on

Curatenia locuintei: cum poti tine praful sub control

23 noiembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Praful este o problema care apare, in general, in orice locuinta. Aceasta nu ar fi o problema, daca nu s-ar crea astfel si conditiile care declanseaza simptome de astm, dar si alte reactii alergice, precum eruptiile cutanate sau rinita alergica.

Substantele in cauza sunt denumite alergeni, iar acarienii sunt poate cel mai frecvent intalniti in orice locuinta. Cu toate ca nu exista dovezi puternice ca reducerea prafului si acarienilor din casa va alunga simptomele de astm sau  reactiile alergice, fenomenul poate fi tinut sub control si incadrat in anumiti parametri. Iata cateva sfaturi:

Aerul

  • Este recomandata evitarea ventilatoarelor pentru ferestre sau acoperis. Acestea pot introduce in casa aer care contine spori de mucegai, polen si alti alergeni.
  • Aerul conditionat este o varianta mai potrivita pentru aerisire decat deschiderea ferestrelor. Astfel, numarul posibililor alergeni care pot patrunde in casa va fi limitat.
  • Utilizarea unui purificator de aer (cu filtru HEPA). Acesta filtreaza aerul pana la cele mai mici particule de praf (de pana la 0,3 μm), dar si mucegaiul, polenul, bacteriile si fumul de tutun.

Mobilierul, covoarele, draperiile si lenjeria de pat

  • Este de preferat utilarea camerelor cu cat mai putine covoare, mobila tapitata, dar si draperii, deoarece acestea colecteaza praf. O alternativa este folosirea de perne si saltele realizate dintr-un material bine tesut.
  • Mobilierul din lemn, plastic, piele sau vinilin este cel mai indicat, datorita faptului ca pot fi curatate cu usurinta.
  • Covoarele se umplu, in timp, cu alergeni. De aceea, o alternativa este alegerea unor covoare mai mici.
  • Jucariile din plus, cartile, bibelourile si florile artificiale acumuleaza., de asemenea, foarte mult praf, de aceea nu trebuie sa isi gaseasca locul sub nicio forma in dormitor.
  • Paturile din lana sunt un alt colector de praf care trebuie evitat.

Curatarea

  • Ideal, suprafetele dure din casa ar trebui curatate cu un mop cel putin o data pe zi.
  • Sterge praful si aspira covoarele o data pe saptamana pentru a evita acumularea alergenilor. Utilizeaza o carpa uscata pentru a sterge suprafetele dure, precum blaturile, mesele si alte piese de mobilier.
  • Este recomandata folosirea unui aspirator cu filtru HEPA sau cu sac dublu care colecteaza particulele de praf, acarienii si polenul. Filtrele standard pot permite alergenilor sa ajunga din nou in incapere.
  • Stergerea prafului si aspirarea determina si ridicarea acestuia in aer. In acest caz, folosirea unei masti in momentul operatiunii de curatenie este recomandata. Alergicii ar trebui sa evite complet aceasta activitate.
  • Aspiratoarele cu apa sunt o alternativa excelenta pentru curatarea eficienta a covoarelor.

Controlul acarienilor

Acarienii sunt vizibili numai la microscop. Realitatea este ca oamenii sunt alergici la excrementele acarienilor, nu la acarieni in sine. In acest fel, alergia la acarieni reprezinta o problema care dureaza pe tot parcursul anului.

  • Pastrati casa aerisita si uscata. Acarienii se simt foarte bine intr-un mediu in care umiditatea este mai mare de 50%, insa nu tolereaza un mediu uscat. Mentinerea nivelului de umiditate sub 50% este cheia in acest caz, iar pentru atingerea acestui deziderat poate fi utilizat un dezumidificator.
  • Aspirarea uscata nu ridica si acarienii. In acest caz, este recomandata curatarea cu abur sau achizitionarea unui aspirator cu apa.
  • Achizitionarea unor produse chimice special concepute pentru distrugerea acarienilor este o alta solutie. Acestea poarta numele de acaricide.
  • Spalarea lenjeriei de pat, inclusiv a fetelor de perna si a huselor saltelelor in apa fierbinte (50-55°C), este recomandata la cel putin doua saptamani.

Daca inca nu te-ai convins de utilitatea aplicarii acestor masuri de preventie, afla ca adultii petrec o treime din timpul lor in dormitor, iar copiii aproximativ jumatate. De aceea combaterea actiunii alergenilor in aceasta zona a casei devine cu atat mai importanta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Aerisirea locuintei in timpul sezonului rece - de ce este importanta? Aerisirea locuintei in timpul sezonului rece - de ce este importanta?
Sanatatea casei: Intrebari si raspunsuri cheie despre alergii (Partea a II-a) Sanatatea casei: Intrebari si raspunsuri cheie despre alergii (Partea a II-a)
Ce poti afla printr-o termografie in constructii Ce poti afla printr-o termografie in constructii
Trucuri pentru o curatenie impecabila Trucuri pentru o curatenie impecabila
Secretele curateniei impecabile Secretele curateniei impecabile
Sansa ca prosopul tau sa nu contina bacterii e asemanatoare cu cea a castigului la pariuri Sansa ca prosopul tau sa nu contina bacterii e asemanatoare cu cea a castigului la pariuri

Vezi mai multe articole