on

Cum se Plantează Lalelele și ce Îngrijiri Necesită?

08 aprilie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Lalelele sunt disponibile în prezent într-o gamă foarte variată de culori și forme, cu diferite perioade de înflorire, de la primăvară timpurie, mijlocul primăverii și până la începutul verii. În ciuda varietății speciilor, lalelele sălbatice sunt originare din regiunile aride din Asia Centrală.

 

Speciile originale vin într-o paletă cromatică mai limitată, în special roșu și galben și tind să aibă flori mai mici decât soiurile moderne, care prezintă nuanțe puternice, stridente, dar și pasteluri foarte plăcute. Dacă doriți să aveți o grădină colorată și plină de veselie și gingășie pe tot parcursul primăverii, trebuie să vă asigurați că plantați bulbi de lalele cu perioade diferite de înflorire.

 

Astfel, veți avea siguranța că nu va trece nici o săptămână de primăvară fără să își facă apariția un nou tip de lalea.

 

Cum să alegeți bulbii de lalele?

 

Bulbii de primăvară, așa cum sunt și bulbii de lalele, au deja o floare embrionară ascunsă înăuntru, care abia așteaptă să înceapă să se dezvolte. Atunci când alegeți bulbi de lalele, trebuie să vă asigurați că sunt sănătoși, adică fermi, rotunzi și uscați. Evitați bulbii moi, mucegăiți și umezi.

 

Cel mai indicat este să achiziționați bulbi de lalele la sfârșitul lunii august către începutul lunii septembrie, atunci când varietatea bulbilor este deosebit de amplă. După achiziționare, va trebui totuși să așteptați până la mijlocul toamnei pentru a-i planta. Dacă se anunță o iarnă blândă, puteți planta bulbii de lalele chiar și la începutul lunii decembrie.

 

Lalelele sunt foarte dornice să crească, așa că dacă le plantați prea devreme, vor forma imediat frunzele care vor îngheța în timpul iernii. Din acest motiv, este bine să așteptați până la mijlocul toamnei pentru a planta bulbii de lalele, iar până atunci îi puteți depozita în pungi de hârtie, într-un loc răcoros.

 

Când discutăm despre lalele, îngrijirea și depozitarea adecvată înainte de plantare sunt esențiale. Bulbii de lalele pot fi depozitați în frigider, dar nu alături de mere, banane și alte fructe, deoarece acestea degajă gaz etilenă, care ajută la coacerea fructelor, dar ucide mugurii florali din interiorul bulbilor.

 

Totuși, bulbii de lalele nu se pun niciodată în congelator, cel mai indicat fiind depozitarea lor într-o zonă răcoroasă, bine ventilată, cum ar fi un garaj neîncălzit.

 

Cum se plantează bulbii de lalele?

 

Nu este deloc complicat să plantați bulbi de lalele în grădină. Trebuie doar să alegeți un loc însorit, cu un drenaj bun, deoarece lalelele nu cresc bine la umbră și putrezesc în sol umed. Pregătirea solului este importantă atunci când plantați bulbi de lalele, de aceea este necesar să săpați zona la aproximativ 30 cm adâncime și să mărunțiți pământul.

 

Va fi foarte benefic pentru lalele să îmbogățiți pământul de grădină cu compost sau gunoi de grajd uscat. Puteți adăuga și îngrășământ granular 5-10-5 sau 5-10-10 pentru a stimula dezvoltarea bulbilor. Încorporați compostul și îngrășământul în pământul de grădină, după care puteți pregăti cu ușurință găurile individuale de plantare.

 

Groapa de plantare ar trebui să fie de trei ori mai adâncă decât bulbul lalelei, astfel încât să existe de două ori mai mult pământ peste vârful bulbului. Mai precis, dacă bulbul de lalea măsoară 5 cm, ar trebui să săpați groapa la 20 cm adâncime. Lalelele se văd cel mai frumos atunci când sunt plantate în grupuri de zece, între fiecare bulb având grijă să lăsați 5 cm distanță.

 

După plantarea bulbilor, ar trebui să udați bine zona de plantare și să o acoperiți cu un strat de mulci, de scoarță de copac sau de frunze mărunțite pentru a le oferi protecție sporită. Toată această grijă și atenție la detalii vă vor răsplăti în primăvară cu un spectacol glorios de culoare, formă, grație și gingășie.

 

Cum se tratează bolile la lalele?

 

Deși lalelele sunt rezistente și tolerante la boli, există câteva boli comune care pot afecta bulbii sau solul în care sunt plantați. Cele mai comune probleme ale lalelelor sunt de natură fungică. Putregaiul afectează fiecare parte a lalelei și se prezintă prin pete pe frunze și petale.

 

Tulpinile pot slăbi și se pot înmuia, în timp ce bulbii suferă leziuni ample. Putregaiul cenușiu determină schimbarea la culoare a bulbilor, aceștia devenind de culoare gri, urmând apoi ofilirea florilor. Un alt tip de putregai provoacă pete maro și gri pe bulb și oprește răsărirea lăstarilor.

 

La rândul său, putregaiul bazal se prezintă prin pete maro și mucegai alb pe bulbi. Acești bulbi vor produce lăstari, dar florile pot fi deformate și frunzele pot muri prematur. Tratarea bolilor la lalele necesită o examinare amănunțită. Pentru a preveni apariția și dezvoltarea acestor boli, cel mai indicat este să cumpărați bulbi sănătoși și, înainte de plantare, să îi verificați cu atenție pentru a depista eventualele pete întunecate sau urme de mucegai.

 

Tot pentru a preveni apariția bolilor, puteți pulveriza bulbii sănătoși cu fungicid. Dacă oricare dintre aceste probleme vă afectează lalelele din grădină, îndepărtați și ardeți plantele infectate de îndată ce le observați. Nu plantați alți bulbi în locul bulbilor bolnavi pe care i-ați îndepărtat din grădină, deoarece sporii bolii pot rămâne în sol și pot infecta viitoarele plante.

 

Sursa imagine: Pixabay.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum combati mucegaiul de zapada Cum combati mucegaiul de zapada
Cum punem "melcii pe fuga”?! Cum punem "melcii pe fuga”?!
Proiecte DIY pentru gradina Proiecte DIY pentru gradina
Solutii ecologice de combatere a melcilor de gradina Solutii ecologice de combatere a melcilor de gradina
Cum atragem fluturii in gradina? 5 recomandari pentru o gradina primitoare Cum atragem fluturii in gradina? 5 recomandari pentru o gradina primitoare
Plasa anticartite - Cum ne protejam gazonul in mod ecologic? Plasa anticartite - Cum ne protejam gazonul in mod ecologic?

Vezi mai multe articole