Spatiu de sub scara amenajat

Cum utilizam spatiul de sub scara?

12 aprilie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In cadrul locuintelor cu cel putin parter si mansarda, indiferent de solutia tehnica aleasa, trebuie prevazuta o scara de acces catre etajul superior sau mansarda, dupa cum este cazul. Evident ca acest element de facilitare a accesului va fi prevazut la fiecare nivel nou adaugat constructiei. In functie de tipul acestor scari si amplasarea in contextul casei, putem avea diverse situatii, fie o pozitionare intr-un hol mai mare sau mai mic, in living sau in alte spatii.

Cum cele mai multe situatii sunt reprezentate de holuri de trecere iar spatiul necesar pentru constructia scarii este semnificativ, apare intrebarea ce facem cu spatiul de sub scara. Pe buna dreptate, avand in vedere ca spatiul necesar pentru executia scarilor este destul de mare, suprafata de sub aceasta devine inutilizabila pentru circulatie dar poate fi folosita pentru alte scopuri.Amenajare spatiu sub scara

Aceste posibilitati de utilizare sunt destul de diversificate si depinde de mai multi factori:
- Marimea spatiului de sub scara (lungime si inaltime in special);
- Forma scarii si materialul din care este utilizat;
- Destinatia spatiului in care este amplasata scara (hol, living, birou etc.);
- Tipul spatiului, spatiu inchis, deschis sau semideschis;
- Pozitionarea spatiului respectiv in ansamblul casei.

Sa trecem in revista cateva idei si posibilitati de utilizare a acestui spatiu, tinand cont de criteriile mentionate anterior.
In cazul unor spatii deschise, cu amplasare in zone de zi, exista posibilitatea de a utiliza spatiul pentru amplasarea unor corpuri de mobilier, a unei biblioteci sau chiar a unui loc de relaxare.  Se pot amplasa doua fotolii si o masuta plus un lampadar daca zona este ceva mai ferita de accesul luminii naturale. De asemenea, mobilierul pentru aceasta zona poate fi minimalist sau nu, raportandu-ne la marimea restului camerei. Putem utiliza spatiul si pentru amplasarea diverselor echipamente electronice (audio – video - TV) sau de ce nu pentru crearea unui colt pentru animalele de companie, daca aveti astfel de companie.

Daca spatiul livingului este suficient de generos, zona de sub scara poate fi amenajata ca un mic loc de lucru, un mini-birou cu toate facilitatile, o masuta cu un laptop si un mobilier adaptat vor fi potrivit asortate cu restul camerei.
Pentru o amplasare in zona holului de intrare avem optiunea de amenajarea spatiului pentru depozitarea incaltamintei si hainelor, alaturi de un cuier pentru hainele utilizate in mod curent.

Este de evitat utilizarea spatiului de sub scara pentru amenajarea zonelor de prepararea hranei, bucatariile necesitand spatii mai mari, locuri de depozitare vase si articole cu specific plus electrocasnicele mari si mici. In aceeasi idee, este limitata si utilizarea electrocasnicelor legate de activitatea de depozitare si spalare rufe. Ar putea fi o optiune acceptabila doar daca holul unde este amplasata scara este destul de putin expus sau daca se pot realiza corpuri de mobilier care sa asigure mascarea. In plus, este necesar accesul facil catre instalatiile de energie electrica, alimentare cu apa si canalizare.

Pentru cazul holurilor, o utilizare foarte larg raspandita este pentru depozitarea diverselor lucruri utilizate curent sau mai rar. Un mini-dressing, spatii pentru depozitare electrocasnice (aspirator de exemplu), jucarii sau alte obiecte sunt optiuni des intalnite. O alta posibilitatea de utilizare a spatiului este depozitarea unor alimente sau bauturi care nu necesita conditii speciale de temperatura. Spatiu de sub scara amenajat cu un birou de lucru
Elementele de mobilier care se utilizeaza la amenajarea spatiului pot fi simple sau mai complicate, de exemplu putem executa zone cu usi generoase in partea inalta de sub scara, sertare in partea inferioara iar pentru proiecte mai speciale, se poate amenaja cate un sertar in spatiul de sub fiecare treapta (utilizand inaltimea contra-treptei). Totul depinde de imaginatia, maiestria executantului lucrarii si dorinta beneficiarului.
Pentru proiectele ce includ in living un semineu, spatiul de sub scara poate fi o optiune foarte buna de amplasare a acestuia, integrandu-l in spatiu printr-un design adaptat, rustic, modern sau de alta natura.

Avand in vedere toate aceste aspecte, este recomandat sa avem in vedere luarea in considerare a spatiului de sub scara inca din faza de proiectare, lucru ce ne va ajuta sa optimizam proiectul si sa obtinem maximizarea utilizarii spatiului potrivit scopului propus.
Ca o concluzie, spatiul de sub scara poate fi utilizat atat pentru amenajarea unor zone functionale cat si cu rol decorativ, oricare ar fi solutia aleasa ea trebuie sa se incadreze in designul casei si sa satisfaca cerintele beneficiarului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum construim corect o scara – partea 2 Cum construim corect o scara – partea 2
10 modele de scari interioare 10 modele de scari interioare
Scara si balustrada... Scara si balustrada...
Configurarea unei scari din lemn in cativa pasi simpli Configurarea unei scari din lemn in cativa pasi simpli
O scara potrivita unui interior cu stil O scara potrivita unui interior cu stil
Placarea cu trepte din lemn a scarii interioare din beton Placarea cu trepte din lemn a scarii interioare din beton

Vezi mai multe articole