Cumparatorii, descoperiti in caz de faliment al constructorului

29 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cei care isi doresc o locuinta trebuie sa-si asigure consultanta juridica inainte de incheierea contractului
 
Cumparatorii de apartamente in cartierele rezidentiale moderne sunt total descoperiti in cazul in care dezvoltatorul imobiliar cu care au incheiat contract da faliment. Intr-un astfel de caz, nu le mai ramane decat sa se judece pentru a-si recupera banii investiti. Contractul de vanzare, care contine o multime de clauze referitoare la pret, ipoteca si penalitati, doar il „incarca“ pe cumparator. In schimb, pentru a reusi sa obtina ceva de la constructor, clientul trebuie sa-si angajeze pe bani grei un avocat care sa-i negocieze un contract fara fisuri. Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, spune ca situatia este posibila din cauza lipsei concurentei in domeniul constructiilor de apartamente. „Potentialul cumparator nu prea are de ales si semneaza ce i se pune in fata“, explica specialistul. 
 
 
Atentie, cumparatori de apartamente noi! Incep sa apara “fisurile” in proiectele rezidentiale, mai ales dupa recentul caz de declansare a procedurii de faliment in cazul antreprenorului general al proiectului Planorama din Bucuresti. Pentru a nu lua „teapa“, specialistii si autoritatile din domeniul protectiei consumatorilor va invata ce trebuie sa faceti inainte de a semna contractul cu antreprenorul. Cel mai important este pretul, care intr-un contract corect trebuie sa fie “fix si nemodificabil”.
 
Lipsa concurentei in domeniul constructiilor de apartamente ii face pe cei care viseaza sa achizitioneze o locuinta moderna sa accepte usor prevederile din contractul de vanzare. „Potentialul cumparator nu prea are de ales. De multe ori, contractele sunt stufoase, iar omul are nevoie de un jurist pentru a intelege exact ce scrie acolo“, ne-a declarat Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al ARAI. El crede ca si modalitatea in care unii dezvoltatori de talie mica obtin finantarea necesara demararii proiectului spune multe despre situatia de pe piata imobiliara autohtona. „In mod normal, un dezvoltator trebuie sa contracteze un credit corporatist, insa sunt multi dintre cei care asigura finantarea pe baza creditelor ipotecare ale clientilor finali“, adauga Zilisteanu.
 
OPC: «Cumparatorul sa deschida ochii»
Pentru a nu fi luati prin surprindere atunci cand casa mult-visata nu seamana cu cea din momentul receptiei constructiei, cumparatorii trebuie sa se informeze despre proiect. „Din punctul nostru de vedere, apartamentul din pliantul de promovare trebuie sa fie identic cu cel de la finalizarea blocului. Oamenii ar trebui sa mearga la fata locului inca inainte de a incepe santierul“, explica Constantin Cerbulescu, directorul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OPC) Bucuresti. El ii sfatuieste pe potentialii cumparatori „sa deschida ochii inainte de a semna contractul“.
 
Un contract «beton» are pretul fix si nemodificabil
Inainte de a semna contractul cu antreprenorul, cumparatorul trebuie sa fie atent la cel putin patru aspecte. Reprezentantul unei companii de constructii din Bucuresti ne-a declarat ca cel mai important criteriu este „pretul fix si nemodificabil“. „Aceasta clauza protejeaza clientul, chiar si in conditiile in care materialele de constructii isi tripleaza pretul“, spune specialistul. Asta nu inseamna ca apartamentele ramase nevandute de pe plansa nu se scumpesc dupa finalizare. „Daca un client achizitioneaza locuinta la finalizarea proiectului, va plati mai mult decat cel care a cumparat-o din faza de proiect“, explica reprezentantul firmei de constructii. Un alt aspect care conteaza in momentul semnarii contractului este diferenta de masuratori. „In cazul marilor proiecte, cu peste 200 de unitati, se accepta o diferenta de plus sau minus 2-3% intre suprafata din contract si cea de la finalizare“, spune specialistul. Cu alte cuvinte, daca apartamentul va avea o suprafata de 103 mp in loc de 100 mp, cumparatorul nu va plati nimic in plus. Este valabila si reciproca, constructorul nefiind obligat sa returneze banii cumparatorului daca ii preda 97 mp in loc de 100 mp. Nu in ultimul rand, conteaza si momentul in care banca partenera a dezvoltatorului imobiliar ridica ipoteca de pe terenul pe care se construieste imobilul. Atentie si la plata penalitatilor in cazul in care cumparatorul intarzie cu achitarea ratelor. „In mod normal, trebuie sa existe tratament egal. Procentajul aplicat clientului ar trebui sa fie acelasi si pentru constructor, daca nu preda casa la timp“, adauga specialistul.
 
Apartamentele din marile proiecte, trase la indigo
Numai apartamentele din proiectele rezidentiale mai mici pot fi personalizate dupa gustul cumparatorului. De obicei, proiectele cu peste 200 de locuinte sunt „trase la indigo“. „Constructorul nu-si poate permite sa piarda timpul cu amenajari suplimentare, fiind conditionat de termenele rigide de predare“, explica reprezentantul unui constructor. In schimb, in cazul proiectelor mai mici, aceste dorinte ale clientului pot fi satisfacute.
 
Cum se «trateaza»falimentul unui antreprenor
Cand un antreprenor intra in faliment, asa cum s-a intamplat in cazul Yapitek, firma care construieste ansamblul rezidential Planorama, clientii se pot inscrie la masa credala, explica Gheorghe Ciubotaru, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Mai grav este ca potentialii cumparatori nu sunt protejati prin contract de asemenea situatii, care se rezolva numai in instanta. Yapitek va trebui sa depuna urgent un plan de reorganizare in vederea rentabilizarii activitatii. Lucrarile la Planorama vor continua probabil cu aceasta firma cel putin pana in septembrie, potrivit lichidatorului judiciar, firma Cris Consult.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

"Caldura din pamant", pentru intreaga locuinta, cu o investitie de 15.000 euro
Sonos deschide primul magazin oficial din Romania, in locatia Audio Monkey Sonos deschide primul magazin oficial din Romania, in locatia Audio Monkey
Carrefour Romania inaugureaza cel mai nou hipermarket in centrul comercial ParkLake Carrefour Romania inaugureaza cel mai nou hipermarket in centrul comercial ParkLake
HORNBACH: Ce stiluri de amenajare ale locuintei sunt in tendinte in aceasta toamna HORNBACH: Ce stiluri de amenajare ale locuintei sunt in tendinte in aceasta toamna
Apartamente scoase la licitatie pentru datorii la Termica Apartamente scoase la licitatie pentru datorii la Termica
Locuinte noi Locuinte noi

Vezi mai multe articole