on

Cum sa maschezi cu gipscarton instalatiile termice, sanitare, electrice sau de alta natura

09 octombrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Gipscartonul a cunoscut o arie de utilizare din ce in ce mai mare si este cea mai rapida metoda de amenajare a spatiilor interioare, compartimentare si remodelare, in functie de destinatia spatiilor, fie ca acestea sunt utilizate pentru locuit sau pentru activitati comerciale.

Sistemul se preteaza pentru orice lucrari interioare si permite executia diverselor aplicatii, de la simpla finisare uscata a peretilor existenti, pana la solutiile complexe de compartimentare interioara, tavane false, inchideri spatii tehnice etc.

Fie ca este o structura simpla sau una complexa, pentru fiecare caz, exista un set de componente bine definite, compuse: profile metalice, accesorii fixare profile, organe de asamblare profile metalice si gipscarton, placi din gipscarton cu diferite dimensiuni (lungime, latime, grosime) si diferite calitati (placi standard simple, placi antiumezeala, placi rezistente la temperatura, placi fonoizolatoare), sisteme de armare a rosturilor si finisare a suprafetelor finale.

Cele mai simple aplicatii constau in realizarea ghenelor de instalatii termice, sanitare, electrice sau de alta natura, a arcadelor pentru diverse zone de trecere ori amenajarea unor zone de colt ale camerelor. Indiferent de tipul acestor ghene si tipuri de masti, structura se dimensioneaza in functie de caracteristicile obiectului sanitar, care va fi cuprins in masca si va avea prevazute gurile de acces pentru inspectie sau interventie necesare.

Varianta de baza pentru realizarea acestor mici elemente de mascare sau design presupune utilizarea profilelor metalice pentru gipscarton, denumite UD 30 si CD 60. Profilul UD 30 este un profil perimetral, utilizabil pe conturul ghenei, fixat de zidarie, tavan si pardoseala. Acesta constituie cadrul de baza pe care se va fixa ulterior profilul metalic de tip CD 60. Este importanta aplicarea unei benzi de etansare, realizata din polietilena expandata, pe zona de asezare a profilului UD, pe suprafata suport. Aceasta banda de etansare realizeaza stratul de separare a metalului de stratul mineral, impiedicand, atat actiunea negativa a eventualului condens produs pe structurile din mortar/beton, cat si izolarea fonica a zgomotului transmis prin structura.

Fixarea profilului UD se realizeaza cu dibluri rapide, cu dimensiunea 6x40mm, de exemplu. In interiorul acestor profile, se fixeaza celelalte, CD 60. Ulterior, se executa prinderea celor doua, cu suruburi autoforante, dimensiunea standard fiind 3.5x9.5mm. Structura metalica, realizata cu aceste tipuri de profile, trebuie sa fie suficient de solida pentru a sustine greutatea placilor din gipscarton si a eventualului finisaj, mai ales daca acesta este unul ceramic, cu o greutate semnificativa.

Pentru incarcari mai mari ale structurii, distantele intre elementele metalice vor fi mai mici, de exemplu, de maximum 40cm la placari ceramice, altfel, pot fi marite pana la 60cm. Un alt element important in dimensionarea structurilor este utilizarea profilelor metalice cu o grosime de 0,6mm, profilele originale avand aceasta grosime a tablei de otel din care sunt realizate.

Pe piata gasim profile cu o grosime a tablei de 0,4mm, 0,45mm, 0,5mm si 0,6mm. Recomandarea noastra este sa nu faceti rabat la calitatea profilelor pentru ca o grosime sub 0,5mm va duce la structuri slab rezistente, va fi dificila montarea lor iar, dupa finalizarea lucrarilor vom constata ca aparitia fisurilor si deteriorarile se intampla relativ repede.

Inchiderea structurii metalice se face cu placi din gipscarton standard sau placi antiumezeala (verzi), pentru aplicatii in spatii umede, cum sunt bucatariile, baile, uscatoriile etc. Prinderea gipscartonului se realizeaza cu suruburi autofiletante, dimensiunea minima fiind 3.5x15mm.

In ghena sau masca tocmai construita, poate fi utilizat un material izolator termic sau fonic, de exemplu vata minerala. Dupa inchiderea cu gipscarton, este necesara finisarea suprafetelor, pentru inceput finisarea rosturilor dintre placi, utilizand pasta de rosturi si benzi de armare a acestora (banda de fibra de sticla, banda de hartie etc.). Pe colturile ce pot fi supuse loviturilor, putem sa aplicam coltare din aluminiu, inglobate in-trun strat de glet de ipsos. Daca suprafata ghenei va fi placata cu faianta sau alte materiale de placare, nu este necesara finsiarea rosturilor cu pasta de rosturi dedicata.

Dupa finisarea rosturilor, avem posibilitatea de finisare directa cu vopsea lavabila, amorsand in prealabil suprafata pentru a reduce absortia si a mari aderenta. O varianta de finisare superioara consta in aplicarea unui glet de finisare pe intreaga suprafata, ulterior, fiind aplicata vopseaua lavabila.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

3 servicii care te ajuta sa iti amenajezi rapid locuinta 3 servicii care te ajuta sa iti amenajezi rapid locuinta
Distrează-te decorându-ți casa pentru Crăciun Distrează-te decorându-ți casa pentru Crăciun
5 stiluri de seminee perfecte pentru caminul tau 5 stiluri de seminee perfecte pentru caminul tau
Amenajarea demisolului Amenajarea demisolului
Amenajarea unui apartament de 3 camere in 46 de metri patrati Amenajarea unui apartament de 3 camere in 46 de metri patrati
Cum sa gasesti canvasurile potrivite pentru casa ta Cum sa gasesti canvasurile potrivite pentru casa ta

Vezi mai multe articole