on

Cum sa scapi de microbii din casa – sfaturi esentiale pentru tine si familia ta!

25 februarie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Microbii exista in casa ta, au existat dintotdeauna si vor continua sa existe. Evident, trebuie sa igienizezi periodic casa, dar asta nu inseamna ca trebuie sa devii obsedat de curatenie si dezinfectie, ci doar sa-ti insusesti deprinderi mai sanatoase, sa ai grija la unele obiceiuri si sa cureti mai insistent unele zone si obiecte din casa ta.

Unele bacterii se pot inmulti mai repede de cat iti imaginezi, au nevoie de doar 20-30 de minute si de conditii bune de temperatura si umiditate. Ele se transmit de la o persoana la alta foarte repede. Durata lor de viata depinde, de obicei, de mediul in care traiesc, dar si de obiceiurile tale si solutiile de curatenie pe care le folosesti.

Zonele umede din casa sunt mediul propice in care se prolifereaza ciupercile si bacteriile. Prosoapele umede, cada de baie sau dusul, vasul de toaleta, periuta de dinti, buretele de spalat vase si lavetele, toate acestea reprezinta “un paradis” pentru microbi, asa ca ai mare grija sa le dezinfectezi sau inlocuiesti periodic, dupa caz.

Mai bine de 20 % din infectiile alimentare sunt contractate in casa. Desi ne-am gandi ca baia este cea mai murdara incapere, studiile au aratat ca bucataria este spatiul ideal pentru aparitia, dar si raspandirea bacteriilor.

Cum te poti proteja?

- Curata si dezinfecteaza periodic masa si blatul de bucatarie, dar si tocatoarele – indiferent de materialul din care acestea sunt fabricate.

- Daca ai obiceiul sa depozitezi alimentele proaspete si nespalate direct in frigider, dar nu numai, trebuie sa dezinfectezi cat mai des toate spatiile acestuia.

- Se recomanda sa impachetezi carnea pe ultimul raft al frigiderului, eventual pe o farfurie si cat mai departe de fructele si legumele pe care le poti consuma si crude.

- Chiuveta nu este curata doar pentru ca o folosim des si o curatam dupa fiecare folosire, aceasta trebuie dezinfectata cel putin o data pe saptamana.

- Cafetiera/Espressorul este un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului, fiind un loc umed si intunecos. Curata filtru cat mai des.

- Curata prosoapele de bucatarie o data la 2-3 zile.

- Dezinfecteaza sau schimba buretii de vase cat mai des posibil.

Baia

- Curata si dezinfecteaza temeinic toaleta si cabina de dus/cada cel putin o data pe saptamana.

- Periuta de dinti si suportul acestuia – dupa periaj periuta de dinti ramane umeda si reprezinta mediul propice in care mucegaiul se poate dezvolta. Spala bine periuta sub jetul de apa pana cand perisorii sunt curati si urmele de pasta de dinti dispar complet, depoziteaz-o corespunzator si curatat suportul cat mai des. Nu uita sa o schimbi o data la 3-4 luni, dar chiar si mai devreme. Este recomandat sa tii periuta de dinti cat mai departe de vasul de toaleta, este dovedit ca in momentul in care tragi apa microbii se raspandesc in aer.

- Nu uita sa te speli pe maini dupa folosirea toaletei, vei reduce si cu 30% riscul de a te imbolnavi.

Telefonul mobil, telecomanda si alte astfel de dispozitive

- Pe suprafata telefonului mobil au fost identificati de 30 de ori mai multi microbi decat pe vasul de toaleta. Acum gandeste-te de cate ori ai pus telefonul mobil pe masa din bucatarie si de cate ori ai vorbit la telefon in timp ce mancai. Nu uita sa il dezinfectezi cel putin o data pe saptamana. Procedeaza la fel cu telecomanda, tableta, calculatorul etc.

Nu mai intra incaltat in casa

- Lasa microbii la usa! Descalta-te le usa pentru nu raspandi prin casa microbii pe care ii `culegi` de afara.

- Curata si dezinfecteaza clantele, manerele si intrerupatoarele cel putin o data pe saptamana.

Formeaza-ti obiceiuri sanatoase si ai mai multa grija pentru sanatatea casei tale si implicit pentru sanatatea ta si a familiei tale.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gandacul marmorat maron – Cum scapam de daunatorul urat mirositor din casele noastre Gandacul marmorat maron – Cum scapam de daunatorul urat mirositor din casele noastre
Solutii naturale care tin paianjenii la distanta Solutii naturale care tin paianjenii la distanta
Sistemul centralizat de aspirare - Lista completa a avantajelor Sistemul centralizat de aspirare - Lista completa a avantajelor
Curatarea covoarelor – Sfaturi si trucuri Curatarea covoarelor – Sfaturi si trucuri
Lucruri si obiecte din casa care pot fi periculoase pentru sanatate Lucruri si obiecte din casa care pot fi periculoase pentru sanatate
Trucuri pentru o curatenie impecabila Trucuri pentru o curatenie impecabila

Vezi mai multe articole