Uneori, fara sa realizam, cumparam legume si fructe in cantitati mult prea mari, iar acestea ajung sa se strice si sfarsesc in cosul de gunoi. De aceea, ne-am gandit sa scriem astazi despre modalitatea corecta in care acestea ar trebui pastrate.
1. Nu spala fructele si legumele inainte de depozitare
Poate suna ciudat, dar este recomandat sa nu speli fructele si legumele inainte de a le pune la pastrare in congelator sau in frigider. Daca acestea sunt murdare, este suficient sa le stergi cu un servetel sau cu o carpa. Spalarea nu ar face decat sa inlature stratul natural de aparare impotriva putrezirii pe care il are fiecare leguma sau fruct.
2. Separa si depoziteaza
Nu depozita toate fructele si legumele in acelasi loc. Bananele, caisele, pepenele galben, rosiile si mango, dupa ce se coc, emana etilena. Aceasta nu este pe placul merelor, pepenelui verde, vinetelor, dovleceilor, morcovilor si cartofului, care in prezenta acesteia se vor strica mai repede. De aceea, ele nu trebuie asezate unele langa altele.
3. Rosiile trebuie pastrate la o temperatura mai mare de 10 ºC.
Pentru a-si pastra aroma, rosiile trebuie pastrate la o temperatura mai mare de 10 ºC. Daca vor fi depozitate in frigider sau in congelator (la o temperatura sub 10 ºC) isi vor pierde aroma. Timpul de depozitare poate varia de la 3 saptamani la 2 luni, in functie de cat de coapte sunt.
4. Depoziteaza usturoiul si ceapa intr-un loc intunecat
Cel mai bun prieten al usturoiului si al cepei este intunericul. Daca nu ai la dispozitie foarte mult spatiu, poti improviza conditiile intr-o punga de hartie, in care sa faci cateva gauri. Astfel, pot fi depozitate oriunde si vor avea si intunericul necesar.
5. Daca ai taiat deja o lamaie, nu lasa cealalta jumatate sa se strice.
Uneori folosim doar o jumatate de lamaie, iar restul sfarseste in cosul de gunoi. Daca ai taiat deja o lamaie, nu lasa cealalta jumatate sa se strice. Poti infasura jumatatea de lamaie in folie de aluminiu sau sa presari sare pe ea, astfel ea se va mentine proaspata inca 3-4 zile.
6. Depoziteaza strugurii in pungi de polietilena
Strugurii nu se vor strica la fel de repede si vor ramane proaspeti si zemosi doar daca vor fi pastrati in frigider inauntrul unor pungi din polietilena. De asemenea, nu ii ingramadi, pentru a evita strivirea celor aflati la baza gramezii.
7. Nu depozita cartofii la lumina
Cartofii lasati in lumina soarelui vor incepe sa incolteasca si in scurt timp se vor strica. Este recomandat sa ii depozitezi intr-un loc uscat si intunecat, in cutii de lemn/plastic sau chiar cosuri.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda sa consumam zilnic aproximativ 400 g de fructe si legume. Este important sa consumam alimente cat mai variate, deoarece acestea ofera organismului elemente nutritive care ajuta la prevenirea bolilor.
Culorile fructelor si legumelor indica proprietati specifice:
• fructele si legumele verzi: iti ofera vitaminele A, C, K, acid folic, magneziu, calciu, fibre si clorofila. Datorita nutrientilor, imbunatateste functionarea ficatului, accelereaza metabolismul nostru si stimuleaza digestia, prevenind constipatia.
• fructele si legumele rosii si mov: previn bolile cardiovasculare si sunt bogate in licopen. Licopenul reduce riscul aparitiei cancerului si a diabetului, si consolideaza sistemului imunitar. Acestea au un continut ridicat de antioxidanti.
• fructele si legumele portocalii si galbene: contin vitamina C. Vitamina C ajuta pielea sa isi mentina fermitatea.
• fructele si legumele albe: contin minerale, precum seleniul si imbunatatesc sistemul imunitar. Previn retentia de lichide si protejeaza muschii.
Comentarii
Nu exista comentarii.