In ultimul timp oamenii au inceput sa caute alternative la materialele de constructie clasice, precum betonul sau caramida. Un lucru bun, zicem noi, mai ales daca preferinta pentru materialele ecologice creste.
Omul a prelucrat lemnul inca din cele mai vechi timpuri, fie pentru realizarea de adaposturi, fie pentru confectionarea armelor si uneltelor, fie pentru a se incalzi. In prezent, lemnul este folosit adesea in constructii datorita proprietatilor fizice pe care le poseda, precum rezistenta la tractiune si comprimare, durabilitate, grad de izolare, statut ecologic, grad de izolare excelent, aspect placut s.a.m.d.
Casele din lemn sunt alternativele ecologice si economice la casele traditionale din caramida si beton. Cu toate ca locuintele realizate din caramida sunt foarte eficiente in ceea ce priveste gradul de izolare, casele din lemn sunt singurele care reusesc sa le depaseasca performantele energetice. Mai mult decat atat, lemnul reuseste sa izoleze de 6 ori mai bine decat caramida si de 15 ori mai bine decat betonul. Reusind, chiar si in timpul sezonul rece, sa mentina temperatura peretilor la 18 grade Celsius, spre deosebire de peretii din zidarie care pot mentine temperatura la 5 grade Celsius. Acest lucru se traduce printr-un beneficiu important, si anume reducerea costurilor cu incalzirea.
De ce sa optezi pentru o casa din lemn?
O casa din lemn este o casa care respira in armonie cu mediul inconjurator. Lemnul are capacitatea de a absorbi si de a emana umiditate, de a de a filtra si purifica aerul, pastrand in acest mod un climat interior placut si sanatos.
Asa cum spuneam si mai devreme, lemnul are un aspect foarte placut, astfel casele din lemn sunt mult mai atractive din punct de vedere vizual si nu au nevoie de alte finisaje sau elemente decorative care se pot dovedi a fi costisitoare.
Lemnul este un foarte bun material izolator, astfel ca o casa va ramane racoroasa pe timpul verii si calduroasa iarna, ceea ce face metoda de constructie mult mai sustenabila.
Un alt mare avantaj al unei case din lemn este acela ca ridicarea ei dureaza mai putin decat in cazul uneia conventionale si pretul total al montarii acesteia va fi cu aproximativ 30% mai mic decat in cazul celor din beton si/sau caramida.
Partenerul nostru de incredere, MARITRANS, construieste si case pasive din lemn personalizat. O casa pasiva din lemn este o locuinta independenta energetic, mai precis aceasta implica folosirea pasiva a radiatilor solare prin ferestre si a surselor de caldura din interior pentru a mentine o temperatura interioara placuta pe tot parcursul anului. O casa pasiva din lemn este confortabila, ecologica, rentabila, perfect etansa, cu un transfer termic aproape zero, cu un echilibru termic optim si cu un consum foarte mic de energie.
Cum se construieste o casa din lemn
MARITRANS livreaza casele din lemn sub forma unui kit ce se va monta la locul santierului. Dupa definitivarea elementelor ce compun intreaga constructie, realizarea elementelor prefabricare va dura intre 7 si 45 de zile. O data fabricate ele sunt usor de transportat, iar montajul si finisajul constructiei va dura intre 12 si 45 zile in functie de complexitate.
Pregatirea fundatiei
Realizarea fundatia este o sarcina care cade in sarcina beneficiarul. Indiferent de designul pe care il va avea casa, fundatia este elementul cel mai important al structurii, deoarece are rolul de a sustine greutatea intregii constructii si de a-i oferi stabilitate. Specialistii MARITRANS ne recomanda ca suprafata acesteia sa fie cat mai plana pentru a evita problemele ce pot surveni in momentul in care peretii vor fi montati. De asemenea, trebuie sa tinem cont de calitatea materialelor pe care le vom folosi si sa nu ne abatem sub nicio forma de la proiectul realizat de inginerul proiectant.
De asemenea, este de evitat sa incepem sapaturile necesare realizarii fundatiei intr-un anotimp ploios, deoarece santurile se pot inunda si malurile se pot prabusi. Betonul ar trebui turnat atunci cand temperaturile sunt mai mari de 7 grade C, dar mai mici de 30 grade C.
Majoritatea constructorilor estimeaza ca betonul se usuca in aproximativ 2-3 zile, insa poate varia in functie de vreme, dar si de teren. Betonul trebuie udat pentru a-l proteja de uscarea prea rapida in zilele caniculare. Iar daca ploua sau temperatura scade brusc el trebuie trebuie acoperit cu folie sau cu material geotextil.
Cum se realizeaza montajul casei de lemn
Dupa uscarea si prelucrarea lemnului brut acesta se ignifugheaza. Apoi se lucreaza la modelarea peretilor (in sistem timber frame).
Pentru modelare se fac cadre din lemn (peretele propriu-zis), se placheaza partea inferioara cu OSB, se pune vata si mai apoi se placheaza la partea superioara cu OSB. Echivalentul termic al unui perete tip sandwich de 15 cm (OSB, vata minerala, rigips) este egal cu al unuia de caramida de 50 cm.
MARITRANS poate executa mai mute tipuri de pereti:
Structura A (cu lambriu pe exterior):
Structura B (standard pasiva):
Structura C (premium pasiva):
La fata locului se trece la montarea peretilor deja fabricati. Modul de prindere intre pereti se realizeaza cu sisteme mecanice dedicate lemnului, la dimensiunile necesare. Iar mai apoi se trece la finisarea constructiei.
Partenerul nostru de incredere, MARITRANS, foloseste in toate constructiile sale lemn de cea mai bune calitate, uscat in uscatoare proprii, automatizate cu umiditatea medie sub 14% pentru exterior si sub 12% pentru lemnul folosit la interior. Lemnul este tratat impotriva mucegaiului, cariilor cu produse ecologice, iar optional se trateaza ignifug. Suprafetele exterioare le finiseaza cu 3 straturi un strat bait colorant si 2 straturi lac hidrorezistent, ecologic. Iar suprafetele interioare, de regula, le trateaza cu 2 straturi de lac ecologic.
Comentarii
Nu exista comentarii.