Din ce in ce mai des intalnim persoane care au ales ca mod de relaxare gradinaritul.
Ingrijirea unei gradini particulare necesita in primul rand multa dragoste pentru plante, cateva ustensile si, bineinteles, cunostinte.
Cum sa te descurci singur in gradina
Cristina Filipovici, specialist in amenajari peisajere, spune ca uneltele acestea trebuie alese in functie de tipul de gradina pe care il avem, dar exista cateva indispensabile: cazmaua, lopata, grebla, furca, sapa.
Pentru cei care au gazon este nevoie de o masina de tuns iarba, eventual un trimmer pentru tunderea gazonului de sub tufele de arbusti sau o foarfeca speciala destinata aceluiasi lucru. Daca nu exista un sistem de irigare a solului, avem nevoie de un furtun cu aspersor. Daca in gradina respectiva exista gard viu sau forme de bucsus, este necesara o foarfeca speciala pentru a da forma dorita acestor plante. Utila este si foarfeca mica pentru vie, trandafiri etc.
Un aparat pentru stropit este necesar mai ales in curtile unde exista pomi fructiferi, care sunt cei mai vulnerabili la atacurile daunatorilor. Un alt element foarte necesar gradinarului amator este cartea despre plante. Oricine doreste sa aiba o gradina frumoasa si bine ingrijita trebuie sa studieze cat poate de mult despre evolutia plantelor, prevenirea bolilor si vindecarea lor. Un bun gradinar trebuie sa stie cum sa pregateasca pamantul inainte de insamantare sau plantare, sa stie cand trebuie sa ude plantele in functie de necesitatile fiecareia, sa tunda cand este cazul, sa curete copacii de uscaturi, sa faca taierile corespunzatoare pentru rodire etc. “Fara pasiune nu se poate face o gradina, cat de mica ar fi ea, si, oricat efort am face, trebuie sa stim ca vom fi pe deplin rasfatati de minunile oferite de natura”, spune Filipovici.
Sursa: Gandul
Comentarii
Nu exista comentarii.