Discutiile pe tema incalzirii preocupa majoritatea romanilor, indiferent de momentul anului. Asigurarea confortului termic reprezinta una dintre prioritatile multora dintre camine, iar cautarea celei mai bune variante in acest sens consuma resurse de timp importante.
Conform unei investigatii realizate de Ariston Thermo Romania, piata de incalzire din Romania a fost in continua schimbare in ultimul deceniu, in contextul in care multe dintre locuintele din tara au renuntat la incalzirea centralizata in favoarea uneia proprii, pe gaz. In 2010, numarul total al debransarilor la nivel national atingea cota de 72.108 unitati, dupa care tendinta a fost de scadere, insa destul de insemnata, in continuare. Interesant este faptul ca in 2015 a existat un nou boom, cu 47.726 de locuinte debransate, dupa care in 2016 cifra a scazut dramatic, la numai 10.736 de locuinte debransate, in timp ce primul semestru din 2017 a consemnat doar 10.028.
Judetele cu cea mai mare pondere la nivel national in ceea ce priveste debransarile de la reteaua centrala de termoficare sunt Arges (6%), Iasi (7%), Timis (7%), Galati (7%) si Alba (8%), care cumuleaza un total de 35 de procente din totalul operatiunilor de acest gen.
Totodata, judetele cu cele mai putine locuinte bransate la reteaua centrala de termoficare din ultimii 15 ani sunt Teleorman (433), Sibiu (751), Covasna (850), Vaslui (936) si Calarasi (1367).
In contrapartida, avem si judetele cu cele mai multe locuinte conectate la sistemul centralizat: Bucuresti (561.977 fata de 620.669 in 2002), Constanta (96.084 fata de 118.963), Bihor (67.101 fata de 64.207), Dolj (61.005 fata de 84.477) si Timis (59.929 fata de 106.324).
Oricum, este evident ca tot mai multi romani au optat pentru aceasta varianta de incalzire, iar explicatiile sunt destul de simple.
In primul rand, costurile sunt cele care ii determina pe oameni sa renunte la incalzirea centralizata in favoarea centralelor proprii. Un studiu efectuat de Ariston Thermo releva faptul ca instalarea unui sistem de incalzire pe gaz dedicat poate aduce un pret de facturare cu aproximativ 18% mai mic decat in cazul CET.
Conform sursei citate, investitia intr-o centrala termica in condensare este evaluata, in medie, la 3.200 RON (TVA inclus), in timp ce investitia intr-o instalatie completa (instalatie gaze + centrala termica) se situeaza in jurul valorii medii de 8.200 RON. Amortizarea acestor cheltuieli ar urma sa fie realizata in intervaluri cuprinse de la 2 la 4 ani si de la 3 la 6 ani.
Comparativ, ocupantii locuintelor incalzite cu ajutorul unei centrale termice pe gaz platesc mult mai putin fata de cat ar plati pentru alte variante de incalzire. Costul mediu anual pentru incalzire si apa calda menajera intr-un apartament de doua camere ajunge la 1800 de lei, in timp ce pentru 3 camere ajunge la 2200 de lei. Pe de alta parte, in locuintele bransate la CET, dar care beneficiaza si de subventii, , la doua camere se vor plati in medie 2449 de lei anual, in timp ce pentru 3 camere suma ajunge la 3016 lei. Daca incalzirea nu este subventionata, locuitorii caselor bransate la CET vor plati in fiecare an o medie de 3929 de lei la doua camere si 4840 de lei la 3 camere. Cat despre incalzirea cu ajutorul unei centrale electrice, aceasta este de departe cea mai dezavantajoasa, cu un cost mediu anual de 6471 de lei la doua camere si 7971 de lei la 3 camere.
In acest moment, piata de achizitii a centralelor proprii pe gaz este impartita in mod egal intre gospodarii aflate la prima achizitionare a unui astfel de sistem si gospodarii care inlocuiesc centralele vechi. Cei aflati la prima achizitie sunt interesati, in special, de silentiozitate, de incalzirea rapida a apei calde menajere, precum si de obtinerea unei garantii cat mai lungi a produsului.
In schimb, persoanele interesat de inlocuirea centralei vechi sunt mai concentrati pe caracteristici precum conectivitatea cu ajutorul tehnologiilor moderne, pe reducerea consumului si, in urma experientelor anterioare, de servicii post-vanzare cat mai bune.
Practic, criteriile de achizitionare sunt, in principal, marca, tehnologia, eficienta si serviciile post-vanzare.
Ariston Thermo Romania a realizat un sondaj si in ceea ce priveste confortul in viziunea romanilor. Astfel, 49% dintre cei intervievati au recunoscut ca se simt cel mai bine in sufragerie, in vreme ce numai 38% au ales dormitorul drept cel mai confortabil loc din locuinta.
Elementele care le provoaca disconfort cel mai des romanilor sunt lipsa spatiului (31%), temperatura scazuta (16%) si lipsa apei calde (11%).
Un alt detaliu interesant este temperatura mediu preferata de cei mai mult dintre romanii intervievati (53%): 20-22 de grade Celsius, cu cel putin doua grade mai ridicata decat media altora tari din Vestul Europei. 34% au marturisit ca prefera sa urce termostatul in jurul valorii de 23-25 de grade Celsius, iar 12% au ales alte temperaturi, mai mari sau mai mici.
1 Comentariu
lovirel
05 iulie, 21:09
De ce nu faceţi un articol cu durata de viaţă a instalației de încălzire din țeavă neagră, instalație cu care au fost dotate toate blocurile regimului comunist. De ce nu ni se permite să înlocuim aceste instalaţii şi suntem obligaţi să plătim nişte aşa zis consumuri de căldură pentru ţevile care trec prin apartamente? Nişte consumuri care nu reflectă realitatea, total aberante, calculate după nişte formule şi calcule pentru care cei ce le-au lansat ar trebui să facă puşcărie pentru înşelăciune. Cum pot dovedi practic aceşti "savanţi " calculele emise de ei. Apartamentul meu are trei pereţi în afară, iar al patru-lea perete este la casa scărilor neîncălzită şi 4m/l comuni cu un apartament unde foştii proprietari sunt decedaţi de 12 ani, apartamentul în toată această perioadă fiind nelocuit şi neîncălzit. În camera vecină cu apartamentul respectiv a trebuit să opresc căldura de oarece peretele respectiv a mucegăit. Am devenit infractor pentru-că îmi trc câteva ţevi la vecinul de deasupra mea care refuză să se debranşeze deşi este singurul branşat dintr-un întreg bloc cu trei scări.