Metoda de compostare Bokashi – solutia ideala pentru spatiile de interior.
Generam cantitati considerabile de gunoi in fiecare zi. Mai mult de 50% din acestea sunt de natura biodegradabila, deci cu posibilitatea de transformare in resurse pentru sol.
In contextul in care reglementarile in vigoare ne ghideaza spre o gestionare responsabila a deseurilor si valorificare, ce s-ar intampla oare daca ne-am schimba perspectiva si am incepe sa privim fractia de deseuri biodegradabile ca resursa pentru imbogatirea solului, nu gunoi?
Prin compostare, deseurile biodegradabile sunt reciclate si intra in compozitia unui ingrasamant 100% ecologic, ce va fertiliza gradina sau plantele de apartament in mod natural.
Compostarea acasa poate fi usor adoptata de fiecare dintre noi fara sa implice schimbari majore ale stilului de viata atunci cand dispunem de recipientele adecvate: care permit colectarea separata a deseurilor biodegradabile in mod facil, nu emana miros, nu atrag insecte sau rozatoare, le putem incadra usor din punct de vedere al spatiului si esteticii.
O astfel de solutie pentru spatiile de interior este metoda bokashi, prin cosurile de compostare Bokashi Organko. De mici dimensiuni, cosurile de compostare Bokashi Organko sunt concepute pentru uz rezidential, putand fi cu usurinta depozitate in camara, in bucatarie sau chiar pe blatul de lucru. De asemenea, pot reprezenta o dotare in fluxul de gestionare separata a deseurilor biodegradabile si in cadrul birourilor.
Ce este metoda de compostare Bokashi?
Bokashi este un cuvant cu origini japoneze, ce defineste „materia organica fermentata”. Bokashi este o metoda rapida de gestionare a deseurilor biodegradabile, prin fermentare, realizata intr-un recipient cu o structura cu doua compartimente si cu ajutorul acceleratorului de compostare imbogatit cu microorganisme benefice: elemente naturale, specifice unei structuri sanatoase a solului.
Prin procesul de fermentare Bokashi, resturile biodegradabile nu putrezesc, impiedicand aparitia mirosurilor neplacute si pastrand nutrientii necesari pentru imbogatirea solului din gradina sau din ghivecele de apartament. In plus, pentru ca procesul de fermentare se realizeaza in mediu anaerob, nu se emana gaze cu efect de sera, ceea ce inseamna un impact mai redus asupra mediului.
Structura si beneficiile cosurilor de compostare Bokashi Organko
Atunci cand alegem un articol pentru casa noastra, atat functionalitatea, cat si designul sunt factori cheie. Acesta ar trebui sa fie usor de folosit, mai ales atunci cand este utilizat zilnic, dar si sa respecte stilul locuintei.
Cosurile Bokashi Organko sunt realizate din materiale reciclate si sunt disponibile in doua modele diferite: Bokashi Organko 1, cu o capacitate de 16 litri, si Bokashi Organko 2, detinatorul unui premiu de design Red Dot, cu o capacitate de 9,6 litri.
Recipientele au o structura cu doua compartimente interioare, inchizandu-se ermetic cu ajutorul unui capac. In compartimentul de sus se adauga resturile alimentare peste care se presara acceleratorul de compostare, inclus in fiecare pachet, in timp ce in compartimentul de jos se colecteaza lichidul Bokashi, un fertilizant bogat in substante nutritive, ce poate fi folosit pentru udarea plantelor de apartament atunci cand este diluat corespunzator.
Cosurile va permit sa compostati cea mai cuprinzatoare gama de resturi alimentare, pornind de la coji de legume sau fructe. In plus fata de un sistem de compostare traditional, puteti adauga si resturi de mancare gatita, carne, oase de mici dimensiuni, unele produse lactate, produse de patiserie, paste, paine, coji de oua sau zat de cafea.
Resturile se pot colecta direct in cos pana cand acesta se umple, chiar si perioade indelungate, nefiind necesara utilizarea sacilor menajeri. Acest proces poate fi realizat in orice anotimp, 365 de zile pe an, contribuind astfel la reducerea volumului de deseuri organice din gospodarie cu aproximativ 25%.
Compostarea Bokashi in 3 pasi simpli
Procesul de fermentare Bokashi poate fi realizat in 3 pasi simpli:
1. Se colecteaza separat resturile biodegradabile in cosul de compostare Bokashi Organko, adaugandu-se si acceleratorul de compostare dupa fiecare strat. Actiunea ce se va repeta pana cand recipientul se va umple in intregime.
2. In medie, este nevoie de 14 zile pentru ca materia sa fermenteze in interiorul cosului si sa se transforme in baza de compost, timp in care cosul va ramane in permanenta inchis. In toata aceasta perioada, lichidul bokashi trebuie scurs la fiecare 2-3 zile.
3. La finalul procesului, materia obtinuta poate fi ingropata in solul din gradina, unde va trece printr-un proces de descompunere aeroba, transformandu-se in pamant fertil pentru plante sau agricultura, poate fi adaugata in ghivecele de apartament, amestecandu-se cu substratul de pamant existent sau se poate depozita in gramada de compost din curte, accelerand procesul de compostare.
Daca niciuna dintre variantele de mai sus nu reprezinta o optiune, atunci ea poate fi depozitata la recipientele de colectare a resturilor biodegradabile puse la dispozitie de autoritati sau dusa la cel mai apropiat centru de colectare zonal.
Un cos sau doua cosuri?
Atunci cand folositi cosul pentru a imbogati solul gradinii, fie ea in curte, pe balcon sau in spatii special amenajate, dupa ce ati umplut primul cos presarati 2 masuri de accelerator de compostare, il inchideti etans si nu-l deschideti timp de cel putin 14 zile (timp in care are loc procesul de fermentatie specific metodei bokashi).
In acest interval veti utiliza un al doilea cos de compostare pentru colectarea resturilor biodegradabile zilnice. In acest scenariu, va va ajuta sa aveti doua cosuri de compostare.
Iar daca doriti sa testati metoda bokashi sau sa beneficiati de un recipient eficient in care sa colectati separat deseurile biodegradabile ale casei, puteti incepe cu un cos de compostare si decideti pe parcurs cand este momentul potrivit sa il adaugati pe al doilea.
Mai putine deseuri, un stil de viata mai sustenabil
Colectarea separata a deseurilor biodegradabile compostabile este obligatorie in Romania incepand cu luna februarie 2021.
Compostarea acasa sau in cadrul comunitatii unde ne desfasuram activitatea poate fi un pas important pe care fiecare dintre noi il poate face. Astfel, vom avea posibilitatea ca prin actiuni mici, dar repetate, sa reducem semnificativ cantitatea de gunoi si emisiile de carbon, reducand totodata nevoia de ingrasaminte si pesticide.
Si cum inceputul de an este momentul unor noi rezolutii, ce-ati zice sa dam startul compostarii?
Pentru a vizualiza gama de modele disponibile, va invitam sa vizitati site-ul Bokashi Home, distribuitor unic in Romania pentru cosurile de compostare Bokashi Organko: https://bokashi.ro/produse/
Comentarii
Nu exista comentarii.