on

Cum se realizeaza extinderea semnalului unei retele WI-FI

13 februarie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru citirea acestui articol, probabil cei mai multi dintre cititori folosesc un device conectat la internet printr-o retea wireless. Am devenit dependenti de telefoane, tablete si laptopuri, iar pe langa acestea au aparut chiar mai multe dispozitive care pot fi controlate prin retelele wireless, de la sistemele audio pana la convectoare sau sistemele de iluminat.

Pentru ca toate acestea sa functioneze corect este nevoie de o conexiune stabila si puternica la internet, iar pe plan local de o conexiune fiabila wi-fi. Se intampla, insa, ca routerul utilizat sa nu acopere chiar toata zona in care este necesara conectivitatea, fie din cauza suprafetelor si a distantelor mari, fie din cauza obstacolelor care ecraneaza anumite locuri.

Semnalele radio necesare functionarii si interconectarii dispozitivelor WI-FI se propaga cel mai bine in spatiu deschis, fara obstacole. In realitate, insa, un singur router este utilizat pentru a furniza semnal in mai multe incaperi sau etaje.

Cea mai rapida si ieftina solutie pentru a beneficia de o extensie a conexiunii WI-FI o constituie repetoarele (Wi-Fi repeaters). Acestea sunt dispozitive electronice care capteaza semnalul transmis de router-ul wireless si care emit, la randul lor, un semnal puternic pentru a acoperi noi zone ale imobilului deservit.

Exista mai multe posibilitati de setare pentru aceste dispozitive. Spre exemplu, reteaua existenta poate fi extinsa ori dispozitivul poate crea o noua retea WI-FI sau doua retele pe standarde de frecventa diferite. Ambele retele se bazeaza pe internetul oferit de sursa primara (routerul WI-FI). In cele mai multe cazuri exista posibilitatea conectarii repeater-ului si prin cablu la un router sau switch si a transformarii acestuia intr-un acces point. Astfel, reteaua poate fi extinsa catre curte sau catre camere mai indepartate din imobil.

Inrolarea in reteaua existenta la prima utilizare a dispozitivului se poate face rapid prin intermediul butoanelor WPS. Daca aceasta metoda nu functioneaza, va fi nevoie de o conectare la noul device cu ajutorul unui laptop si de realizarea manuala, prin intermediul unei interfete web, a conectarii la reteaua existenta. Ulterior, pot fi setate modul de lucru si detaliile noilor retele WI-FI create (parola, canal etc).

La fel ca si la amplasarea routerului WI-FI, pentru performante maxime, si aceste dispozitive trebuie sa fie amplasate in spatii deschise, fara elemente care sa ecraneze semnalul. Nu este recomandata plasarea acestor dispozitive in dormitoare sau foarte aproape de locurile in care membrii familiei petrec mult timp, de obicei. De asemenea, trebuie avut in vedere ca aceste echipamente au nevoie de asigurarea receptionarii semnalului de la reteaua existenta, de aceea este necesara amplasarea lor in raza de actiune a acesteia.

O alta recomandare este aceea a alegerii unui dispozitiv compact si care are o priza disponibila pe carcasa pentru a compensa locul de alimentare pe care il ocupa.

Un astfel de repeater poate transforma o retea WI-FI single band a unui dispozitiv mai vechi intr-o retea standard nou 802.11ac pe frecventa de 5Ghz, care ofera viteze de pana la 433 Mbps.

Pentru alte intrebari sau discutii despre echipamentele din domeniu si performante obtinute te asteptam pe forumul Misiunea Casa, la sectiunea "Instalatii electrice".

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Generator de curent electric - benzina sau diesel Generator de curent electric - benzina sau diesel
Diode – ce sunt si la ce se folosesc? Diode – ce sunt si la ce se folosesc?
Tabloul electric – Cum il schimb singur? Tabloul electric – Cum il schimb singur?
Cum iti poti schimba furnizorul de energie electrica Cum iti poti schimba furnizorul de energie electrica
Test becuri LED - Ieftin vs Scump Test becuri LED - Ieftin vs Scump
Dupa ce criterii alegem un generator de curent Dupa ce criterii alegem un generator de curent

Vezi mai multe articole