Probabil ca in ultima vreme ai auzit din ce in ce mai des vorbindu-se despre calitatea aerului. Ei bine, calitatea aerului – fie din interiorul sau in afara cladirilor – este una din cele mai mari probleme din Europa. Si cum ne petrecem mai bine de 60% din viata noasta in interiorul cladirilor, calitatea aerului interior ar trebui sa fie una din preocuparile noastre majore.
Calitatea aerului din interiorul cladirilor este in stransa legatura cu sanatatea noastra, cu starea de confort, dar si cu abilitatea de a lucra. Principalii factori care afecteaza calitatea aerului interior sunt: expunerea la mucegai, igrasie, chimicale, rata de ventilatie, umiditatea, poluarea exterioara, temperatura interioara etc..
Igrasia si mucegaiul sunt amenintari atat pentru integritatea casei, cat si pentru cei care locuiesc in aceasta. Iar repulsia pe care o simti la vederea lor nu este doar de ordin estetic, ci si igienic. Aceste pete dizgratioase pot duce la dezvoltarea bolilor, de la simple alergii, pana la complicate afectiuni pulmonare sau hepatice.
Ce este igrasia?
Igrasia este reprezentata de umezeala persistenta a peretilor unei locuinte. Ea apare atunci cand apa este retinuta in porii zidariei. Uneori aceasta devine mai evidenta atunci cand peretii capata o culoare galbuie. Acest lucru este cauzat de umiditatea care dizolva sarurile din zidarie si le scoate la suprafata unde acestea cristalizeaza. Umezeala poate proveni atat din exterior (prin fundatii neizolate sau acoperisuri deteriorate), cat si din interior (aburi de baie, aburi de la gatit, uscatul rufelor etc.).
Ce este mucegaiul?
Efectul vizibil al problemelor legate de condens si igrasie este aparitia mucegaiului, a ciupercilor, a bacteriilor si a algelor pe suprafetele interioare, pe tavan, pe pereti sau pe zonele din spatele mobilierului. Acestea sunt reprezentate de niste pete de culoare inchisa.
Este important de retinut ca igrasia si mucegaiul nu distrug doar stratul de vopsea aplicat pe un perete, ci si tencuiala, placile din gipscarton sau orice alt material poros aflat in calea lor.
Cum putem preveni aparitia igrasiei si a mucegaiului?
Este foarte important ca aceste probleme sa fie luate in clacul inca din fazele de proiectare si de constructie a locuintei. Atunci poti alege orientarea camerelor unele fata de altele sau fata de punctele cardinale.
Hidro si termoizolatia trebuie si ele tratate cu aceeasi seriozitate in toate zonele casei, cu atat mai mult in incaperile expuse umezelii (baie si in bucatarie).
De asemenea, nu uita de ventilatie, montarea unei hote in bucatarie, unui ventilator in baie si achizitionarea unui dezumidificator reprezinta minimul necesar. Este important de retinut ca pastrarea unei temperaturi cuprinsa in intervalul 20 – 23 de grade si o umiditate care sa nu depaseasca 60% te pot ajuta sa tii igrasia si mucegaiul la distanta.
Tot ca o masura de preventie poti folosi si unele tratamente chimice (de exemplu tencuielile anti-igrasie) care opresc circulatia in stare lichida a apei prin materialele poroase.
Cum poti curata porii de mucegai de pe o suprafata afectata?
Este important de retinut ca pentru a scapa complet de igrasie si mucegai, trebuie sa tratezi problema principala.
- Amoniac – pulverizeaza amoniacul pe suprafata afectata. Lasa ferestrele deschise 1-2 ore, apoi sterge suprafata cu o carpa.
- Borax – boraxul se foloseste atat ca o substanta de curatare, cat si ca insecticid natural. Cum procedezi? Intai aspiri mucegaiul de pe perete. Apoi torni solutia de borax pe o perie si freci cu atentie zona afectata de mucegai. Nu freca tare, nu-ti doresti sa imprastii sporii in alte zone din casa. Dupa aceasta operatiune, sterge suprafata cu o carpa.
- Bicarbonat si inalbitor: Amesteca intr-un recipient o ceasca de bicarbonat de sodiu, o lingurita de sapun lichid, adauga o parte de solutie de inalbitor si doua parti de apa. Apoi, solutia astfel preparata o torni intr-o sticla cu pulverizator si o aplici pe zona afectata de mucegai. Asteapta sa se usuce, repeta aceasta operatiune, apoi sterge suprafata cu o carpa.
- Solutii chimice: solutiile de pe piata se pot dovedi a fi foarte eficiente in lupta cu igrasia sau mucegaiul. Iti recomandam sa citesti cu atentie si sa respecti indicatiile de pe ambalaj.
Tu ce solutii ai aplicat impotriva igrasiei si a mucegaiului?
Comentarii
Nu exista comentarii.