trebuie de plantele tale, astfel ca acestea să treacă ușor peste iarnă. Avem și noi câteva recomandări în acest sens, și pe care ți le prezentăm în continuare.

 

Nu trebuie să cheltuiești sume ridicate pentru a-ți proteja plantele

 

Dacă nu ai prea multă experiență, te gândești că probabil vei fi nevoit să cheltuiești sume importante pentru a-ți putea proteja așa cum se cuvine culturile tale. De fapt, nu trebuie să fie deloc așa, și pentru a reuși acest lucru trebuie să iei cele mai inspirate decizii.

 

Oprește administrare de îngrășăminte

 

Pentru a se dezvolta așa cum trebuie plantele tale au nevoie și de îngrășăminte, nu doar de o bună umiditate și lumină naturală. Cu toate acestea, ținând cont că locuim într-o țară în care iernile sunt destul de dificile, în sensul că temperaturile sunt foarte scăzute, trebuie să te pregătești așa cum trebuie de sezonul rece. Ca un adevărat profesionist, va trebui să renunți la administrarea de îngrășăminte plantelor, și asta începând cu sfârșitul lui august sau începutul lunii septembrie. Dacă nu vei renunța să faci asta, plantele tale vor crește în continuare și vor apărea noi lăstari. Aceștia sunt foarte fragili în fața temperaturilor scăzute care însoțesc finalul de toamnă și perioada iernii, ceea ce înseamnă că nu vor reuși să supraviețuiască. Dimpotrivă, plantele tale au nevoie acum de ceea ce se numește repaus vegetativ. Aceasta este o metodă naturală prin care ele se pot proteja singure în fața temperaturilor mult mai scăzute de pe perioada iernii, dar asta nu înseamnă că tu nu poți face ceva mai mult pentru a le crește gradul de confort și protecție.

 

Cultivă plante rezistente

 

Deși este de la sine înțeles că va trebui ca în mod constant să verifici prognoza meteo, pentru a vedea care vor fi în perioada următoare capriciile vremii, nu trebuie să te bazezi doar pe asta atunci când scopul tău este protejarea plantelor. Și, deși poate că îți place ideea de a cultiva soiuri neobișnuite, pentru a nu eșua lamentabil în demersul tău, cumpără și plantează doar acele specii rezistente care se adaptează bine la condițiile din zona în care locuiești tu.

 

Folosește folie anti-îngheț

 

Cea mai bună măsură pe care poți să o iei acum este să îți acoperi culturile sau plantele cu ajutorul unei folii speciale anti-îngheț, de tip agril. O folie microporoasa tip Agril Regalfermierul este pur și simplu perfectă, pentru că oferă cel mai bun raport preț – calitate. Ți se pare o cheltuială prea mare să cumperi această folie? Nicio problemă, folosește-te de păturile și cearșafurile mai vechi. Ce-i drept, plantele tale nu vor fi la fel de bine protejate ca atunci când ai fi folosit folia profesională, dar nici nu vor fi complet expuse în fața temperaturilor reci din perioada sezonului rece. Atunci când știi că în culturile tale sunt prezente și plante mai sensibile la temperaturile scăzute, acoperirea lor cu folie sau alte metode se face imediat după ce a apus soarele, urmând ca a doua zi, când temperaturile sunt ceva mai ridicate, să le lași libere.

 

Mulcirea solului

Chiar și când până acum nu ai mai avut de a face cu propria ta grădină de legume, ai aflat de la cei mai cu experiență decât tine cât de importantă este mulcirea plantelor. Această operațiune este una care îți aduce enorm de multe avantaje, iar printre acestea se află și faptul că îți protejezi mult mai bine plantele așa, inclusiv în sezonul rece, când temperaturile de afară scad foarte mult. Prin mulcire se înțelege acoperirea solului din jurul plantelor cu un mulci anorganic sau organic, după preferințe, sau după cum consideri tu că este mai bine pentru culturile tale.

 

Diferența dintre mulciul organic și cel anorganic

Dacă alegi folosirea de mulci organic, aici există mai multe variante pentru care poți opta. Cele mai întâlnite sunt scoarța de copac, așchiile de lemn, crengile uscate și tocate mărunt, rumegușul, chiar și cojile de nucă, paie, iarbă cosită sau știuleți de porumb. Cu toate acestea, nu puțini sunt fermierii care consideră că mulciul anorganic este o opțiune mult mai bună, și în acest sens folosesc pietriș, sticlă sau, și mai bine folii de polietilenă. Acestea din urmă sunt chiar foarte apreciate, deoarece nici nu costă mult și utilizarea lor este însoțită și de alte avantaje care contribuie la buna dezvoltare a plantelor tale.

 

Când se face mulcirea solului

Sunt două momente importante când se face mulcirea solului, și anume primăvara sau, în cazul nostru, pe final de toamnă. Fiind vorba despre protejarea pe perioada sezonului rece, mulciul anorganic este de preferat să fie folosit. În acest fel vei reuși să ferești rădăcinile plantelor de îngheț, ceea ce te ajută să nu îți pierzi culturile.

 

Protejarea plantelor din ghivece sau jardiniere

 

Aici lucrurile sunt mult mai simple, și tot ceea ce trebuie să faci este să le schimbi locul, să le aduci în casă sau să le muți în alte spații, mult mai protejate în fața înghețului. De asemenea, sunt unele flori care rezistă foarte bine pe perioada iernii, chiar dacă nu le uzi în mod regulat.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amenajarea locului de joaca Amenajarea locului de joaca
Produse eficiente pentru marirea si coacerea fructelor Produse eficiente pentru marirea si coacerea fructelor
Cum sa acorzi atentie plantelor din ghivece si dupa venirea primaverii Cum sa acorzi atentie plantelor din ghivece si dupa venirea primaverii
Rigola da rezistenta casei Rigola da rezistenta casei
O gradina ingrijita poate ridica pretul proprietatii tale. Top 10 flori pe care sa le plantezi in gradina O gradina ingrijita poate ridica pretul proprietatii tale. Top 10 flori pe care sa le plantezi in gradina
Terasa exotica innobileaza si creste valoarea unei case Terasa exotica innobileaza si creste valoarea unei case

Vezi mai multe articole