Cum suntem furati la intretinere

16 decembrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu voia autoritatilor, romanii care locuiesc in imobile "dotate" cu repartitoare sunt obligati sa plateasca, in aceasta iarna, facturi cu pana la 50% mai mari.
 
Facturile la intretinere pentru lunile octombrie si noiembrie - primele in care caloriferele din apartamentele romanilor au fost "dezmortite" de caldura furnizata de
centralele termice - sunt, in mare parte, mai mari cu 50% fata de cat anuntau autoritatile. Motivul: presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de utilitati publice (ANRSC), Mircea Matei, le-a permis, printr-un simplu ordin, firmelor care au contorizat imobilele sa stabileasca cotele procentuale care trebuie achitate de locatari pentru consumul comun de caldura.
 
"Beneficiaza de ceva caldura, deci trebuie sa plateasca"
 
"Nu se poate asa ceva! Cum sa lasi firma de repartitoare sa decida cat trebuie platit pentru partile comune? 50% e prea mult!", se plange Marie-Rose Bunea, una dintre locatarele blocului 189 de pe Calea Mosilor, din Capitala, care, gratie acestei noi obligatii, a achitat, pentru octombrie, o factura cu 50% mai mare fata de luna anterioara.
 
"Chiar daca intr-un apartament sunt inchise toate repartitoarele, in locuinta sunt aproape 14-15 grade Celsius. Deci, beneficiaza de ceva caldura, asa ca trebuie sa plateasca", a venit insa replica sefului ANRSC, in opinia caruia locatarii trebuie sa achite cheltuielile comune la adevarata lor valoare.
 
Concluzia vine insa de la pre sedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, Radu Opaina: "Cei care nu au repartitoare platesc mai putin (maximum 12% cota comuna). E un jaf la drumul mare, o afacere pentru firmele de contorizare".
 
LOCATARI NEMULTUMITI
 
"Am tinut caloriferele inchise si platesc caldura"
 
"Am vazut ca am de platit caldura pentru octombrie, desi am tinut robinetele inchise tocmai ca sa fac economie. Iar de la tevile comune nu stiu cum am putut sa ma incalzesc. Au fost mai mult reci in octombrie. E revoltator, mai ales ca nu ne-a avertizat nimeni ca vom fi buni de plata", explica, revoltata, Elena Andrei, o pensionara care locuieste de ani buni in blocul nr. 189, de pe Calea Mosilor, din Capitala.
 
Ieri, in apartamentul acesteia, era cald doar caloriferul din dormitor - singurul care a fost incalzit de cand mercurul termometrelor a coborat sub zero grade Celsius.
 
"Ce facem? Platim dublu fata de cat consumam?"
 
Alt apartament, acelasi bloc, aceeasi poveste. Rose-Mari Bunea a platit nu mai putin de 111 lei pentru cheltuielile comune, intre care si incalzirea, in octombrie - dublu fata de cei 52 de lei achitati in aprilie anul acesta, ultima luna a sezonului rece 2009-2010, in care a fost furnizata caldura.
 
"Cand m-am dus sa plateasc intretinerea pentru luna octombrie, am constatat ca am prea mult de plata. Nu stiam de ce platesc atat, dar pe factura era mentionat ordinul ANRSC. Pe noi insa nu ne-a avertizat nimeni. Daca se continua asa, ce facem? Platim dublu fata de cat consumam? Deoarece nu cred ca se consuma atat de multa caldura la comun", a explicat femeia. Apoi a adaugat: "Abia pe 1 noiembrie a fost o sedinta la noi in bloc, iar oamenii au fost informati ca vor plati 50% cheltuieli comune. Pana la acea data, nu am primit insa niciun pliant de informare, nimic".
 
Afirmatiile ei au venit in replica la declaratia presedintelui ANRSC, care le explicase reporterilor EVZ ca oamenilor nu doar ca le-au fost impartite pliante, ci li s-au oferit chiar campanii de informare.
 
Facturi egale, cu sau fara repartitoare
 
Situatia se repeta in alte cateva mii de blocuri din Capitala. Si Ioana Dumitru, din cartierul Drumul Taberei, are inscrisa in factura pentru octombrie 2010 suma de 112 lei la capitolul "cheltuieli comune". In urma cu un an, ea a achitat doar 65 de lei pentru acestea.
 
Decizia presedintelui ANRSC a facut astfel ca locatarii din blocurile contorizate sa fie de fa vo rizati in fata celor care s-au incapatanat sa nu-si monteze repartitoare in ciuda campaniei derulate in acest sens de autoritati. Cel putin in privinta cheltuielilor comune legate de caldura. Astfel, la avizierul unui bloc necontorizat, cotele procentuale cu cheltuielile comune legate de caldura erau cuprinse ieri intre minimum 3% si maximum 12% fata de blocurile vecine, ai caror locatari si-au montat repartitoare. Asa se face ca bucurestenii fara repartitoare au ajuns sa achite facturi egale sau chiar mai mici decat cei care si-au contorizat consumul.
 
O recunoaste si Ene Badea, administratorul unui imobil necontorizat. "Eu mi-am pus repartitoare acum patrucinci ani. Vreau sa va spun ca nu mi-am amortizat nici acum cheluielile, iar, dupa o analiza atenta, mi-am dat seama ca, de fapt, intre mine si locatarii blocului pe care-l administrez nu este mare diferenta cand vine vorba despre costul intretinerii. In concluzie, pot sa va spun ca nu sunt multumit deloc de repartitoare", a conchis administratorul.
 
Acesta este, de altfel, si motivul pentru care, acum, multi dintre cei care si-au contorizat apartamentele vor sa revina la vechiul sistem.
 
 
DISPERATA. Elena Andrei se incalzeste doar la caloriferul din dormitor FOTO:VLAD STANESCU
 
BUNI DE PLATA
 
Facturi "umflate" toata iarna
 
In blocurile in care nu s-a facut "inventarul" tevilor si caloriferelor comune (cele instalate la subsol sau pe holuri), sumele inscrise in facturi la capitolul "cheltuieli comune" vor fi mai mari cu 50% si pentru noiembrie 2010 si martie 2011, in timp ce, pentru lunile decembrie 2010, ianuarie si februarie 2011, acestea ar putea creste, cu voia firmelor de contorizare, cu 30% fata de iarna trecuta.
 
Desi presedintele ANRSC este convins ca doar in acest fel consumul de caldura va fi achitat la pretul real, reprezentantul proprietarilor, Radu Opaina, este de parere ca ordinul deschide, de fapt, poarta unei noi "afaceri" pentru firmele de contorizare.
 
"Acest recensamant trebuia facut de la inceput, de cand s-au montat repartitoarele. In lipsa lui, cum au facut aceste firme repartizarile de costuri la caldura? Societatile sunt platite, in prezent, sa repartizeze costurile si sa calculeze consumurile. Cum au facut asta pana acum daca nu au masurat si tevile comune?", se intreaba retoric Opaina.
 
Seful ANRSC insista insa ca recensamantul e treaba administratorilor imobilelor, iar, in cazul in care apeleaza la firmele de contorizare sa faca asta, acestea sunt indreptatite sa-i taxeze.
 
AZI IN BUCURESTI, MAINE IN TOATA TARA
 
Majorarea cu 50%, aplicata fara discriminari in toate orasele mari
 
Mircea Matei, presedintele ANRSC, a explicat ca masura dictata de el va fi aplicata pana iarna viitoare, cand asociatiile vor incheia "recensamantul tevilor comune din blocuri".
 
"E responsabilitatea administratorilor de bloc sa faca acest lucru. In doua dimineti le pot numara si masura pe toate, nu e un lucru complicat", a argumentat acesta.
 
Intrebat de ce - daca nu este un "lucru atat de complicat" - in aceasta vara, le-a dat o derogare de mai bine de un an sa faca asta, cand ar fi putut sa-i oblige sa masoare mai repede, astfel incat scumpirea intretinerii sa nu fie dictata de firmele de contorizare, Mircea Matei s-a razgandit: "Este un proces destul de complicat la nivelul asociatiilor de locatari. Stiam ca va dura".
 
Prin urmare, masura se aplica, fara discriminari, in toate orasele mari ale tarii. Spre exemplu, in Timisoara, doar o parte dintre imobile au inventarul tevilor pus pe hartie, in timp ce majoritatea asociatiilor vor trebui sa achite cote procentuale de 50% ale cheltuielilor comune pentru lunile octombrie, noiembrie si martie, si de 30% - pentru lunile decembrie, ianuarie si februarie.
 
"O parte dintre asociatiile de proprietari si-au facut singure inventarul, o parte ne-au solicitat noua sa le facem, si le-am facut, o parte ne-au anuntat oficial ca doresc ca iarna asta sa plateasca cote procentuale de 30% sau de 50%, in functie de luna, iar o parte nu au anuntat nimic. Si in cazul celor din urma se va aplica ordinul ANRSC", a explicat Alexandru Dumitru, reprezentantul firmei ISTA, care a montat repartitoare in mare parte dintre imobilele din oras.
 
"Si la Iasi firmele care se ocupa de blocurile contorizate au incercat sa ridice comisioanele. Deocamdata, nu s-au inregistrat insa reclamatii privind cresterea nejustificata a facturilor la incalzire, asteptam sa vedem daca si luna viitoare va fi la fel. Asociatiile de proprietari tin din scurt consumurile si solicita diagramele de reglaj. Consumul inregistrat e strict legat de temperatura exterioara, iar noi verificam in permanenta diagramele, temperaturile inregistrate si consumul", spune Dumitru Bucur, presedintele Grupului de Asociatii de Proprietari si Locatari - Iasi.
 
In municipiul Iasi sunt 2.400 de blocuri si doar sase dintre acestea sunt contorizate pe orizontala, adica au gigacalorimetru in fiecare apartament.
Sursa: Evz

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Din ianuarie, Hornbach incheie relatiile comerciale cu Schweighofer Din ianuarie, Hornbach incheie relatiile comerciale cu Schweighofer
Cum s-au evaporat banii pagubitilor de la Planorama - 05 octombrie 2010 Cum s-au evaporat banii pagubitilor de la Planorama - 05 octombrie 2010
Guvernul subventioneaza 50% din valoarea proiectelor de reabilitare termica a locuintelor - 05 Martie 2009 Guvernul subventioneaza 50% din valoarea proiectelor de reabilitare termica a locuintelor - 05 Martie 2009
INS: Mai putine locuinte date in folosinta in 2010 INS: Mai putine locuinte date in folosinta in 2010
Agentiile imobilare umfla pretul casei cu 10% Agentiile imobilare umfla pretul casei cu 10%
Dezvoltatorul Confort City va acoperi din buzunar costurile de refacere a instalatiilor, dupa incendiul de marti Dezvoltatorul Confort City va acoperi din buzunar costurile de refacere a instalatiilor, dupa incendiul de marti

Vezi mai multe articole