Cum schimba deprecierea leului piata inchirierilor rezidentiale
16 Ianuarie 2009
Fluctuatia cursului leu-euro din ultima perioada a dus la o schimbare in strategia negocierii contractelor de inchiriere, iar clientii ce incheie contracte pe termen scurt, 8-10 luni, prefera sa stabileasca plata chiriei in lei, pentru a se asigura ca nu vor exista diferente mari de la o luna la alta.
Potrivit consultantilor EuroMetropola, deprecierea leului in raport cu euro a dus la o crestere a chiriei cu 15% fata de vara anului trecut, pentru contractele deja incheiate. Astfel, daca, de exemplu, in iunie 2008, pentru un apartament de lux cu 3 camere din Soseaua Nordului chiria era de 10.980 lei (contravaloarea a 3.000 euro), acum chiriasul trebuie sa-i achite proprietarului 12.810 lei. Diferenta se resimte, in special, in randul chiriasilor care si-au negociat salariile in lei, iar chiriile in euro.
"Este un paradox, toata lumea se asteapta acum la ieftiniri pe toate segmentele din piata imobiliara, insa deprecierea leului nu face decat sa scumpeasca anumite proprietati, un fenomen care dezvolta abilitatile de negociere ale potentialilor clienti”, subliniaza cei de la EuroMetropola.
Potrivit consultantilor imobiliari, chiriasii au in aceasta situatie o posibilitate de a renegocia contractul de inchiriere, insa, dupa cum era de asteptat, cei mai multi proprietari exclud aceasta varianta.
"Proprietarii au devenit mai flexibili la semnarea unui nou contract de inchiriere si, in multe situatii, acestia accepta o clauza prin care se prevede ca valoarea chiriei sa ramana fixa pe toata durata contractului, ceea ce nu inseamna ca, la jumatatea contractului, valoarea chiriei nu s-ar putea renegocia in jos, dat fiind faptul ca fiecare parte isi apara interesele", au mai adaugat consultantii EuroMetropola.
In ciuda fluctuatiei cursului leu-euro, consultantii imobiliari nu intrevad o modificare in numarul cererilor pentru inchiriere. Consultantii de la EuroMetropola mai spun ca „momentan, din cauza blocarii accesului la surse de finantare pentru achizitia de locuinte, inchirierea ramane singura optiune pentru o parte importanta a populatiei".
"O decizie inteleapta din partea chiriasilor ar fi aceea de a negocia contractul in lei sau in euro, dar la un curs prestabilit (care sa nu depaseasca un anumit nivel: de exemplu, se fixeaza o chirie de 1.000 euro care se vor calcula in lei la cursul zilei, dar nu mai mare de 3,8 lei)", adauga consultantii imobiliari.
Potrivit acestora, efectele deprecierii leului apar si pe alte paliere, nu numai pe cel al inchirierilor, resimtindu-se si la vanzarea proprietatilor. Cei mai multi dezvoltatori urmeaza astfel o grila de preturi in euro, iar plata se accepta numai in euro la cursul zilei.
Sursa: Wall street
Comentarii
Nu exista comentarii.