usa de interior

Cum sa-ti alegi o usa de interior buna, dar si cu pret mic

16 iulie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ușile de interior sunt un element vital în fiecare locuință. Ele separă spațiile, ne oferă intimitate, ne feresc de curent. Pot fi de mai multe feluri: pline sau cu geam/geamuri, realizate din diverse materiale (lemn, PVC, MDF, HDF). În acest articol o să-ți explicăm câteva diferențe între tipurile de uși existente pentru ca tu să poți lua cea mai bună decizie pentru achiziția unei uși.

Ce trebuie să stii despre ele?

În primul rând iată câteva informații despre materialele din care sunt realizate.
Cu ușile din lemn 100% este simplu, numele îți spune aproape tot ce trebuie să știi. Singura diferență este că unele uși sunt realizate din lemn masiv iar altele din lemn stratificat. La ușile din lemn este foarte important ca ele să fie bine lucrate și lemnul să fie uscat. Altfel poți avea surprize neplăcute: ușa se poate contracta datorită uscării lemnului, se poate strâmba pe toc, pot apărea crăpături, poate fi atacată de carii dacă nu e bine tratată. Așa că ai mare grija când alegi o ușă din lemn 100%.
De asemenea, contează și lemnul din care sunt realizate: de exemplu ușile din brad sunt mai ușoare, mai fragile în timp ce ușile din stejar sunt mai masive, mai rezistente.

Ce te faci însă când dai de MDF sau HDF?

În primul rând să definim termenii. MDF înseamnă Medium Density Fiber sau pe românește Fibră cu Densitate Medie, în timp ce HDF înseamnă High Density Fiber adică Fibră cu Densitate Mare. Ambele  sunt realizate din particule de lemn, foarte fine în cazul HDF și mai gronjoase în cazul MDF, care sunt amestecate cu diverse rășini (cleiuri), sunt presate și apoi uscate la temepraturi ridicate. Diferențele dintre ele sunt că HDF-ul este un material mai gros și mai greu decât MDF-ul, însă este mult mai rezistent.

Ambele sunt usi de tip celular care imită nuanțele de lemn, din acest motiv le poți găsi în diverse culori: stejar, fag, cireș etc. Ai grijă deci când cumperi o ușă, deși ea se poate numi “Ușă cireș” ea poate fi de fapt o ușă tip MDF sau HDF. Nu e nici mai bine, nici mai rău, doar să te asiguri că vei cumpăra ceea ce ai nevoie.

În cazul ușilor MDF și HDF doar rama ușii este din lemn 100%, pe ea se aplică blatul iar la interior au diverse “capitonaje” care să le asigure stabilitate și să le antifoneze.

Pentu fața usilor poți alege suprafețe sintetice sau suprafețe naturale precum furnirul.
Suprafețele sintetice, așa cum ziceam și mai sus, vin în multiple culori și texturi iar unele dintre ele - numite “decor” -  sunt realizate din materiale care imită foarte bine fibra naturală, lucru care-ți permite să tratezi și să decorezi ușa cum vrei tu: cu baiț, lac, vopsea,  etc.

...iar la interior lucrurile sunt chiar si mai interesante.
Există mai multe tipuri de panouri care sunt puse între blaturile ușilor. Panourile pline oferă o protecție fonică și termică mai mare, putând fi folosite chiar și la usi de exterior. Panourile cu perforații tubulare au un preț mai mic decât panourile pline și oferă aproape același nivel de protecție termică și fonică. Panourile cu perforații tubulare și nervuri sunt o combinație între panourile cu perforații tubulare și panourile celulare. Panoul cu structură celulară (alveolara sau de tip fagure) sunt potrivite pentru ușile cu cele mai mici solicitări, având și prețul cel mai mic.

Sper că ți-am fost de ajutor cu aceste informații. Dar nu mă opresc aici. Pentru că în titlu ți-am promis și prețuri mici am căutat în diverse oferte existente și am găsit acest catalog cu uși de interior la preț mic pe care te invit să-l parcurgi. Spor la treabă!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Mic ghid pentru tâmplăria termoizolantă - partea a II-a Mic ghid pentru tâmplăria termoizolantă - partea a II-a
Usa de intrare cu panel Usa de intrare cu panel
Securitatea casei: de ce sa alegi geamuri cu sistem antiefractie Securitatea casei: de ce sa alegi geamuri cu sistem antiefractie
VEKA iti spune care sunt detaliile de care trebuie sa tii cont in alegerea unei ferestre VEKA iti spune care sunt detaliile de care trebuie sa tii cont in alegerea unei ferestre
Fereastra buna trece primejdia rea Fereastra buna trece primejdia rea
Tripanul - o noua generatie de termopane Tripanul - o noua generatie de termopane

Vezi mai multe articole