Camara organizata eficient si corect

Cum sa organizezi camara eficient si corect

14 septembrie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ca spatiu de depozitare pentru lucruri care nu-ti mai folosesc momentan sau pentru borcanele cu zacusca, compot si sticlele cu bulion si suc de rosii, camara este element esential intr-o casa sau apartament. De obicei masurand 3-4 metri patrati si construita ca o anexa a bucatariei, accesul facandu-se fie din bucatarie, fie din holul de la intrarea in apartament, acest spatiu mic dar deosebit de util are nevoie de o organizare extrem de oficienta si bine gandita.

In primul rand, un perete al camarii trebuie sa fie exterior, pentru a putea instala un mic ventilator sau macar o gura de aerisire. Pentru a pastra alimentele in bune conditii, in special cartofii, ceapa, merele sau gutuile, camara trebuie sa fie bine ventilata.

Temperatura optima intr-o camara trebuie sa fie intre 4 si 10 grade Celsius. Asta inseamna ca nu-i bine sa plasezi aragazul sau caloriferul lipit de peretele camarii. Un alt aspect important pe care trebuie sa-l ai mereu in vedere il reprezinta umiditatea. Aceasta trebuie sa fie cat se poate de scazuta, altfel alimentele depozitate risca sa mucegaiasca si in camara poate aparea igrasia.
.
Construieste si monteaza rafturi pe peretii camarii. Pentru o buna optimizare a spatiului redus, masoara inaltimea sticlelor cu bulion pe care le vei depozita, inaltimea borcanelor clasice de 800 si 400 mililitri, inaltimea laditelor in care vei aseza cartofii si ceapa. Pentru depozitarea diverselor obiecte pe care le folosesti mai rar sau care iti prisosesc - cafetiera, storcator de fructe - lasa un raft special care sa aiba o inaltime mai mare, de obicei ultimul raft. Rafturile nu trebuie sa fie fixe, ci sa-ti ofere posibilitatea de a le modifica inaltimea, in functie de necesitati.

Peretii camarii trebuie sa fie zugraviti cu vopsea lavabila sau cu var, dezinfectandu-i in felul acesta. Rafturile este bine sa le invelesti in hartie pentru ca aceasta protejeaza lemnul si absoarbe umezeala. Foarte importanta este si igienizarea camarii si schimbarea hartiei de pe rafturi, pe care este bine sa le faci la inceputul toamnei, pregatind astfel camara pentru depozitarea conservelor, cepei si cartofilor. Conservele nu trebuie sa fie expuse in lumina deoarece risca sa fermenteze.

Nu in ultimul rand, doteaza tavanul camarii cu cateva carlige de care sa poti agata plase sau ladite, asfel vei putea sa depozitezi si mai multe lucruri si alimente.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sfaturi pentru intretinerea saltelei Sfaturi pentru intretinerea saltelei
Trenduri in materie de culori pentru anul 2015 Trenduri in materie de culori pentru anul 2015
Bine ai venit, 2015! Bine ai venit, 2015!
Cand iubirea e la ea acasa - amenajare de Dragobete Cand iubirea e la ea acasa - amenajare de Dragobete
Casa ta – subiectul unor fotografii reusite Casa ta – subiectul unor fotografii reusite
Obiceiuri, traditii si superstitii de Paste Obiceiuri, traditii si superstitii de Paste

Vezi mai multe articole