on

Cum sa reconditionezi obiectele vechi de mobilier in regim DIY

21 ianuarie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu totii avem cel putin o piesa de mobilier care s-a demodat, are mici imperfectiuni datorate trecerii timpului sau nu se mai potriveste cu restul mobilei din locuinta. Daca ai obiecte de mobilier vechi de care te-ai plictisit, nu le arunca si nici nu le pune la vanzare, pentru ca le poti reconditiona, transformandu-le in adevarate opere de arta... si asta cu bani putini.

Inainte de a incepe proiectul trebuie sa ai la indemana urmatoarele produse: decapant, pensule, smirghel, lac protector, vopsea, holzsuruburi, spaclu si optional bormasina, pistol de vopsit, chit pentru lemn. In cazul in care, vorbim despre un coltar de bucatarie ar trebui sa ai la indemana un burete, capsator pentru tapiterie si material pentru tapitat.

Decapantul este un amestec de substante chimice ce ajuta la curatarea, indepartarea urmelor, resturilor de murdarii, precum: vopsea, vopsea lavabila, grasimi, ulei, beton etc.

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a garanta succesul proiectului de reconditionare?

Pregatirea suprafetei

Curatarea suprafetei este un pas esential in procesul de reconditionare. Este foarte important ca suprafata sa fie pregatita pentru un nou finisaj, sa fie curatata de praf, grasimi si vopsea veche.

Atentie:

- Daca vorbim de un coltar de bucatarie, se va inlatura tapiteria veche si buretele, urmand ca acestea sa fie inlocuite cu unele noi.

Pentru a indeparta vopseaua veche poti folosi un decapant, acesta este usor de folosit, dar nu uita ca trebuie sa acoperi intreaga suprafata. Timpul de actionare este diferit de la un decapant la un altul, cel mai bine este sa citesti instructiunile de pe eticheta. Pelicula se va ridica de pe lemn si se va indeparta usor cu ajutorul unui spaclu. Este posibil sa fie necesar ca in unele zone sa aplici decapantul de mai multe ori. Daca ai ajuns la rezultatul dorit trebuie sa cureti foarte bine suprafata cu diluant si sa o lasi la uscat.

Slefuirea

Daca lemnul s-a uscat complet poti trece la slefuire. Poti incepe cu un smirghel cu o granulatie medie (de pana la 150) si continua cu un smirghel fin cu o granulatie ce depaseste 200, pana cand intreaga suprafata a piesei de mobilier este uniforma. Dupa ce operatiunea a fost finalizata, trebuie sa indepartezi tot praful ce a rezultat dupa procesul de slefuire. Verifica intreaga suprafata, daca piesa de moblier prezinta zgarieturi adanci, crapaturi sau denivelari le poti acoperi cu un strat de grund sau in cazul crapaturilor foarte mari, cu chit pentru lemn.

Atentie:

- Chitul pentru lemn trebuie slefuit dupa uscare.

Aplica vopseaua

Daca ai un pistol de vopsit la indemana, lucrurile se simplifica putin. Dar aceasta operatiune se poate realiza si cu ajutorul unei pensule cu par fin si de buna calitate. Vopseau se va aplica in cate straturi consideri ca sunt necesare pentru a ajunge la rezultatul asteptat.

Atentie:

- Cu cat numarul straturilor este mai mare, cu atat timpul de uscare va fi mai indelungat;

- Ai grija la insecte, puf si praf – acestea se pot depune pe suprafata proaspat vopsita.

Aplicarea lacului

Dupa ce piesa de mobilier s-a uscat complet, poti aplica unul sau doua straturi de lac transparent pentru protectie. Daca dupa primul strat observi imperfectiuni, poti folosi o hartie foarte fina de slefuit. Apoi poti aplica ultimul strat de lac.

Atentie:

- Piesa de mobilier trebuie lasata la uscat 24 de ore inainte de utilizare, intr-o zona calda si bine ventilata.

Tapitarea/retapitarea

In cazul in care tapiteria veche nu iti mai este pe plac sau prezinta urme vizibile de uzura, o poti schimba. Procesul nu este deloc complicat, dar ai nevoie de putina indemanare.

Indiferent ca alegi sa retapitezi un scaun sau o canapea, este foarte important ca materialul folosit sa fie unul de top, pentru a evita neplacerea de a-l inlocui la scurt timp. De exemplu, pentru obiectele de mobilier destinate spatiilor exterioare, este recomandata utilizarea unui material a carui rezistenta la un anumit numar de cicluri este dovedita (testul de uzura Martyndale). Apoi, acesta mai trebuie sa reziste razelor ultraviolete, sa fie impermeabil si, daca va fi folosit in spatii publice, trebuie sa fi fost supus neaparat si unui tratament ignifug.

Procesul de ignifugare reduce riscul arderii cu flacara, ceea ce poate echivala cu salvarea unor vieti. Materialul impermeabil reduce timpul de absorbtie a lichidului si ofera suficient timp pentru a fi curatat cu o laveta.

In continuare iti prezentam un proiect de reconditionare, realizat de Alexandru Surdu, forumist Misiunea Casa. 

Ai inceput sau finalizat un proiect? Ne poti trimite detaliile si cateva poze pe adresa redactiei: contact@misiuneacasa.ro.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Idei de decoratiuni pentru Craciun Idei de decoratiuni pentru Craciun
Cum poti folosi teava de cupru pentru a realiza proiecte inedite pentru casa ta? Cum poti folosi teava de cupru pentru a realiza proiecte inedite pentru casa ta?
Proiecte DIY – Mobilier de gradina Proiecte DIY – Mobilier de gradina
Cum sa-ti construiesti singur si ieftin o cabana din lemn Cum sa-ti construiesti singur si ieftin o cabana din lemn
Cel mai mare importator de gresie si faianta din Romania si-a deschis propriul magazin online Cel mai mare importator de gresie si faianta din Romania si-a deschis propriul magazin online
Mesteri Locali | Platforma care promoveaza meseriasii in mediul online Mesteri Locali | Platforma care promoveaza meseriasii in mediul online

Vezi mai multe articole