De cele mai multe ori, amenajarea pentru locuit a unei mansarde reprezinta o solutie la indemana pentru proprietarii de case care doresc sa recupereze din spatiu. De aceea, in ultima decada, tot mai multe persoane au apelat la aceasta varianta, iar acest fapt este evident si pe Forumul Misiunea Casa, unde topicurile pe acest subiect se numara printre cele mai populare.
Avem ca exemplu si aceasta solicitare, venita din partea unuia dintre forumistii nostri: “Vreau sa mansardez un pod. Acum este acoperit cu tigla, dar intentionez sa-i schimb invelitoarea cu tabla zincata si sa-l transform in spatiu de locuit. Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac in acest sens, ce izolatie si ce materiale sa folosesc, in ce cantitati, ce sa folosesc pentru pereti.
De asemenea, va rog sa-mi mai spuneti ce materiale trebuie folosite intre astereala si tabla pentru a avea hidroizolatie si protectie anti-condens. Am primit mai multe sfaturi:
- sa folosesc doar carton bitumat
- sa folosesc doar folie anticondens, deoarece cartonul nu are nici un rol
- sa folosesc si folie anticondes, si carton bitumat, pentru ca nu se exclud, acesta din urma avand doar rolul de a hidroizola
Am vorbit cu diversi furnizori de materiale de constructii! Unii mi-au recomandat sa folosesc pentru izolatia de interior numai vata minerala in strat de 15 sau de 20 cm. Altii mi-au spus ca pot folosi materiale combinate pentru izolatie: vata minerala si polistiren expandat.
Ce fel de izolatie de interior trebuie sa folosesc pentru a reduce la minimum transferul de energie termica de la interior la exterior (iarna) si de la exterior spre interior (vara), si sa am o buna izolare fonica (impotriva zgomotului produs de masini, ploaie, vant)?”
Raspunsul din partea Specialistului Misiunea Casa a fost structurat pe puncte, intocmai precum intrebarile adresate de forumistul nostru. Astfel, pentru termoizolatie, recomandarea profesionistului nostru a fost vata minerala, care sa fie acoperita ulterior cu placi din gips-carton. In astfel de cazuri, este indicat ca grosimea stratului de vata sa fie cat mai mare, dar, de cele mai multe ori, o grosime de 20 cm este suficienta. In ceea ce priveste ordinea straturilor, acestea sunt asezate astfel, de la interior spre exterior:
- placa de gips-carton
- bariera de vapori
- vata minerala (exista vata minerala caserata pe folie de aluminiu, caz in care nu mai e nevoie de alta bariera de vapori. Se monteaza cu folia catre interiorul mansardei)
- astereala din scandura
- strat de difuzie (folie microperforata)
- carton bitumat
- invelitoare de tabla
Pentru alte sfaturi despre amenajarea locuintei, iti reamintim ca poti consulta oricand Forumul Misiunea Casa, unde specialistii nostri sunt pregatiti sa iti raspunda la intrebari: http://www.misiuneacasa.ro/forum/forum.php
Comentarii
Nu exista comentarii.