Iarna, cand plantele trec prin repaus, apa se administreaza rar si numai cand pamantul este uscat. Unele plante se multumesc doar cu afanarea stratului de pamant de la ...
Viata plantei este conditionata de prezenta apei. Fara apa, celulele vegetale nu au presiune si putere de absorbtie, nu pot prelua substantele nutritive din pamant, transpiratia se micsoreaza, iar supraincalzirea care se produce poate cauza moartea plantei. Cand trebuie udate plantele, cum (de sus sau in farfuia ghiveciului), cum trebuie sa fie apa? Raspunsurile nu sunt chiar simple, fiecare caz in parte necesitand mai multe informatii. De aceea, pentru recomandari in acest sens ne-am adresat unui specialist, ing. horticol Luminita Musetescu.
Multe flori de camera sunt distruse insa din dragoste excesiva, manifestata prin administrarea unei cantitati exagerate de apa. Supradozarea apei are deci efecte distructive. Excesul de apa elimina oxigenul necesar radacinilor, iar acestea se asfixiaza si incep sa putrezeasca. Acesta este fenomenul de „umezeala blocata", care constituie, de fapt, moartea plantei. Udatul corect, individual, si nu conform unei scheme generale, este una dintre cele mai importante lucrari de ingrijire.
Intrebarea pusa de noi toti este: „Cat de des trebuie udata planta?" Din pacate, la aceasta intrebare nu exista un raspuns general valabil. Fiecare caz in parte are un raspuns, iar acesta se formuleaza in functie de necesitatile plantei, marimea si vigoarea ei, starea de crestere sau de repaus a acesteia, conditiile din camera (lumina, caldura), anotimp, insusirile pamantului din recipient, materialul din care este confectionat vasul etc.
Iarna, cand plantele trec prin repaus, marcat de incetinirea sau stoparea cresterii, apa se administreaza rar si numai cand pamantul este uscat. Plantele care nu prezinta cresteri noi se uda mai putin. In perioada friguroasa sau in conditii de temperatura scazuta, unele plante se multumesc doar cu afanarea stratului de pamant de la suprafata.
Plantele asezate in locuri insorite sau in camere cu luminozitate accentuata si cu temperaturi ridicate se uda mai abundent decat cele aflate la umbra sau in incaperi neincalzite. Ghivecele din plastic retin umezeala mai mult, in timp ce vasele din lut permit o mai buna aerisire a pamantului si, respectiv, a radacinilor.
Pamantul (substratul) folosit pentru plantele de camera este, de cele mai multe ori, fie un amestec din mai multe componente (turba, pamant de frunze, mranita, nisip), fie turba cu adaos de elemente minerale. Turba fibroasa are o capacitate foarte buna de retinere a apei, motiv pentru care udarea trebuie facuta mai rar. Ca urmare, diferenta de frecventa a udarii trebuie facuta cu atentie.
Cand anume trebuie udate plantele?
Pamantul de la suprafata trebuie sa fie uscat pana la o adancime de 1-2 cm. Intr-un ghiveci cu diametrul mai mare, pamantul poate fi foarte uscat la suprafata, dar umed in profunzime. In cazul turbei, pamantul se verifica cu degetul. Daca adera pe deget, udarea se mai amana.
Este preferabil ca udarea sa se faca mai rar si mai profund decat mai des si superficial (caz in care pamantul este ud la suprafata, dar uscat in profunzime). O alta intrebare care poate fi pusa este: „Cum trebuie sa se ude - de sus, prin turnarea apei in ghiveci, sau de jos, turnandu-se apa in farfuria pe care este asezat ghiveciul?". Decizia se ia in functie de specie. Cele mai multe specii se uda de sus, situatie in care apa patrunde repede, iar elementele nutritive sunt mai bine repartizate in substrat. Udarea de jos (prin infiltratie) este mult mai lenta si transporta sarurile minerale la suprafata, unde raman sub forma de sedimente albe. Intr-un astfel de caz se impun, din cand in cand (la 1-2 luni), udatul de sus, pentru spalarea sarurilor, si indepartarea si inlocuirea pamantului de la suprafata.
Aceasta metoda avantajeaza plantele in forma de rozeta sau cu frunze pubescente (primula, gloxinia, streptocorpus, saintpaulia, unii cactusi). In ambele situatii de udare, apa nu trebuie sa ramana mult timp in farfurie, intrucat putine plante suporta excesul de apa (este vorba de orhidee, cala si cyperus, in cazul carora ghiveciul trebuie sa se scufunde permanent in 1-2 cm de apa, in farfurioara).
Calitatea apei
In privinta calitatii apei, cea mai buna este apa de ploaie, care va fi folosita atunci cand exista posibilitati de strangere a ei. Apa potabila contine adesea clor si alte elemente dezinfectante care sunt daunatoare plantei. Aceasta poate fi folosita dupa ce este lasata 1-2 zile in vase deschise pentru evaporarea lor si pentru depunerea excesului de saruri. Continutul de calciu al apei nu este lipsit de interes. Un continut prea mare de calciu indisponibilizeaza celelalte elemente nutrivite. Apa cu un continut excesiv de calciu trebuie fiarta sau tratata cu substante chimice lichide sau sub forma de tablete, pentru precipitarea calciului.
Temperatura apei
De asemenea, nu trebuie uitat ca temperatura apei are o importanta foarte mare. Aceasta va coincide cu temperatura camerei in care stau plantele. De aceea, undeva intr-un loc ferit, se vor tine sticle sau alte vase pline cu apa ce va fi folosita la udare.
Iata numai cateva dintre elementele de care va trebui sa tineti cont atunci cand ingrijiti plantele, respectiv cand le udati, pentru ca florile de apartament sa creasca viguroase si sanatoase pe tot parcursul anului si in special iarna, anotimpul cel mai dificil pentru ele.
Sursa: Romania libera
Comentarii
Nu exista comentarii.