Cumpar un apartament vechi sau sa mai astept?

13 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Preturile locuintelor din blocurile comuniste s-au apropiat deja de un prag maxim. Livrarea noilor ansambluri lasa chiar sa se intrevada eventuale scaderi. Pentru cei care isi mai permit sa astepte, o achizitie pe segmentul vechi nu este cea mai buna alegere.
 
Ella V. Kallai, Chief Economist Alpha Bank Romania: „Este potentialul cumparator dispus sa astepte?"
 
In ciuda preturilor ridicate, apartamentele vechi reprezinta, in momentul de fata, o varianta mai accesibila de achizitionare a unei case. Totusi, intrucat o astfel de achizitie are implicatii pe termen lung, o serie de aspecte se cer analizate inainte de a lua o decizie.
 
„Actualmente, stocul de locuinte din Romania este de 8,2 milioane de locuinte. Dintre acestea, locuintele construite in perioada 2000-2007 sunt 257.000, adica 3,1% din total. Deci locuintele noi sunt o marfa rara si, datorita acestui caracter, o marfa scumpa.
 
Pe de alta parte, decizia de cumparare a unei locuinte (nu ma refer la locuinta achizitionata in scop investitional) este cea mai serioasa decizie din viata unei persoane. Din mai multe motive. In primul rand, pentru ca reprezinta, actualmente, o investitie ce valoreaza in jur de 20 de ani de munca platita cu salariul mediu net pe economie.
 
In al doilea rand, investitia, fiind de o asa mare valoare, ridica problema constrangerii bugetare pentru majoritatea potentialilor cumparatori. In al treilea rand, piata ipotecara este inca putin lichida si impiedica revanzarea rapida a unei locuinte achizitionate, reducand mobilitatea persoanei active, proprietara a unei locuinte.
 
In al patrulea rand, alternativa viabila a unei locuinte in proprietate este locuinta luata in chirie. Deci, decizia de cumparare a unei locuinte este conditionata in primul rand de posibilitatile financiare ale potentialului cumparator, de oferta de pe piata, care ar putea fi achizitionata in limita resurselor financiare, si de costul alternativei de a locui intr-o locuinta inchiriata.
 
Amanarea achizitionarii si continuarea economisirii reprezinta o modalitate de a spori resursele financiare si sansa de a achizitiona o locuinta mai scumpa si, deci, de o mai buna calitate. Intrebarea este daca potentialul cumparator este dispus sa astepte si, daca da, cata vreme".
 
Adrian Crivii, managing partner Darian: „Ca investitie, nu poate aduce mari profituri"
 
„Scopul achizitiei este foarte important in luarea deciziei de cumparare a unui astfel de apartament. Ca investitie, cred ca este deja clar pentru toata lumea ca achizitionarea unui apartament vechi nu mai poate aduce mari profituri, pentru ca randamentele sunt in scadere pe acest segment, iar preturile s-au apropiat de pragul maxim la care pot ajunge.
 
Nu preconizez ca preturile vor incepe neaparat sa scada la aceste proprietati - desi se poate intampla acest lucru la cele care au defecte sau neajunsuri majore - dar apreciez ca acestea se vor stabiliza pe acest segment.
 
Cei care se gandesc sa cumpere un astfel de apartament pentru folosinta proprie trebuie sa priveasca lucrurile dintr-o alta perspectiva, cantarind avantajele si dezavantajele unei locuinte mai vechi in raport cu oferta mai noua de pe piata.
 
Principalele avantaje ale locuintelor vechi, care se regasesc in general in proportie destul de mica la ansamblurile noi de locuinte, sunt pozitia centrala sau avantajoasa din punctul de vedere al apropierii fata de centre comerciale, scoli, gradinite, spitale etc., utilitatile, infrastructura si accesul.
 
Pe de alta parte, la achizitionarea unui apartament mai vechi trebuie sa fim atenti la calitatea structurii de rezistenta, la uzura instalatiilor, la adecvarea functionala a locuintei, la izolarea sa termica, dar si la posibilitatile de imbunatatire. Printre dezavantajele de care ne putem lovi la apartamentele din blocurile vechi se mai numara, in general, lipsa locurilor de parcare, dimensiunea redusa a locuintei sau forma neadecvata a acesteia".
 
Jeni Dragomir, presedinte Perfect Casa: „Unda verde doar pentru casele de lux"
 
Pentru apartamentele din blocurile vechi traditionale, asteptarea este cea mai indicata miscare, intrucat „aici se asteapta o oarecare scadere a preturilor, avand in vedere ca incep a fi livrate noi ansambluri de locuinte, cu alte standarde de confort si siguranta".
 
Singura nisa de pe piata imobilelor vechi in cazul careia achizitia imediata ramane o alegere inspirata din punctul de vedere al unui investitor sunt cladirile cu valoare arhitecturala. „Apartamentele din vilele vechi boieresti sunt investitii profitabile in momentul de fata, atat prin prisma revanzarii, cat si din cea a inchirierii.
 
Pe piata luxului cererea continua sa fie neacoperita, iar apartamentele din vilele vechi ofera avantajul locatiei - majoritatea fiind amplasate in zonele centrale ale Capitalei si oferind posibilitatea exploatarii, atat in scop locativ, cat si ca spatii de birouri. In ceea ce priveste revanzarea, pentru anul in curs ne asteptam la cresteri de pana la 20% pe segmentul vilelor vechi boieresti".
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Banii necesari in 2008 pentru a cumpara o garsoniera ajung acum pentru o locuinta cu 3 sau 4 camere Banii necesari in 2008 pentru a cumpara o garsoniera ajung acum pentru o locuinta cu 3 sau 4 camere
Blocurile cu bulina din Barlad stau sa cada Blocurile cu bulina din Barlad stau sa cada
Lucrezi in domeniul constructiilor? Participa la evenimentul lunii, marca PIATRAONLINE Lucrezi in domeniul constructiilor? Participa la evenimentul lunii, marca PIATRAONLINE
Vivre sarbatoreste International Black Friday si in Romania, cu reduceri de pana la 90% Vivre sarbatoreste International Black Friday si in Romania, cu reduceri de pana la 90%
Se ieftinesc casele Se ieftinesc casele
Cum va puteti monta centrala individuala Cum va puteti monta centrala individuala

Vezi mai multe articole