on

Curatarea perfecta a parchetului: Sfaturi si trucuri eficiente

04 iulie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu toate că este utilizat de sute de ani, chiar și în zilele noastre parchetul este o opțiune populară și des întâlnită în locuințele românilor, și asta nu doar datorită aspectului unic pe care îl oferă dar și a proprietăților remarcabile pe care le are. Printre principalele proprietăți sunt durabilitatea, costurile accesibile de achiziție, versatilitatea și adaptabilitatea pentru orice tip de încăpere, deoarece parchetul se potrivește cu aproape orice stil de decor.

 

Sursa foto: canva.com


Însă, cu toate că, aparent, parchetul este ușor de întreținut, există câteva echipamente și trucuri care pot ușura procesul de curățare al acestuia și care pot să-i prelungească durata de viață și aspectul final. Iată câteva trucuri prin care poți curăța parchetul astfel încât să arate ca nou:


aspirați în mod regulat parchetul, pentru a îndepărta toate firimiturile, praful și resturile care ar putea zgâria sau strica aspectul acestuia. Pentru o eficiență ridicată și pentru ușurința utilizării, se pot folosi aspiratoare verticale cu perii rotative și moi, pentru protejarea stratului exterior al parchetului. Acest tip de aspiratoare pot fi cu ușurință depozitate la îndemână și pot fi folosite ușor, fără prea mult efort, ori de câte ori este necesar.


• după aspirare, urmează igienizarea parchetului. Este important de reținut faptul că apa și parchetul nu sunt cei mai buni prieteni. Excesul de apă poate determina umflarea, deformarea și deteriorarea acestuia. Prin urmare, în această etapă, este recomandat să folosiți o soluție specială pentru parchet și un mop cu rezervă de microfibră. Soluțiile dedicate, utilizate constant, contribuie la menținerea aspectului nou și prelungesc durata de viață a parchetului, în timp ce rezerva de microfibră asigură o curățare eficientă și delicată, fără a lăsa urme.


• periodic, pentru creșterea duratei de viață, lustruiți în profunzime parchetul. Pentru acest proces, trebuie să acordați o mare atenție substanțelor chimice pe care le folosiți dar și a echipamentelor care pot fi abrazive și care pot duce la distrugerea parchetul.


• dacă parchetul a acumulat câteva pete de grăsime, asigurați-vă că le îndepărtați prietenos, fără a freca cu insistență și cu obiecte sau perii tari, care pot produce zgârieturi. Se poate adăuga puțin oțet în apă după care, cu un prosop moale, se poate șterge ușor pata de ulei. O mare atenție trebuie să acordați cantității de oțet pe care o folosiți, astfel încât acesta să dizolve doar pata dorită nu și uleiul și tratamentul parchetului.


• în procesul de igienizare, nu utilizați detergenți dedicați altor tipuri de curățenie deoarece, în funcție de detergent, parchetul se va deteriora mai devreme sau mai târziu.


Sfaturi pentru menținerea parchetului în stare optimă:


• deoarece parchetul nu este deloc prietenos cu apa și cu umiditatea, asigurați-vă că imediat ce vedeți o scurgere lichidă pe jos, o îndepărtați în cel mai scurt timp.


• dacă în zonele în care nivelul de umiditate este crescut (baie, bucătărie etc.) se găsește parchet, încercați să aerisiți mai mult decât în restul locuinței, deoarece, pe termen lung, aceea umiditate va putea afecta negativ aspectul parchetului.


• mobilierul sau obiectele grele, atunci când sunt mutate, nu trebuie să atingă pardoseala, pentru a evita deteriorările și zgârieturile.


• pentru un plus de protecție, în zonele cu trafic ridicat, precum intrările în locuință, se recomandă utilizarea unor covorașe. Aceste covorașe nu doar că vor îmbunătăți aspectul încăperii dar vor proteja parchetul de uzura excesivă, de murdărie și de pietricelele de pe talpa încățămintei.


• nu în ultimul rând, draperiile pot să fie de mare ajutor, în protejarea parchetului, în special pentru cel închis la culoare. Acestea pot preveni razele directe ale soarelui să cadă pe parchet și să-l decoloreze, în timp.


Dacă parchetul necesită o curățare intesă, se poate apela la firme specializate pentru curățenie, care vor face ca parchetul întregii locuințe să arate ca nou. Aceste firme dispun de personal pregătit pentru astfel de intervenții și dispun totodată de o gamă largă de echipamente. Diversele tipuri de aspiratoare, precum aspirator uscat, aspirator cu aburi, aspirator cu injectie-extracție, monodiscuri, carucioare curatenie și detergenți profesionali pentru diverse suprafețe,  împreună cu diversele accesorii potrivite pentru parchet, vor contribui nu doar la curățarea dar și la igienizarea și la tratarea parchetului.


Prin respectarea unor etape simple de curățare și de întreținere dar și prin utilizarea echipamentelor și soluțiilor adecvate, veți putea păstra parchetul într-o formă frumoasă și rezistentă pentru mult timp.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Microbii din casa, obiectele si zonele pe care uitam sa le dezinfectam Microbii din casa, obiectele si zonele pe care uitam sa le dezinfectam
Pregateste-te de invazia mustelor - Cum reapar si cum le poti extermina Pregateste-te de invazia mustelor - Cum reapar si cum le poti extermina
Alegerea dezumidificatorului – Ghid practic Alegerea dezumidificatorului – Ghid practic
Detectorul de Radiatii Electromagnetice  Detectorul de Radiatii Electromagnetice 
De ce este important sa curatam cosul de fum? De ce este important sa curatam cosul de fum?
Cele mai non-toxice metode de a curata locuinta: Partea a II-a Cele mai non-toxice metode de a curata locuinta: Partea a II-a

Vezi mai multe articole