Casele “verzi” nu trebuie sa fie construite de la zero. Oricine poate renova, in acelasi timp, cu stil si intr-o maniera ECO.
Daca esti gata sa renovezi bucataria si ai da oricand la schimb baia aia veche pentru ceva mai elegant si modern, ar trebui sa iei in considerare adaugarea de elemente eco in renovarea ta. Din moment ce oricum vei da jos tot ce e vechi si vei pune ceva cu totul nou, de ce sa nu faci casa cat mai eficienta si mai ecologica cu putinta?
Alegeri ecologice pentru locuinta ta
Atunci cand optezi pentru o renovare eco sau pur si simplu alegi sa faci modificari, mai degraba decat sa construiesti ceva nou, faci o alegere ecologica. Prin alegerea vopselelor ecologice, a parchetului, izolatiei, si mobilierului intr-o maniera cat mai inteligenta, vei economisi resurse naturale valoroase si vei minimiza expunerea la toxine si chimicale a familiei tale. Casa ta eco, recent renovata, va salva nu numai bani, ci si mediul si sanatatea ta si a familiei tale.
Mai jos sunt obiectivele de baza ale renovarii ecologice:
• Eficienta energetica imbunatatita. Renovarea ecologica ofera, de asemenea, oportunitatea de a crea o casa care este mult mai eficienta din punct de vedere energetic. Acest lucru va ajuta la economisirea energiei, va reduce emisiile mici, dar indelungate de gaze toxice in casa si te va ajuta sa economisesti bani pe termen lung. Daca achizitionezi electrocasnice sau electronice noi, cauta-le pe cele cu cel mai mare scor Energy Star.
• Gasirea unor modalitati de a reutiliza in loc de reconstructie. Reutilizarea diverselor materiale in loc de aruncarea lor este intotdeauna o optiune mai buna pentru mediul inconjurator. Cand renovezi bucataria, de exemplu, ia in considerare o “remodelare” a fatadei, nu inlocuirea dulapurilor - in acest fel, cadrul ramane intact, schimband doar usile dulapului pentru un design mai placut. Exista mai multe variante utilizate de profesionisti pentru a improspata aspectul diverselor elemente, trebuie doar sa cauti oferte.
Gasirea echipei de renovare ecologica
Poate partea cea mai grea a procesului, dar nu imposibila. Desi in Romania este mai greu sa gasesti profesionisti in acest domeniu, traim intr-un moment in care imprumutam tot mai multe elemente din Vest, deci exista in mod sigur cineva care se ocupa de aceasta nisa. Daca nu, apelam la profesionisti care sa ne asiste si ii ghidam pas cu pas.
Renovarea ecologica a casei poate fi destul de scumpa. Pentru a te asigura ca explorezi toate optiunile eco si obtii cele mai bune rezultate pentru cat investesti, ia in considerare angajarea un designer profesionist, antreprenor sau consultant care a experimentat renovarea eco-friendly. Vrei pe cineva cu experienta in domeniul “green house” si o persoana eficienta cu bugetul tau.
Vei dori, de asemenea, sa contactezi liber profesionisti specializati in renovarea unei casei eco, de la parchet eco pana la vopsea eco. Daca ai de gand sa renovezi intr-o maniera ecologica, mergi tot drumul cu un profesionist pentru fiecare parte din proces, astfel incat sa nu pierzi nici o oportunitate de a optimiza casa.
Eliminarea deseurilor rezultate in urma renovarii
Reduce, refoloseste, recicleaza. Acestea sunt cuvintele cheie pentru case eco si toate proiectele de renovare. In loc de a arunca materialele vechi in cosul de gunoi, afla daca pot fi reciclate, donate sau refolosite de catre altcineva.
Iata cateva puncte importante de luat in considerare atunci cand faci renovari intr-o maniera ecologica:
• Afla mai multe despre optiunile de reciclare. Cei care se ocupa de renovare ar trebui sa fie in masura sa iti spuna despre optiunile de reciclare a deseurilor la nivel local. Daca nu, o cautare pe Google poate face minuni.
• Salveaza ce se poate. Daca trebuie sa scapi de o cada de baie, chiuveta, podele din lemn, gresie sau dulapuri de bucatarie, da-ti seama ce poate fi salvat. Inainte de a distruge orice materiale, vezi daca exista o afacere sau o persoana care sa le cumpare pentru reutilizare. S-ar putea lua in considerare, de asemenea, achizitionarea de produse utilizate pentru proiectul de renovare eco.
• Nu demola. Cele mai multe dintre materialele de constructie pot fi reciclate sau reutilizate, chiar daca acestea arata urat pentru tine. Deci, “deconstruieste” casa in loc de a demola-o si cauta cumparatori sau doneaza materialele obtinute.
• Doneaza deseurile. Oamenii din programe cum ar fi Habitat for Humanity Romania sunt intotdeauna dispusi sa ia materiale de constructie folosite si diverse produse utilizate ale locuintei. Alege sa donezi materialele si resturile in loc sa le arunci.
Habitat for Humanity Romania opereaza retele in intreaga tara prin care construieste case pentru familii nevoiase. Verifica la nivel local daca exista un lucru de genul si recicleaza dulapuri de bucatarie, articole sanitare, tamplarie din lemn, precum si alte materiale care pot fi utilizate in renovarea altei case decat a ta. Salvezi atat mediul, cat si o familie nevoiasa.
Renovarea intr-o maniera eco necesita doar un plan si multa rabdare pentru a putea fi dusa la capat cu succes. Rezultatele sunt insa pe masura.
sursa foto: braende.info
Comentarii
Nu exista comentarii.