Cum se scade pretul apartamentului

18 iulie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Abilitatile de negociator ale unei persoane care vrea sa achizitioneze un apartament intr-un bloc vechi pot aduce economii de mii de euro.
Pretul unui apartament poate fi redus cu pina la 20%, in functie de virsta imobilului, calitatea finisajelor, zona in care se afla cladirea sau etajul la care se afla. Acestea sint, de altfel, elementele care fac diferenta intre preturile apartamentelor. Specialistii din domeniul imobiliar spun ca preturile medii nu difera prea mult de la un cartier bucurestean la altul.
In acelasi cartier sint zone mai bine cotate si zone care sint evitate. In general, specialistii spun ca sint cautate apartamentele situate in zone cu verdeata, in apropierea centrelor comerciale, iar existenta  unei scoli sau  gradinite in apropiere reprezinta un argument in plus. Cumparatorul trebuie sa se intereseze asupra preturilor din zonele bine cotate, deoarece in unele cazuri proprietarii de apartamente din zone modeste ale unor cartiere tind sa stabileasca un pret la un nivel apropiat de al celor din zone cotate un pret mai mare. De asemenea, clientul trebuie sa se intereseze cu cit s-au vindut apartamentele similare in acelasi bloc sau in imobilele vecine. In acest fel poate afla pretul corect pentru zona respectiva si, in cazul in care proprietarul are pretentii exagerate, i se poate spune pretul pietei.
Anul in care a fost construit blocul este si el foarte important. In general, diferentierea pe piata se face luind ca reper anul 1977. „In cazul blocurilor mai vechi, preturile sint mai mici din cauza anului constructiei, dar si a suprafetelor care sint mai mici decit in cele ridicate in anii ’80”, spune Dan Titel, manager la compania Domus Imobiliare. Acesta spune ca, in cazul unor apartamente asemanatoare, apartamentele din anii ’80 se vind cu un pret mai mare cu aproximativ 10% decit cel al locuintelor construite inainte de 1977. Astfel, un client care cumpara o garsoniera intr-un bloc ridicat inainte de 1977 va plati in jur de 50.000 de euro, in timp ce aceeasi garsoniera, in acelasi cartier, cu acelasi nivel de imbunatatiri, dar construita dupa anul 1980, va costa cu aproximativ 5.000 de euro mai mult. Diferenta va fi de 6.000-7.000 de euro in cazul unui apartament cu doua camere. O data cu cresterea numarului de camere, se  mareste si diferenta de pret.
In cazul apartamentelor situate la ultimul etaj si la parter, situatia este deja clara, conform agentilor imobiliari: acestea sint din start mai ieftine decit cele de la alte etaje. „In medie se poate obtine un discount de 5%, care poate ajunge, in cazul in care se aduna mai multe probleme, pina la 10%”, spune Liviu Ureche, expert imobiliar. Astfel, un simplu calcul arata ca in cazul garsonierelor se poate obtine un discount mediu de aproximativ 2.500-3.000 de euro, iar pentru doua camere ajunge la 3.000-3.500 de euro. „Principala retinere fata de apartamentele situate la ultimul etaj vine de la problemele cu terasele”, mai spune Liviu Ureche. La acestea se adauga disconfortul produs de nefunctionarea ascensorului pentru o perioada de timp sau probleme la furnizarea agentului termic in timpul iernii. In cazul apartamentelor de la parter, preturile sint ceva mai mici decit ale celor de la etajele doi si trei, de exemplu, deoarece pot aparea probleme de la canalizare, iar cumparatorii se sperie si de posibilele vizite ale hotilor.
Inainte de a achizitiona locuinta, solicitantul trebuie sa consulte cu atentie lista de intretinere. „In cazul in care sint datorii destul de mari in acel bloc se poate solicita un pret mai mic deoarece exista riscul intreruperii alimentarii cu utilitati”, mai spune Liviu Ureche.
 
Sursa: Cotidianul
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Peste 4.200 euro, costurile ascunse ale programului Peste 4.200 euro, costurile ascunse ale programului "Prima Casa" - 27 Iulie 2009
Cum aleg romanii bancile cand iau un credit pentru casa Cum aleg romanii bancile cand iau un credit pentru casa
Banii se dau in functie de bunurile din casa Banii se dau in functie de bunurile din casa
Leasingul imobiliar va creste cu 170% Leasingul imobiliar va creste cu 170%
TeraPlast obtine cea mai inalta certificare, ce garanteaza 100 de ani de rezistenta a produselor TeraPlast obtine cea mai inalta certificare, ce garanteaza 100 de ani de rezistenta a produselor
Asigurarea caselor, obligatorie pentru toti Asigurarea caselor, obligatorie pentru toti

Vezi mai multe articole