Camera cu pereti mucegaiti

Cum scapi de mucegaiul de pe pereti

05 februarie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sporii de mucegai sunt de foarte multa vreme unii dintre cei mai periculosi si inestetici inamici ai unei locuinte. De obicei, acestia lucreaza in secret, din momentul in care, purtati de curentii de aer, ajung in incaperi.

Tactica lor este aceea de a astepta conditiile prielnice pentru a putea incepe sa se arate in toata splendoarea lor. Prin conditii prielnice ne referim la umiditatea crescuta a aerului si temperatura ambientala.

Umiditatea este factorul decisiv in formarea mucegaiului. Primul pas in evitarea formarii mucegaiului este asigurarea unei umiditatii normale in locuinta. Valoarea umiditatii normale este situata undeva intre 65 si 70%. O umiditate ce depaseste valoarea de 80% va determina cu siguranta cadrul ideal aparitiei mucegaiului. Pentru a mentine o umiditate normala este necesara asigurarea unei ventilari corespunzatoare a locuintei si instalarea unui dezumidificator. Este recomandat sa aerisesti incaperile zilnic, de preferat cand afara este soare, si nu in zilele ploioase.

Pe langa aspectul inestetic si puterea acestuia de a deteriora peretii si piesele de mobilier, mucegaiul este foarte periculos pentru sanatate, in special pentru sanatatea copiilor. Acesta poate cauza imbolnavirea cailor respiratorii si aparitia astmului.

Inlaturarea mucegaiului de pe pereti porneste de la inlaturarea cauzei principale care a determinat aparitia acestuia. Astfel, este posibil ca aparitia mucegaiului sa fie cauzata de prezenta unor jgheaburi deteriorate, a unui acoperis realizat necorespunzator, a lipsei izolatiei sau prezentei unei izolatii defectuoase a peretilor.

Cand pornesti lupta impotriva mucegaiului este recomandat sa nu te limitezi la inlaturarea mucegaiului de pe pereti. Analizeaza si zonele din spatele mobilierului sau colturile ascunse. Pentru eliminarea mucegaiului poti folosi unul dintre numeroasele produse existente pe piata. Daca insa vrei sa stai departe de solutii realizate pe baza de ingrediente chimice, poti opta pentru solutii naturale, facute in casa.

Una dintre cele mai des folosite metode de a scapa de mucegai fara a folosi solutii chimice, este realizarea unei solutii prin amestecarea otetului cu apa. Peretele se stropeste cu aceasta solutie si se lasa la „inmuiat” timp de cateva ore. Ulterior, se freaca cu o perie sau o carpa umeda. Este dovedit ca otetul are puterea de a distruge peste 80% din sporii de mucegai, alaturi de ei fiind sacrificati si virusii si bacteriile. Acestei solutii ii poti adauga si bicarbonat de sodiu, un dezinfectant natural bland, care distruge mucegaiul fara a lasa in urma sa un miros neplacut.

O alta metoda la indemana pentru eliminarea mucegaiului este folosirea unei solutii ce contine alcool sau soda. Suprafata afectata de mucegai se sterge cu o solutie realizata din amestecul unei lingurite de soda cu 1 litru de apa. Solutia poate fi folosita si pentru curatarea obiectelor din lemn afectate de mucegai. Pentru a fi sigur ca scapi definitiv de mucegai, este indicat sa repeti operatiunea de curatare o data la 2-3 luni. Dupa finalizarea operatiunii, nu uita sa aerisesti foarte bine incaperea si sa folosesti manusi si ochelari de protectie in momentul stergerii mucegaiului.

 

 

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Efectele mucegaiului asupra sanatatii Efectele mucegaiului asupra sanatatii
Tine apa la distanta cu silicoanele sanitare Ceresit Tine apa la distanta cu silicoanele sanitare Ceresit
Temperatura punctului de roua Temperatura punctului de roua
Umiditatea - importanta pentru o viata sanatoasa (I) Umiditatea - importanta pentru o viata sanatoasa (I)
Umiditatea din casa: Care este nivelul optim? Umiditatea din casa: Care este nivelul optim?
Solutii la indemana pentru a micsora condensul Solutii la indemana pentru a micsora condensul

Vezi mai multe articole