on

Cum sa ai o bucatarie practica

21 iunie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O bucatarie nu trebuie doar sa arate bine, ci sa fie in primul rand functionala si practica. Bucataria este sufletul unei case, centrul activitatilor de familie, deci are nevoie de o atentie deosebita, mai ales daca ne dorim ca ea sa satisfaca necesitatile vietii cotidiene.

Atunci cand gatim trebuie sa avem cat mai mult spatiu la dispozitie, sa ne miscam in voie si totul sa fie la indemana noastra.

Daca iti doresti o bucatarie practica pana in cele mai mici detalii, trebuie sa tii cont de trei puncte de baza:

- Workflow – fluxul de lucru optim;
- Space – utilizarea eficienta a spatiului de depozitare;
- Motion – miscarea de calitate a accesoriilor pentru un confort sporit.

Fluxul de lucru

Desi suna complicat, nu este deloc asa. Principala activitate in bucatare este gatitul, iar activitatile secundare sunt spalatul, curatatul si depozitatul lucrurilor. Daca ne gandim putin… fluxul obisnuit al activitatilor in bucatarie este urmatorul:

- Mergem la frigider sau in camara pentru a lua alimentele necesare;

- La chiuveta – pentru a curata si spala alimentele;

- Apoi mergem la blatul de lucru: unde vom pregati mancarea;

- Plita sau cuptorul sunt urmatoarele pe lista – pentru gatirea propriu-zisa;

- Si din nou chiuveta sau masina de spalat vase.

Pentru a te bucura de un spatiu practic, trebuie ca aceste zone sa fie bine delimitate, asezate intr-o ordine rationala si sa fie relativ apropiate.

Ca sa iti fie si mai usor, amplasarea frigiderului, chiuvetei si a aragazului trebuie sa determine asa-numitul “triunghi de activitati”. Adica liniile imaginare care le unesc sa formeze un triunghi cu laturile cuprinse intre 4 si 8 metri, in functie de spatiul disponibil.

De asemenea, distanta perfecta dintre chiuveta si aragaz este de 1-2 m, iar intre aragaz si perete trebuie sa ai o distanta de 50 cm. Mai mult decat atat, intre cele trei zone principale ale bucatariei (frigider, chiuveta si plita) e recomandat sa ai zone de lucru din blat.

Dupa ce ai fixat locul frigiderului, a chiuvetei si a aragazului, poti incepe mobilarea intregii incaperi. Iti va fi usor daca respecti ordinea fireasca a lucrurilor.

Nu uita sa alegi cu grija electrocasnicele, dar si chiuveta si inclusiv scurgatorul de vase. Alege o chiuveta incapatoare, rezistenta si usor de intretinut. Nu uita sa ii acorzi o atentie deosebita si scurgatorului de vase, mai ales daca nu obisnuiesti sa stergi vasele imediat dupa curatare.

Spatiul de depozitare

Intr-o bucatarie, spatiul de depozitare este esential. Toate lucrurile trebuie asezate in mod firesc si toate ustensilele sa iti fie la indemana. Nu uita si de accesoriile de bucatarie, un organizator sertar, un suport pentru tacamuri sau un sistem de prindere a capacelor pot fi un real ajutor in organizarea lucrurilor.

De asemenea, in ziua de astazi avem la dispozitie foarte multe solutii pentru depozitare: sertare detasabile, coloane glisante cu amortizare si cu cosuri de depozitare, dulapuri tip coloana si multe altele lucruri care sa ne usureze viata de zi cu zi.

Exploateaza fiecare spatiu, fiecare colt al bucatariei!

Intr-o bucatarie de mici dimensiuni este absolut necesar sa utilizezi tot spatiul pe care il ai la dispozitie, inclusiv cel de pe verticala. Este o solutie practica, dar si estetica. Pentru a te bucura de spatii functionale, apeleaza la coloanele de depozitare – cos Jolly, coloana glisanta, coloana rotativa, organizatoare pentru sertare, etc.

Proiectele de succes au nevoie in primul rand de produse de calitate, de aceea iti recomandam sa mergi la Regency Company, unde vei gasi cea mai larga gama de accesorii de mobilier (profile inaltator, plinte, balamale, manere si butoni, glisiere, sisteme pentru sertare, coloane glisante, blat bucatarie si multe altele).

De cele mai multe ori, spatiul de sub chiuveta il folosim pentru cosul de gunoi si atat. Dar in acest loc putem depozita cu usurinta solutiile de curatat, sacii de gunoi si alte produse pe care le folosim la curatenie. Incearca sa depozitezi lucrurile in ordinea fireasca, dar si intr-un mod in care sa iti fie mereu la indemana.

Motion

O bucatarie practica, este o bucatarie care pune in prim plan confortul utilizatorului, unde fiecare obiect are un loc bine definit, dar care ne permite sa ne miscam in voie.

Sertarele glisante sunt de un real ajutor deoarece ele pot fi accesate mai usor. Intr-un dulap este mai greu sa cauti, pe cand intr-un sertar glisant avem acces la orice obiect din interiorul acestuia.

Mobilierul de bucatarie este folosit foarte des, din acest motiv este important ca usile si sertarele sa poata fi deschise cu usurinta. Un sistem de deschidere sau ridicare prin simpla apasare iti vor asigura accesul facil in bucatarie, iar un sistem de inchidere cu amortizor va prelungi durata de viata a mobilierului.

In continuare iti prezentam cateva mici trucuri care sa te ajute sa ai parte de o bucatarie cat mai practica:

- Cutitele, spatulele de baza, recipientele de masurare, telul, spumiera, lingura de lemn si alte obiecte de baza, cele pe care le folosesti cel mai des, trebuie organizate in jurul blatului de lucru, la fix un brat distanta.

- Frigiderul nu trebuie pozitionat langa cuptor deoarece consumul acestora va creste.

- Cosul de gunoi trebuie pozitionat cat mai aproape de chiuveta si de blatul de lucru.

- Daca beneficiezi de o bucatarie spatioasa, poti amenaja o insula in mijlocul ei. Chiuveta si blatul de lucru pot fi inglobate in insula, iar deasupra ei poti sa tii atarnate tigai si oale, in felul acesta iti va fi usor sa te invarti in jurul insulei si sa pregatesti masa avand acces facil la ustensile.

Daca ai nevoie de accesorii bucatarie (chiuvete, scurgatoare vase, organizatoare sertar etc.), partenerul nostru de incredere - Regency Company – vine cu o gama variata de solutii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sfatul arhitectului Delta Studio: cum alegi un blat de bucatarie: ceramica, granit, cuart sau fenix? Sfatul arhitectului Delta Studio: cum alegi un blat de bucatarie: ceramica, granit, cuart sau fenix?
Sfaturi utile in bucatarie Sfaturi utile in bucatarie
Daca vrei sa schimbi ceva prin casa, incepe cu bucataria! Daca vrei sa schimbi ceva prin casa, incepe cu bucataria!
Lumina din bucatarie - Partea a II-a Lumina din bucatarie - Partea a II-a
Curatarea argintariei Curatarea argintariei
Cinci lucruri de evitat in amenajarea bucatariei Cinci lucruri de evitat in amenajarea bucatariei

Vezi mai multe articole