In Drumul Taberei, Berceni si Militari, zone in care se construiesc blocuri noi, pretul pe metrul patrat de teren a crescut cu pana la 75%.
Terenurile din Bucuresti si zonele limitrofe s-au scumpit diferentiat in ultimul an, in functie de amplasament. Potrivit analistilor imobiliari, vedete au fost cartierele Drumul Taberei si Berceni, unde preturile terenurilor intravilane au crescut cu 75% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a faptului ca multi investitori au cumparat loturi pentru a ridica blocuri noi.
Cartierele muncitoresti isi schimba fata
In Drumul Taberei, pretul minim al terenurilor construibile era, in mai anul trecut, de 200 euro/mp, in timp ce astazi este de 350 euro/mp. In acelasi cartier, cele mai bine amplasate parcele costau 600 euro/mp, iar astazi - 900 euro/mp, conform anunturilor imobiliare din baza de date a site-ului www.run.ro. In cartierul Militari, rata de crestere a preturilor a fost de 50%.
Un teren achizitionat cu 100.000 euro in mai 2006 costa astazi 175.000 euro daca e situat in Drumul Taberei sau 150.000 euro daca se afla in Militari.
Nordul urca vertiginos
Cautate au fost si terenurile din zonele Centura Vest si la intrarea pe Autostrada Pitesti. In schimb, in zonele unde si anul trecut existau „varfuri”, adica preturi de 2.100-3.100 euro/mp, cum ar fi Aviatiei, Aviatorilor, Piata Victoriei sau Universitatii, proprietarii cer intre 2.500 si 3.500 euro/mp.
Doar pe Soseaua Nordului, unde investitorii construiesc intens blocuri cu apartamente de lux, saltul a fost mai substantial, respectiv 55%, fata de 2006. Si in aceste conditii, Bucurestiul este mai ieftin la capitolul terenuri de lux, in comparatie cu Londra, cea mai scumpa capitala din lume, unde pretul unui metru patrat de teren a atins 36.800 euro, potrivit unui top realizat de agentia de presa ATP.
Comunele limitrofe au ramas in urma
Cel mai mult s-au scumpit terenurile introduse recent in intravilan in comuna Berceni (cu 66%), orasul Otopeni (cu 57%) si comuna Cernica (50%), potrivit bazei de date imobiliare www.run.ro. De exemplu, in Cernica, proprietarii care au cumparat terenuri marginase, foarte ieftine, au acum un mai mare castig decat cei care anul trecut au achizitionat terenuri scumpe, bine pozitionate.
Astfel, daca in luna mai 2006 pretul minim al unui metru patrat de teren intravilan construibil era de doar 20 euro, in luna mai a acestui an pretul minim este de 30 euro, deci cu 50% mai mult fata de 25% pentru terenurile exclusiviste de langa lac.
Previziuni
Desi este putin probabil ca vom atinge recordul din Marea Britanie, Romania se afla in topul celor mai atractive tari din punct de vedere al investitiilor imobiliare. O prima consecinta a acestui fapt este cererea tot mai mare de terenuri pentru constructie.
„In decursul urmatorilor doi ani estimam o crestere intre 20% si 40% pe piata terenurilor. O economie stabila aduce dupa sine o piata imobiliara asezata si cu cresteri previzibile, in directa corelatie cu evolutia monedei nationale”, declara Alexandru Bursuc, consultant in cadrul Departamentului Terenuri al DTZ Echinox.
Si Razvan Muntean, director general al RUN Data Solutions, firma care administreaza site-ul www.run.ro, este de aceeasi parere: „In 2007 se pastreaza tendinta de crestere a preturilor terenurilor, insa pe teritoriul Bucurestiului factorul de crestere este mult mai mic decat in anii trecuti”.
In acest moment, zonele favorite pentru investitii in terenuri se afla in vecinatatea viitoarei autostrazi Bucuresti-Brasov, atat pe teritoriul comunelor limitrofe, cat si la intrarea in Capitala.
Sursa: Evenimentul zilei
Comentarii
Nu exista comentarii.