NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Daunele sunt suportate de proprietarul apartamentului in care s-a produs inundatia sau de Asociatia de proprietari
Desi este o situatie foarte neplacuta, mai rar exista oameni care sa nu-si fi inundat apartamentul macar o data in viata. Dupa o astfel de patanie, pe langa faptul ca locuinta cu pricina arata ca din filmele de groaza (pereti coscoviti, mobila distrusa, parchet umflat), o a doua mare problema sunt vecinii pe care i-ati inundat. Acestia, saracii, fara nici un fel de vina se trezesc cu apa siroind pe pereti, mobila distrusa si cine stie ce alte pagube materiale.
PLATA DAUNELOR
Prima intrebare in astfel de situatii este cine plateste daunele. In cazul in care teava care s-a spart este o coloana de apa, pagubele create de spargerea ei, dar si costurile necesare inlocuirii acesteia sunt platite de asociatia de proprietari din Fondul de rulment. Daca, insa, conducta sparta este proprietate privata, adica apartine de apartamentul in care s-a produs inundatia (nu vorbim de coloana de apa care trece prin apartament), toate daunele provocate vecinilor vor fi platite de proprietarul apartamentului. De obicei, aceste incidente nefericite se rezolva pasnic intre persoanele implicate, cei inundati nepercepand nici un fel de despagubire sau despagubiri simbolice. Asta tine insa de intelegerea pe care o manifesta vecinii fata de necazul vostru.
Corect si legal ar fi ca vecinul care v-a inundat sa va plateasca toate stricaciunile provocate de inundatie (sa va zugraveasca apartamentul, sa cumpere sau sa reconditioneze mobila afectata). In cazul in care acesta refuza sa plateasca daunele provocate de inundare, exista posibilitatea sa-l dati in judecata si sa cereti in instanta plata daunelor provocate.
CAUZELE INUNDARILOR
Cea mai sigura metoda pentru a nu ajunge la problemele pe care le-am enuntat mai sus este depistarea cauzelor care pot duce la inundarea apartamentelor si inlaturarea lor. Ion Dragomir, instalator, ne-a spus ca, in cele mai multe cazuri, vinovate pentru inundatiile din apartamente sunt tevile din otel zincat, care au ruginit in perete, sau initiativele nefericite ale locatarilor de a-si face singuri anumite reparatii sau modificarii la instalatia de apa din apartament. Solutia pentru prima problema ar fi inlocuirea tevilor vechi, de otel zincat, cu tevi de pexal sau polipropilena. Din nefericire insa, proprietarii nu se gandesc sa faca o astfel de investitie decat dupa ce au fost inundati, initiativa tardiva, daca luam in calcul daunele provocate de o inundare a apartamentului. A doua cauza isi are radacinile intr-o vorba romaneasca conform careia "noi stim sa facem de toate". Printre multele meserii la care majoritatea romanilor se pricep se numara si cea de instalator. Daca o teava a inceput sa picure sau un robinet nu se mai inchide, primul instinct este de a pune mana pe cheia franceza si de a trece la mesterit. Acest lucru nu este recomandat, deoarece o persoana care nu se pricepe poate sparge teava mult mai rau decat este sparta sau, chiar daca aparent situatia este sub control, teava se poate crapa atunci cand proprietarul nu este acasa. Schimbarea Tevilor Pentru inlocuirea tevilor vechi de apa cu unele de cupru, pexal sau polipropilena nu aveti nevoie de acordul Apa Nova. Pentru siguranta voastra este bine insa sa apelati la un instalator atestat sau la o firma care executa lucrari de instalatii. Pretul perceput de un instalator pentru schimbarea tuturor tevilor din baie variaza intre 700 si 900 de RON, in acest pret fiind incluse atat manopera cat si materialele necesare executarii lucrarii. In ce priveste bucataria, pretul inlocuirii instalatiei de apa este ceva mai mic, undeva intre 500 si 700 RON.
ATENTIE!
In momentul in care ati remarcat ca o teava sau un robinet picura, contactati imediat un instalator. Cu cat asteptati mai mult cu atat problema se agraveaza, iar pericolul de a va inunda creste.
Nu incercati sa remediati singuri defectiunile aparute la instalatia de apa. Riscati sa va inundati apartamentul.
In cazul in care s-a spart o conducta de apa, opriti imediat apa, de la subsol.
SFAT
Primul pas pentru inlaturarea pericolului inundarii locuintelor este constientizarea adevaratelor consecinte ale neglijarii reparatiilor instalatiei de apa.
Foarte multe persoane, atunci cand vad o teava sau un robinet picurand, rezolva problema punand un vas sau o carpa in locul unde curge apa si amana la nesfarsit remedierea problemei, conform zicalei "Las-o, ba, ca merge asa!".
Aceasta atitudine, desi face parte din filozofia de viata a romanului, trebuie schimbata, deoarece va poate costa foarte mult.
O simpla zugraveala a unui apartament inundat poate ajunge pana la 500 RON.
Sursa: Jurnalul national
Comentarii
Nu exista comentarii.