Curatenie in living

Cum sa mentinem casa curata fara efort

21 februarie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Viata cere foarte multe responsabilitati care necesita atentie, iar treburile casnice sunt impinse de multe ori in partea de jos a listei cu lucruri ce trebuie indeplinite. Acest lucru vine cu parti negative: o casa murdara este inestetica si in acelasi timp un pericol pentru sanatate. Vestea buna este ca noi am creat un mic ghid prin care explicam cum se poate mentine casa curata fara prea mult efort. Pentru asta, este nevoie de o investitie de doar 10 minute pe zi, o actiune mult mai benefica decat alocarea a 2-3 ore la un interval mai mare de timp.

Fa curat intr-o singura camera. Este cea mai buna varianta, pentru ca nu vei fi coplesit de volumul mare de munca. Cat despre camera cu care sa incepi: incepe cu cea mai folosita (de exemplu, bucataria sau living-ul). La final, vei avea un sentiment imens de implinire si vei trece la curatenia din alta camera cu mai mult entuziasm. Sfat: fereste-te de activitatile care iti pot distrage atentia, precum vorbitul la telefon sau utilizarea PC-ului.

Curatenia din bucatarie. Ce poate fi mai stresant pentru o gospodina decat o bucatarie murdara? Cel mai bun sfat aici este sa curatam masa dupa ce terminam de mancat (eventualele murdarii sunt mult mai usor de sters), dar si sa spalam vasele imediat dupa masa. Ordinea este un alt lucru esential: obiectele de bucatarie trebuie asezate in dulapuri, carpele de praf, buretii, dezinfectantele trebuie puse intr-o cutie portabila (pentru a fi usor disponibile in procesul de curatenie). Chiuveta trebuie stearsa si ea zilnic pe cat se poate, gunoiul aruncat zilnic si curatarea podelei la 2-3 zile.

Curatenia din baie. Baia reflecta gradul de curatenie al intregii case, este un fel de “carte de vizita”. Totodata, aceasta poate deveni cu usurinta un mediu propice pentru multiplicarea virusurilor si bacteriilor. Mentinerea unei curatenii fara efort incepe cu ordinea: prosoapele si halatele de baie trebuie sa stea mereu la locul lor, periutele de dinti, produsele pentru igiena corporala si sapunurile trebuie sa aiba locuri special amenajate (ideal ar trebui sa fie ferite de apa). Curatarea si dezinfectarea vasului de toaleta trebuie facuta zilnic cu produse din comert, soda caustica sau clor.

Curatenia din camera de zi. Cheia mentinerii curateniei aici este asezarea lucrurilor la locul lor, in loc sa le colectam intr-o singura camera. Fiecare obiect ar trebui sa aiba locul sau, indiferent ca vorbim de telecomanda de la televizor sau teancul de ziare. In acest fel, fiecare membru al familiei va fi ajutat indirect (chiar si cei mici) sa mentina curatenia. Ca regula, in momentul in care cineva pleaca din camera trebuie sa puna obiectul folosit la locul sau.

Curatenia in dormitor. Patul trebuie facut in fiecare dimineata, rufele spalate trebuie aranjate imediat (nu amanate, lasate sa se adune intr-un colt). Hainele murdare trebuie puse in cosul cu rufe, fara sa se lasa imprastiate pe pat, scaune sau cuier. Obiectele de buzunar se pun pe o tava sau un loc prestabilit. Actele, documentele de la serviciu trebuie tinute intr-o alta camera. Mentinand ordinea se va evita si acumularea majora de praf.

Alte sfaturi includ implicarea membrilor familiei in activitatea de curatenie, dar si “intocmirea” unei liste cu ceea ce ar trebui inclus in curatenia zilnica. 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Idei pentru casa cu buget redus Idei pentru casa cu buget redus
Cinci lucruri pe care sa le faci imediat dupa ce iti cumperi o casa Cinci lucruri pe care sa le faci imediat dupa ce iti cumperi o casa
Avantajele sistemelor de umbrire solara Avantajele sistemelor de umbrire solara
Sistemele de securitate pentru locuinte Sistemele de securitate pentru locuinte
Utilitatea si criteriile de alegere a covoraselor de intrare Utilitatea si criteriile de alegere a covoraselor de intrare
1 Martie – inceputul primaverii 1 Martie – inceputul primaverii

Vezi mai multe articole