on

Cum sa alegi cel mai bun pat pentru un somn odihnitor

12 februarie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Studiile arata ca aproximativ 25 de ani din viata noastra ii petrecem in pat, dormind. Din acest motiv, dar si pentru a evita durerile de spate, de gat etc., trebuie sa alegem un pat care sa ne ofere tot confortul posibil. Un somn odihnitor ne poate influenta sanatatea si buna desfasurare a activitatilor de zi cu zi, iar un pat ieftin s-ar putea sa nu fie solutia tocmai potrivita.

Cum alegi cel mai bun pat? Care sunt dimensiunile patului perfect? Din ce materiale trebuie confectionat? Salteaua ne influenteaza somnul? Citind in continuare vei descoperi raspunsurile la aceste intrebari, pentru ca ti-am pregatit un ghid care sa te ajute in selectia patului potrivit nevoilor tale.

1. Spatiul disponibil si dimensiunile patului

De multe ori, din lipsa de spatiu, ajungem sa facem alegeri gresite care sa ne afecteze pe termen lung. Cand vine vorba de achizitionarea patului, compromisurile nu isi au rostul. Daca spatiul este o problema pentru tine, poti opta pentru un pat rabatabil de perete. Acesta iti va putea oferi confort pe timpul noptii si libertate de miscare pe timpul zilei.

Masoara spatiul disponibil – acela unde vei amplasa patul. Nu uita ca un pat trebuie sa fie cu cel putin 20 cm mai lung decat inaltimea celor care il vor folosi in mod constant. De asemenea, trebuie sa te hotarasti daca alegi un pat de mijloc sau un pat de colt. Iti recomandam sa alegi un pat de mijloc, acesta este mult mai confortabil decat un pat de colt, mai ales daca este unul de 2 persoane. Este recomandat sa lasi suficient loc intre perete si pat, pentru a te putea deplasa lejer.

Marimea patului, in special a somierei – suprafata de dormit, iti va oferi libertatea de miscare pe timpul noptii si va influenta calitatea somnului. Patul trebuie ales in functie de preferintele tale si cele ale partenerului/partenerei. Ai grija sa nu alegi un pat mult prea mic.

Cand alegi dimensiunile patului trebuie sa fii atent la toate detaliile: dormi singur sau nu, esti o persoana mai corpolenta sau nu etc

Cele mai comune dimensiuni ale paturilor si saltelelor sunt: 140x200 cm, 160x200 cm, 180x200 cm.

2. Cadrul patului

Materialele cele mai folosite in confectionarea patului sunt: lemnul masiv, metalul, PAL-ul, MDF-ul si tapiseria.

Lemnul masiv este cea mai rezistenta si cea mai recomandata optiune din punct de vedere al calitatii, dar nu la fel de recomandata din punct de vedere financiar, fiind una din cele mai scumpe variante. Un pat matrimonial cu un cadru realizat din lemn masiv este durabil, are un aspect elegant si mai placut ochiului.

Metalul – paturile de o singura persoana, dar si paturile matrimoniale care sunt confectionate din metal sunt la mare cautare in acest moment. Rezistente si durabile, acestea ofera o nota boema incaperii, dar si minimalista in acelasi timp.

PAL-ul si MDF-ul nu sunt atat de recomandate pentru confectionarea unui cadru de pat, deoarece nu au rezistenta si durabilitatea pe care lemnul masiv sau metalul o pot oferi. Sunt, insa, avantajoase financiar, fiind materiale mai ieftine.

Tapiseria – paturile tapitate au inceput sa castige din ce in ce mai mult teren si in tara noastra.

Cadrul acestui tip de pat se construieste, de obicei, din PAL, MDF sau lemn, mai apoi fiind ‘imbracat’ in materiale textile (de regula stofa) sau piele (naturala sau ecologica). Un pat cu un cadru din piele ofera o nota sofisticata dormitorului.

In general, aceste paturi vin cu tablia inclusa, astfel iti aduc un plus de confort atunci cand esti in pat si stai sprijinit. Dar tablia poate fi atasata cu usurinta oricarui tip de pat, daca alegi sa o faci pe comanda sau in regim de DIY.

3. Spatiul de depozitare

Orice spatiu de depozitare este binevenit. Dupa preferinte, dar si necesitati, poti alege un pat simplu, un pat rabatabil cu lada, cu sertare de depozitare sau un pat cu lada de depozitare la capul acestuia.

Patul simplu este patul traditional, acesta nu are spatii de depozitare sau alte facilitati.

Patul rabatabil cu lada sau sertare de depozitare, este unul foarte practic, datorita spatiului generos de depozitare. Verifica lista de produse din catalogul Denizzi.

In cazul in care alegi un pat cu sertare de depozitare, trebuie sa te asiguri ca ai suficient spatiu, pentru ca acestea sa fie usor accesibile.

Patul cu lada de depozitare la capul acestuia nu este un trend aparut de curand, acest model iti poate oferi suficient spatiu pentru depozitarea cuverturilor, lenjeriilor de pat etc.

4. Inaltimea patului

Acest aspect tine de preferintele fiecaruia dintre noi.

La paturile joase, distanta intre cadrul acestuia si podea este destul de mica (intre 2-15 cm). De obicei, acest pat este ales doar din considerente estetice.

Paturile medii, au o inaltime obisnuita, de aproximativ 45 cm si sunt cele mai achizitionate modele.

Stilul modern propune paturi foarte inalte.

5. Design-ul patului

Design-ul patului tine doar de preferintele tale, dar si de amenajarea camerei. Poti alege un pat sculptat sau unul cu o tablie impresionanta.
Atentie! Materialul din care este fabricat cadrul patului este un criteriu esential. Daca alegi un material de calitate acesta va rezista in timp, nu se va decolora sau scamosi etc.

6. Salteaua

Sunt foarte multe modele de paturi care nu vin cu salteaua inclusa in pret. Si chiar daca aceasta este inclusa trebuie sa fii foarte atent si la calitatea ei. In ultimul timp materialele din care sunt confectionate saltelele s-au diversificat, ingreunand procesul de selectie.

Care sunt cele mai importante criterii pe care trebuie sa le ai in vedere?

In primul rand trebuie sa fii atent la compozitia saltelei si la materialele folosite. Inaltimea, elasticitatea, adaptarea saltelei dupa forma si greutatea corpului sunt alte criterii de luat in calcul. De asemenea nu trebuie sa ignori nici gradul de confort sau gradul de protectie impotriva acarienilor, bacteriilor sau ciupercilor.

Pentru cel mai romantic colt al dormitorului si pentru nevoia ta de confort, Denizzi iti ofera 15% reducere la produsele din stoc, achizitionate online sau direct din showroom. Verifica promotiile aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Imi pare rau ca nu am stiut mai devreme ce este si ce face un topper de saltea Imi pare rau ca nu am stiut mai devreme ce este si ce face un topper de saltea
9 lucruri mai putin stiute la care oamenii nu se uita cand cumpara o saltea 9 lucruri mai putin stiute la care oamenii nu se uita cand cumpara o saltea
Alegerea saltelei: recomandari pentru o investitie inteleapta Alegerea saltelei: recomandari pentru o investitie inteleapta
Sarbatoarea dragostei in casa ta - amenajare dormitor Sarbatoarea dragostei in casa ta - amenajare dormitor
Ce fel de lenjerii de pat sa alegem pentru o potrivire perfecta Ce fel de lenjerii de pat sa alegem pentru o potrivire perfecta
Recomandari de lenjerii de pat pentru dormitorul tau Recomandari de lenjerii de pat pentru dormitorul tau

Vezi mai multe articole