CE SPUNE LEGEA
Lipsa locuintelor ii determina pe romani sa gaseasca solutii care mai de care mai ingenioase de achizitionare sau construire a imobilelor la un pret cat mai apropiat de bugetul familiei: un cititor s-a gandit sa construiasca o locuinta la mansarda unei case deja existente apartinand altui proprietar.
Intrebarea este urmatoarea: cine trebuie sa obtina autorizatia de constructie, actualul proprietar sau viitorul? Viitorul proprietar nu poate depune in nume propriu documentatia necesara la autoritatile competente deoarece nu are calitatea de a face acest lucru si nici nu poate cumpara mansarda inainte sa se asigure ca va putea achizitiona fara probleme ulterioare partea de imobil care il intereseaza. Actualul proprietar nu are interes sa suporte niste cheltuieli pe care poate nu le va mai recupera niciodata in ipoteza in care autoritatile stabilesc ca imobilul respectiv nu poate suporta sarcina unui etaj suplimentar. Ce e de facut? Ideea este usor de pus in practica: proprietarul incheie in scris o intelegere cu viitorul cumparator in care sa se prevada faptul ca cel din urma va achita toate cheltuielile legate de verificari, expertize de specialitate sau alte actiuni care trebuie intreprinse pentru a afla cu certitudine daca imobilul este apt de mansardare/supraetajare.
RASPUNSUL SPECItISTILOR
In cazul in care raspunsurile specialistilor si autoritatilor sunt favorabile costruirii in siguranta a unui apartament supraetajat pe cladirea deja existenta, partile pot incheia la notariat un contract de vanzare-cumparare a spatiului vizat, o data cu care vanzatorul va instraina si cota-parte de teren din proprietate aferenta mansardei.
Dupa incheierea acestui contract, cumparatorul, in calitate de proprietar al mansardei, va putea demara formalitatile necesare obtinerii autorizatiei de constructie si a avizelor aferente unei astfel de modificari a imobilului existent.
Sursa: Jurnalul national
Comentarii
Nu exista comentarii.