Zdrobitor de struguri

Cum sa alegi un zdrobitor bun si util

26 septembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru ca suntem in plin sezon de culegere a viilor, un material despre alegerea unui zdrobitor bun si util este cat se poate de bine venit. Chiar daca il folosesti doar o data pe an, in cazul in care n-ai de la cine sa imprumuti unul, te vezi nevoit sa-l cumperi. Daca nu prea stii cum sa-l alegi, nu-i nimic, iti spunem noi.

Ce este zdrobitorul
Zdrobitorul este un utilaj folosit in vinificatie. Asa cum ii spune si numele, rolul lui este sa zdrobeasca boabele strugurilor pentru a obtine si colecta sucul lor, adica mustul.

Cum alegi un zdrobitor bun si util
Dupa functionalitate, exista doua tipuri de zdrobitoare: cele simple si zdrobitoarele cu desciorchinator. Cele din urma, pe langa functia de zdobire a boabelor, mai au si functia de separare a boabelor de struguri de ciorchine. Evident ca zdrobitorul cu desciorchinator costa mai mult decat cel simplu. Ideea este ca, in momentul in care dai la teasc strugurii zdrobiti, daca acestia au si ciorchinii, mustul nu va mai fi atat de dulce ca cel obtinut la zdrobitor deoarece, prin presare, in el se va amesteca si gustul acrisor al ciorchinelui verde.

In functie de modul cum sunt actionate, zdrobitoarele cu desciorchinator pot fi manuale sau actionate de un motor. Daca ai o vie mica, atunci nu prea ai de ce sa-ti cumperi un zdrobitor cu motor, decat daca esti comod. Cele actionate cu motor pot zdrobi un volum mare de struguri intr-o ora, mai precis peste 500 kilograme pe ora. Un zdrobitor manual simplu nu poate procesa mai mult de 200 kilograme struguri intr-o ora.

Pretul unui zdrobitor manual simplu porneste de la 250 lei, in timp ce pretul unuia cu desciorchinator si motor porneste de la 800 lei.

Materialul din care sunt confectionate cuva de alimentare si carcasa este extrem de important. Variantele ieftine au cuva realizata din tabla vopsita cu vopsea speciala pentru industria alimentara. Noi recomandam cuvele confectionate din inox, acesta fiind un material care impiedica oxidarea fructelor si a sucului obtinut din acestea.

Materialul de fabricatie al zdrobitorului este un bun indicator al durabilitatii si sigurantei igienico-sanitare. Toate piesele care intra in contact cu fructele ar trebui sa fie realizate din otel inoxidabil tratat la temperaturi mari, astfel incat sa capete o rezistenta mare la coroziune.

Cuva trebuie sa fie corect dimensionata. O cuva care are un diametru de minimum 40 centimetri si o adancime pe masura este suficienta pentru a pune in ea o galeata intreaga de struguri.

In concluzie, in cazul in care ai o vie mica, din care obtii o productie destinata doar consumului familiei tale, la achizitionarea unui zdrobitor bun si util trebuie sa tii cont in primul rand de materialul din care este confectionata cuva si de dimensiunea acesteia.

 

Sursa poza: Dedeman.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cele mai indragite 5 flori de apartament Cele mai indragite 5 flori de apartament
Velcro – de la pantofi sport, la echipamente militare si plimbari in spatiu! Velcro – de la pantofi sport, la echipamente militare si plimbari in spatiu!
Cum prelungesti viata florilor din vaza Cum prelungesti viata florilor din vaza
4 idei pentru o petrecere reusita 4 idei pentru o petrecere reusita
Ce trebuie sa stii despre ingrijirea bonsaiului Ce trebuie sa stii despre ingrijirea bonsaiului
Propriul furnizor de plante aromatice Propriul furnizor de plante aromatice

Vezi mai multe articole