Adeziv aplicat pe placa de polistiren

Aplicare adeziv polistiren

21 ianuarie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Adezivul de polistiren este destinat pentru realizarea sistemelor de termoizolatii pe baza de polistiren (in special polistiren expandat) in aderenta şi poate fi pe baza de ciment sau pe baza de poliuretan.

Adezivul de polistiren mineral (pe baza de ciment) se utilizeaza pentru lipirea placilor pe suport de beton, tencuiala pe baza de ciment, BCA, BCU sau caramida. Adevizul pe baza de poliuretan este gata preparat, ambalat la tub. Daca adezivul mineral poate fi folosit atat pentru lipirea placilor de polistiren cat şi pentru realizarea stratului de masa de spaclu armata cu fibra de sticla, peste placile de izolatie, adezivul poliuretanic este destinat doar lipirii placilor de polistiren, conferind un timp redus de aplicare si aderenta ridicata pentru straturi suport mai dificile, cum ar fi palcile fibrolemnoase, tabla etc.

Aplicarea adezivului este recomandat sa fie facuta doar la temperaturi cuprinse in intervalul 5°C – 30°C. Inainte de aplicarea adezivului trebuie sa ai grija ca suprafata suport pe care il aplici sa fie pregatita corespunzator, aceasta inseamna ca au fost indepartate orice substante antiaderente, straturile de material slab rezistente, sunt reparate fisurile şi suprafata a fost grunduita (amorsata) cu o solutie care sa asigure o aderenta suficienta a adezivului. In functie de natura suprafetei, suprafata poate necesita o spalare cu apa sub presiune sau nu.  Dupa ce pregateşti suprafata suport se trece la prepararea adezivului (discutam de adezivul pe baza de ciment). Acesta se prepara respectand instructiunilor fiecarui furnizor de produse. In principiu, metoda de preparare presupune adaugarea unei cantitati stabilite de adeziv intr-o anume cantitate de apa rece si curata. Vei folosi circa 6-7 litri de apa pentru prepararea unui sac de 25 kg de adeziv pentru polistiren, urmarind ca procesul de amestecare sa se faca pana la obtinerea unei paste omogene. Este indicat ca dupa obtinerea pastei omogene, adezivul sa fie lasat timp de 5 minute in repaus, urmand ca apoi sa se reia procesul de amestecare. In acest moment, pasta este considerata a fi pregatita pentru aplicare. Trebuie sa ai grija la timpul de aplicare al adezivului dupa preparare deoarece odata preparat, aceasta poate fi utilizat o perioada limitata de timp, de exemplu circa 30 de minute de la finalizarea amestecului.

Modul de aplicare al adezivului pentru polistiren depinde de caracteristicile si planeitatea suprafetei pe care vrei sa o lipeşti. Daca vei lipi placi de polistiren atunci va trebui sa stabileşti o cota exacta de unde pornesti cu montarea izolatiei. Pentru aceasta vei fixa pe cota stabilita si trasata,  un profil de soclu cu o latime corespunzatoare grosimii placilor de polistiren. Pe langa stabilirea unui nivel perfect de unde se incepe lipirea placilor de polistiren, un alt rol al profilului de soclu este eliminarea eventualului condens ce se poate produce in zona izolatiei, aceasta pentru ca profilele de soclu sunt prevazute cu o zona denumita lacrimar.
Adezivul mineral se aplica fie prin metoda patului continuu, pe toata suprafata placilor de polistiren prin intermediul unei mistrii cu dinti de 10mm sau 12mm, daca suprafata este suficient de plana. In caz contrar, vom aplici adezivul prin metoda punctelor ce presupune realizarea unui cordon de adeziv pe conturul placilor si 3-4 puncte in interiorul placii. Adezivul poliuretanic se aplica similar cu metoda prin puncte, urmarind sa ai un cordon perimetral la o distanta de circa 2 cm de marginea placilor de polistiren si inca una - doua linii de adeziv pe mijlocul placilor (orizontal si eventual vertical).

Daca adezivul mineral presupune stabilirea initiala a cantitatii de adeziv pentru a putea realiza planeitatea corecta, in cazul adezivului poliuretanic putem adauga material suplimentar in spatele placilor daca am apreciat gresit. Aceasta se face prin gaurirea placilor de polistiren pe pozitie si introducerea adezivului in zonele necesare. Sub nici o forma nu vei lasa spatii (rosturi) intre placile de izolatie si nu vei aplica adeziv mineral in aceste zone pentru ca se vor crea punti termice ce vor scadea eficienta izolatiei..

Pentru realizarea startului de masa de spaclu peste izolatie, trebuie sa aplici un strat de adeziv in care se va ingloba plasa de fibra de sticla. Cu dintii mistriei se va pozitiona plasa de fibra in masa de adeziv pentru polistiren, undeva la jumatatea grosimii acestuia. Pentru finalizarea operatiunii nu trebuie decat sa tragi cu partea lisa a mistriei peste adezivul iesit prin ochiurile plasei de fibra de sticla, niveland suprafata.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ceresit CM 11 PLUS cu formula imbunatatita este acum mai bun ca niciodata Ceresit CM 11 PLUS cu formula imbunatatita este acum mai bun ca niciodata
Rezistenta la Vapori (SD) in Constructii: Ce Trebuie sa stii Rezistenta la Vapori (SD) in Constructii: Ce Trebuie sa stii
Policarbonatul –  O solutie moderna! Policarbonatul – O solutie moderna!
Etichetarea adezivilor pe baza de ciment flexibil. Cand sunt valabile informatiile si cand nu? Etichetarea adezivilor pe baza de ciment flexibil. Cand sunt valabile informatiile si cand nu?
Adezivii Moment ofera garantia performantei! Adezivii Moment ofera garantia performantei!
Ceresit CM 11 PLUS, impecabil si ALB Ceresit CM 11 PLUS, impecabil si ALB

Vezi mai multe articole