on

Cum sa protejam noile tipuri de sarcini pentru siguranta sistemului electric

05 decembrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Electricitatea a fost și va continua să fie o parte importantă a vieții noastre. Cu toate astea, ea poate prezenta riscuri pentru persoane și proprietăți dacă nu este tratată cu precauție și dacă instalațiile electrice nu sunt proiectate, construite și verificate corespunzător sau nu sunt prevăzute cu echipamente de protecție adecvate. Instalațiile electrice existente trebuie inspectate și testate periodic, la intervale adecvate, iar lucrările de remediere și îmbunătățirile trebuie efectuate atunci când și acolo unde este necesar.


 

Standardele în vigoare conțin cerințe și recomandări pentru proiectarea, montarea, verificarea inițială, inspecția și testarea periodică a instalațiilor electrice, astfel încât să asigure funcționarea corespunzătoare, dar și un nivel ridicat de siguranță.
 

În ceea ce privește echipamentele Schneider Electric pentru instalații electrice, dispozitivele de protecție selectate și instalate corespunzător sunt elemente importante pentru a minimiza riscurile de incendiu și electrocutare, printre altele.
 

Odată cu noile sarcini care apar în instalațiile noastre electrice, standardele sunt în continuă evoluție și fiecare revizuire oferă mult mai multă protecție pentru oameni, proprietăți și animale decât edițiile anterioare.
 

Echipamente de încărcare a vehiculelor electrice, invertoare pentru sisteme fotovoltaice (PV), încălzire electrică și multe alte sarcini se adaugă structurilor existente. Până în 2050, se așteaptă ca acest lucru să ducă la creșterea semnificativă a cererii de energie electrică, dublu față de situația din prezent.
 

Vehiculele electrice devin din ce în ce mai populare, iar stațiile de încărcare au nevoie de protecție adecvată pentru toți utilizatorii. Multe puncte de încărcare sunt în exterior, unde riscul de electrocutare poate fi mai mare decât în interior. Pentru fiecare punct de încărcare pentru vehicule electrice care încorporează o priză sau un conector pentru vehicul, protecția diferențială RCD este necesară. Aceasta trebuie să aibă un curent rezidual nominal de funcționare care să nu depășească 30 mA și să asigure deconectarea tuturor conductoarelor sub tensiune. Această protecție poate fi:
 

● RCD Tip B
 

sau
 

● RCD Tip A sau F, împreună cu echipamente care asigură deconectarea alimentării în cazul unui curent de defect DC peste 6mA (RCD DD).
 

În viitor, se așteaptă ca generarea de energie solară să continue să crească prin montarea de noi instalații, atât conectate la rețea, cât și în afara rețelei. Acest lucru evidențiază importanța unei protecții corecte. Un invertor fotovoltaic care este echipat cu cel puțin o simplă separare galvanică între circuitele AC și DC nu poate trece curenții reziduali DC pe partea AC. În schimb, un invertor fotovoltaic fără această separare poate trece curenți reziduali de curent continuu pe partea de curent alternativ, cu excepția cazului în care proiectarea invertorului împiedică acest lucru.
 

RCMU (Unitatea de monitorizare a curentului rezidual) dintr-un invertor obișnuit, fără separare simplă, este setat pentru curenți reziduali de 300 mA și pentru modificări bruște ale curentului rezidual de 30 mA și mai mari. Totuși, acest lucru nu împiedică curenții reziduali DC care depășesc 6 mA, dar mai mici decât valoarea de prag inferioară a RCMU pe partea AC a sistemului. În consecință, protecția diferențială prin intermediul unui RCD de tip B este recomandata și pentru astfel de instalații, cu excepția cazului în care invertorul, prin proiectare, nu este capabil să furnizeze curenți de defect DC în instalația electrică.
 

Cablurile sistemelor electrice de încălzire prin pardoseală trebuie să fie prevăzute cu protecție diferențială RCD cu un curent rezidual nominal de funcționare de cel mult 30 mA.
 

Unul dintre pericolele asociate electricității este potențialul său de a provoca incendii. Spre exemplu, în Romania, în anul 2021, au avut loc 30.597 de incendii, dintre care 6.976 au fost în locuințe, potrivit statisticilor de incendiu. 31% dintre acestea au fost datorate instalațiilor electrice necorespunzătoare, defecte sau improvizate, în creștere față de anul trecut.

(Pentru analiza completa va invitam sa cititi raportul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, aici.)
 

Sursele de incendiu enumerate în majoritatea incidentelor au fost localizate în distribuția electrică, deși multe se aflau și în echipamente electrice.
 

Cablurile sau conexiunile electrice deteriorate, conexiunile slăbite (care pot fi cauzate de aspecte care pot părea banele, precum un șurub nestrâns) sau echipamentele electrice defectuoase, pot duce la defecte de arc electric, care pot genera incendii.
 

Datorită caracteristicilor lor, defectele de arc electric nu pot fi detectate de siguranțe, întreruptoare (de ex. MCB, MCCB) sau de protecțiile diferențiale RCD. Prin urmare, sunt necesare dispozitive care au o capacitate specifică de a detecta aceste defecte. Acestea se numesc dispozitive de detecție a arcului electric (AFDD).

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza
Aparataj Modular vs Aparataj Clasic Aparataj Modular vs Aparataj Clasic
Priza baie - Reguli de montare si protectie Priza baie - Reguli de montare si protectie
Tot ce trebuie sa stim despre luminitele de sarbatori Tot ce trebuie sa stim despre luminitele de sarbatori
Luminite de sarbatori - Ghid de instalare Luminite de sarbatori - Ghid de instalare
Impamantarea - Sfaturi utile Impamantarea - Sfaturi utile

Vezi mai multe articole