Ani de zile s-au construit cladiri cu materiale termoizolante de slaba calitate care duc la pierderi importante de caldura, iar acest lucru se regaseste in facturile mari de la intretinere. Cum iarna se apropie, va propunem cateva metode de economisire a caldurii in locuinta.
In timpul sezonului rece trebuie luate masuri speciale pentru a evita cheltuielile mari la caldura.
-La ferestre se poate instala o a treia cercevea sau se pot pune ferestre termopan. Tinand cont de faptul ca 40% din caldura unei camere se pierde prin fereastra, se recomanda montarea termopanelor, desi sunt mai scumpe. Astfel, daca afara sunt -10 grade Celsius iar in camera sunt 20 de grade, pe geamul normal va fi o temperatura de 9 grade, iar pe fereastra termopan 17 grade. Pretul tamplariei din PVC si al geamurilor termopan variaza in functie de marime si de calitate. De exemplu, o fereastra cu o deschidere oscilobatanta de 800 x 1200 cm costa in jur de 110 euro, iar una cu un ochi fix si unul cu deschidere oscilobatanta, de 1500 x 1200 cm, costa in jur de 165 de euro.
In situatia in care nu va permiteti ferestrele termopan, puteti apela la solutii mai ieftine.
- Daca aveti ferestre duble puteti pune, intre geamuri, rulourile textile. In interior, folositi jaluzele, draperii sau perdele groase. Aveti grija ca acestea sa nu acopere caloriferul.
-In afara ferestrei se pot monta rulouri exterioare care asigura izolarea termica. Acestea costa in jur de un milion de lei vechi metrul patrat.
Buretele adeziv, cel mai ieftin
-O alta metoda ieftina de izolare a ferestrelor si a usilor este buretele adeziv. O rola de 10 metri costa intre 30.000 si 50.000 lei vechi. Banda poate fi lipita atat intre toc si rama, cat si intre cele doua parti ale ferestrei.
-Daca blocul are contor de bransament termic, la robinetul de inchidere al caloriferului pot fi instalati robineti termostatati. Acestia controleaza caldura din calorifer, iar atunci cand nu sunteti acasa, consumul poate fi scazut prin micsorarea temperaturii. Pot fi instalate si repartitoare care diferentiaza debitul de caldura. Daca stati mai mult in anumite camere, puteti sa fixati repartitorul pentru a incalzi mai mult incaperile des locuite.
-Mai puteti monta in spatele caloriferelor folii de aluminiu care, desi inestetice, reflecta eficient caldura spre interiorul locuintei.
Sursa: Libertatea
Comentarii
Nu exista comentarii.