on

Curatarea si intretinerea cuptorului

21 octombrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Indiferent de cat de atenta si grijulie esti atunci cand gatesti, cuptorul tot se vor murdari. Iar daca iti doresti ca el sa reziste o perioada cat mai indelungata de timp este foarte important ca acesta sa fie curatat corespunzator.

Daca nu este curatat periodic, daca nu chiar dupa fiecare utilizare, cuptorul va aduna resturi de mancare si grasime care in timp vor emana un miros specific de ars. Mai mult decat atat, daca interiorul cuptorului nu este curatat o perioada lunga de timp, stratul de reziduu ars prezent pe peretii cuptorului poate influenta negativ gustul mancarii.

Cum cureti cuptorul

La fel ca in cazul oricarui echipament care necesita conectarea la o sursa de energie, iti recomandam ca inainte de a incepe operatiunea de curatare sa scoti aparatul din priza (daca este cazul).

Pentru o curatare rapida si eficienta poti amesteca o lingura de sare cu sucul obtinut de la o jumatate de lamaie. Pe langa indepartarea grasimilor, solutia obtinuta va ajuta si la indepartarea mirosurilor neplacute din interiorul cuptorului. Daca murdaria este deja intarita, nu folosi un burete abraziv, ci incearca sa lasi solutia sa actioneze pentru ceva mai mult timp.

Poti incerca si o solutie compusa de apa calda si bicarbonat alimentar. Dupa ce ai pulverizat solutia in cuptor este necesar sa o lasi sa actioneze peste noapte. A doua zi poti indeparta murdaria cu ajutorul unei burete.

Este recomandat ca in interiorul cuptorului sa nu folosesti solutii chimice, deoarece acestea pot persista foarte mult timp, iar riscul ca reziduurile chimice sa influenteze atat calitatea, cat si gustul mancarii este foarte mare.

Totusi, daca vrei sa folosesti solutii din comert iti recomandam sa alegi unele care sa nu “atace” materialele din care este fabricat cuptorul. Si nu uita ca de fiecare data dupa ce cureti cuptorul cu anumite solutii sa clatesti foarte bine cu apa.

Cum intretii cuptorul

Recomandat ar fi sa cureti cuptorul dupa fiecare utilizare. Poti folosi o laveta cu apa calduta pentru a indeparta grosul murdariei, iar mai apoi una din solutiile pomenite mai sus. Dupa aplicarea acesteia, in functie de solutia aleasa, nu uita sa clatesti foarte bine interiorul cuptorului cu apa calduta. Daca nu ai timp sa cureti cuptorul dupa fiecare utilizare, propune-ti ca macar o data pe luna sa ii acorzi o atentie mai speciala. Astfel, vei prelungi durata de viata a cuptorului si vei proteja si intreaga familie de posibile intoxicatii alimentare.

De asemenea, acopera mancarea cu un capac sau cu o hartie de copt ori de aluminiu pentru a preveni stropirea cuptorului.

Ai grija de cuptorul tau! Un cuptor curat inseamna o mancare mai delicioasa si mai sanatoasa.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa evitam aparitia si raspandirea racelii Cum sa evitam aparitia si raspandirea racelii
Pesticidele (Partea a II-a): Ce optiuni alternative avem? Pesticidele (Partea a II-a): Ce optiuni alternative avem?
7 greseli care iti pot distruge hainele si masina de spalat 7 greseli care iti pot distruge hainele si masina de spalat
Pesticidele (Partea I): Ce optiuni alternative avem? Pesticidele (Partea I): Ce optiuni alternative avem?
7 solutii pentru a tine mustele si tantarii la distanta 7 solutii pentru a tine mustele si tantarii la distanta
Cum sa scapi de microbii din casa – sfaturi esentiale pentru tine si familia ta! Cum sa scapi de microbii din casa – sfaturi esentiale pentru tine si familia ta!

Vezi mai multe articole